Ένα «μείγμα» αποφάσισε το Eurogroup για την Ελλάδα με μια συμφωνία που έχει σαν βάση τις απαιτήσεις Σόιμπλε με... «ολίγη» από την γαλλική πρόταση, και μια δόση μεγαλύτερη από όσο υπολογιζόταν στα 8,5 δις. ευρώ.
Οι Ευρωπαίο αξιωματούχοι επαίνεσαν την άνευ προηγούμενου υιοθέτηση μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, με χαρακτηριστικότερο όλων τον προσωπικό χαιρετισμό που απηύθυνε ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί στον υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, για τις προσπάθειές τους. Από τεχνοκρατικής σκοπιά ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM δεν έκρυψε την έκπληξή του για το γεγονός ότι υιοθετήθηκαν 140 προαπαιτούμενα, τα «περισσότερα που έχει υιοθετήσει Βουλή και ελληνική κυβέρνηση», όπως υπογράμμισε.
Το ΔΝΤ κρατάει στάση αναμονής μέχρι να κριθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της παραμένει στον «αέρα» με την ελληνική κυβέρνηση να ποντάρει πλέον στην «καλή καρδιά» του Μάριο Ντράγκι, με την ελπίδα να περιμένει πότε θα μπορέσει να ενταχθεί.
Καμία συζήτηση για το χρέος δεν πρόκειται να υπάρξει μέχρι να βγει η Ελλάδα από το Πρόγραμμα και όλα αυτά δόθηκαν για να υποχρεωθεί η Ελλάδα να δεσμευτεί με υψηλά μέχρι το 2060! Συγκεκριμένα μέχρι το 2022 τα πλεονάσματα θα πρέπει να βρίσκονται στο 3,5% ενώ από το 2023 και μέχρι το 2060 δεν πρέπει να πέσουν κάτω από το 2% του ΑΕΠ.
Η συμφωνία για... να επιστρέψει η συζήτηση το 2018 για το χρέος
Η μέση παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων αλλά και των τόκων προς τον EFSF θα είναι από μηδέν έως και 15 έτη, ενώ τονίζεται, εκ νέου, ότι τα εν λόγω μέτρα δεν θα πρέπει να επιφέρουν επιπλέον κόστος στα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Παράλληλα θα εισαχθεί ένας νέος μηχανισμός που θα αφορά την αποπληρωμή των υποχρεώσεων σε σχέση με τους ρυθμούς ανάπτυξης, με στόχο να ολοκληρωθεί το ελληνικό Πρόγραμμα μέχρι το 2018 και τότε να υπάρξει μια συγκεκριμένη συζήτηση για το ελληνικό .
Η ελπίδα του Ευ. Τσακαλώτου για την ΕΚΤ
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε ότι «η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και θα λάβει η ίδια τις αποφάσεις της». Το ρεαλιστικό σενάριο είναι η Ελλάδα να διεκδικήσει την είσοδο στο QE μετά τις γερμανικές εκλογές και τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης προς το τέλος του 2017.
Στήριξη για έξοδο στις αγορές
Πιο ξεκάθαρη είναι η κατάσταση αναφορικά με την πιθανότητα μίας δοκιμαστικής εξόδου στις . Το ανακοινωθέν του Eurogroup τονίζει σαφώς ότι θα στηρίξει την Ελλάδα σε αυτήν της την προσπάθεια, ενώ ο κ. Τσακαλώτος παρέπεμψε στον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιο Παπαδόπουλο, να λάβει την απόφαση με βάση τα κριτήρια του Οργανισμού. Προφανώς το θέμα αυτό θα κριθεί από την πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και από τη δυνατότητα επιτυχούς προετοιμασίας μίας δοκιμαστικής εξόδου με βάσει το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Η θέση του ΔΝΤ
Το δεύτερο «κέρδος» από τη χθεσινή απόφαση είναι η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με μία συμφωνία «stand by», βάσει της οποίας θα κρατηθούν «κάβα» δύο δισ. δολάρια, τα οποία θα... περιμένουν τους Ευρωπαίους να δεσμευθούν σε περαιτέρω ενέργειες για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Η τόνισε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, χαιρετίζοντας ωστόσο την περαιτέρω σαφήνεια που επιτεύχθηκε χθες το βράδυ.
