Καταλύτης για την υλοποίηση του ηλεκτρικού διαδρόμου Ελλάδας -Κύπρου - Ισραήλ, του πιο ώριμου αυτή τη στιγμή έργου διασύνδεσης μεταξύ Ευρώπης και Μ.Ανατολής, το επίσημο ενδιαφέρον του κρατικού αμερικανικό fund DFC.
Οχι μόνο γιατί θα αποτελέσει μια επιπλέον πηγή χρηματοδότησης για το project των 1,9 δισ ευρώ, αλλά κυρίως για την αναμφισβήτητη γεωπολιτική αξία που θα του προσδώσει το γεγονός να έχει μέτοχο το ίδιο το κράτος των ΗΠΑ.
Το ενδιαφέρον του να συμμετάσχει στη διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ Great Sea Interconnector εξέφρασε και επίσημα το κρατικό αμερικανικό fund DFC, μέσω επιστολής προθέσεως (Letter Of Intent), που απηύθυνε στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ.
Το DFC, όπως ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ, έλαβε τη σχετική απόφαση μετά από οικονομική και τεχνική αξιολόγηση του έργου και η συμμετοχή του θα έχει τη μορφή είτε συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο είτε δανειοδότησης είτε συνδυασμού των δύο.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες τηλεδιάσκεψη μεταξύ στελεχών του ΑΔΜΗΕ, του DFC και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου συζητήθηκαν οι προοπτικές και οι όροι συμμετοχής στο έργο.
Για την τελική επενδυτική απόφαση του DFC, βασική προϋπόθεση αποτελεί η έγκαιρη ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου από τις ρυθμιστικές αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε: «Καλωσορίζουμε την επισημοποίηση του ενδιαφέροντος από το DFC για συμμετοχή στον Great Sea Interconnector. Συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια υλοποίησης του έργου, το οποίο θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους Κύπριους και Έλληνες καταναλωτές. Για την εξέλιξη αυτή θέλω να ευχαριστήσω θερμά για τη συμβολή τους, την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την πρεσβεία των ΗΠΑ και, ειδικά, τον πρέσβη κ. Γιώργο Τζ. Τσούνη».