Με αυτή την επί της αρχής συμφωνία η Ελλάδα παίρνει τη σφραγίδα του ΔΝΤ ότι το πρόγραμμά της είναι αξιόπιστο, έτσι ώστε με τη σειρά τους τα εθνικά Κοινοβούλια των κρατών-μελών να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης.
Εως τις 27 Ιουλίου, όταν το ΔΝΤ θα έχει αποφασίσει τη συμμετοχή του σε ένα «επί της αρχής ελληνικό πρόγραμμα», θα έχει κάνει συγχρόνως την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, που αναμένεται να το κρίνει μη βιώσιμο. Κατά πόσον αυτό θα επηρεάσει την απόφαση της ΕΚΤ για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) αναμένεται να φανεί.
Διαρθρωτικά ταμεία για την ανάπτυξη
Στα θετικά της απόφασης του Eurogroup είναι η πρόταση μίας αναπτυξιακής τράπεζας, η οποία θα έχει ρόλο-κλειδί για τον συντονισμό των κονδυλίων που διαχειρίζεται η Ελλάδα μέσω των διαρθρωτικών ταμείων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Που θα πάνε τα χρήματα της δόσης
Εκ του ποσού των 8,5 δισ. ευρώ, θα δοθούν 6,9 δισ. ευρώ προκειμένου να υπάρξει αποπληρωμή ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και άλλων υποχρεώσεων τον Ιούλιο και μόλις 800 εκατ. ευρώ για να μειωθούν τα «φέσια» του Δημοσίου στην αγορά. Το φθινόπωρο η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα για να εγκρίνει άλλα 800 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα, μόνον εάν η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι συνεισφέρει και με δικούς της πόρους στην προσπάθεια, όπως ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.
Επικοινωνιακό παιχνίδι ή «σκληρή διαπραγμάτευση»;
Αιχμηρά σχόλια για την κυβέρνηση έκανε και χθες –για τρίτη φορά τις τελευταίες ημέρες– ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών , λέγοντας ότι «είχαμε εδώ και τρεις εβδομάδες συμφωνία, αλλά οι Ελληνες ζήτησαν άλλες τρεις για επικοινωνιακούς λόγους». Τις δηλώσεις αυτές έκανε προσερχόμενος στο Eurogroup, θέλοντας ουσιαστικά να υποδείξει ότι η συμφωνία δεν διαφέρει καθόλου από την πρόταση που είχε έρθει στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών στις 22 Μαΐου. Την πρόταση εκείνη είχε απορρίψει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατόπιν επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι είναι «η χειρότερη δυνατή» για την Ελλάδα.
Το βασικό χαρακτηριστικό της πρότασης, δηλαδή η συμμετοχή του ΔΝΤ επί της αρχής, χωρίς χρηματοδότηση, πράγματι παρέμεινε το ίδιο, αν και άλλα στοιχεία της τροποποιήθηκαν. Ο κ. Σόιμπλε είπε επίσης ότι στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές, θέλοντας έτσι να αποτρέψει εικασίες περί ενδεχόμενων νέων δανείων. Σημειώνεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε πρόσφατα κατηγορήσει τον πρωθυπουργό ότι απευθύνεται διαρκώς στην Αγκελα Μέρκελ και δεν εμπιστεύεται τον υπουργό του των Οικονομικών, καθώς και ότι δεν παίρνει μέτρα για να πληρώσουν το τίμημα της κρίσης οι οικονομικά ισχυροί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνάντηση πρωθυπουργού με Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα του Eurogroup-Όλες οι δηλώσεις
Κριστίν Λαγκάρντ: Θα προτείνει μια έγκριση Συμφωνίας επί της Αρχής στο ΔΝΤ για την Ελλάδα
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Περισσότερο το φως στην άκρη του τούνελ