Εκλογές 2023: Η αντίδραση των αγορών και οι επιπτώσεις στην οικονομία

 
monastiraki

Ενημερώθηκε: 27/06/23 - 11:40

Δάφνη Γρηγοριάδη, Οικονομική Αναλύτρια

Χθες ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε στις 1.233,74 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,76%. Η διόρθωση αυτή δεν οφείλεται στο εκλογικό αποτέλεσμα αλλά στην αποκοπή μερισμάτων, όπως της Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή και Elvalhalcor. Αν δεν υπήρξε αυτή η εξέλιξη το Χρηματιστήριο Αθηνών χθες, θα βρισκόταν σε σταθερά ή ελαφρώς ανοδικά επίπεδα. Ένα σενάριο για άλμα του Γενικού δείκτη πάντως ήταν λιγότερο πιθανό λόγω του γεγονότος ότι η αγορά είχε προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής ήδη από τις προηγούμενες εκλογές. Αυτός είναι και ο λόγος όπου μετά τις εθνικές εκλογές του Μαΐου σημειώθηκε άνοδος του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να προσεγγίζει τις 1.277 μονάδες, κάτι το οποίο ισοδυναμεί με άνοδο κατά 40% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.


Το Εκλογικό αποτελέσματα και η αντίδραση των αγορών

Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει όχι μόνο το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας η οποία αφού αποκαταστάθηκε το πολιτικό σκηνικό, αποτελεί θέμα χρόνου. Η Ελλάδα αντιμετώπισε οικονομικές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, οι οποίες εμπόδιζαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ωστόσο, η δεύτερη αυτοδυναμία ενός κόμματος που δεσμεύεται για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και σταθερότητα έχει καθησυχάσει τις αγορές.


Οικονομικές μεταρρυθμίσεις και προοπτικές ανάπτυξης

Η νέα κυβέρνηση πρόκειται να δώσει μεγάλη έμφαση στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αναζωογόνηση της οικονομίας. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις στοχεύουν στην αντιμετώπιση μακροχρόνιων προβλημάτων όπως η γραφειοκρατία και η φοροδιαφυγή. Τα πρώτα νομοσχέδια “θα έρθουν” στην Βουλή μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Από Φθινόπωρο ξεκινά ξανά το bradefer μεταξύ των κρατών- μελών και της Κομισιόν για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες – οι οποίοι θα είναι αυστηρότεροι- από το 2024. Επομένως μέχρι τότε έχουμε μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας για “ να περάσουμε” μεταρρυθμίσεις. Τα πρώτα νομοσχέδια θα επικεντρώνονται στην φορολογία, ειδικότερα στην αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για όλες τις οικογένειες που έχουν παιδιά, την σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος, την μείωση κατά μία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών, την μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από το 2025, την δημιουργία ενός ελκυστικότερου πλαισίου για την υλοποίηση επενδύσεων.

Το στοίχημα των ξένων επενδύσεων

Η δέσμευση της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις είναι πιθανό να έλξει ξένες εταιρείες που αναζητούν ευκαιρίες σε νέες αγορές. Αυτή η εισροή ξένων επενδύσεων μπορεί να οδηγήσει σε μεταφορά τεχνολογίας, ανταλλαγή γνώσης και στην δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης, οδηγώντας μεσοπρόθεσμα στην οικονομική ανάπτυξη. Να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι οι επενδύσεις τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά, διαχρονικά εξακολουθούν να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ε.Ε. Επιπροσθέτως στοίχημα αποτελεί η προσέλκυση όχι μόνο επενδύσεων στον τουρισμό και στο real estate, αλλά η προσέλευση παραγωγικών επενδύσεων που θα δημιουργήσουν υψηλή προστιθέμενη αξία.

Οι προκλήσεις

Η αντιμετώπιση χρόνιων ζητημάτων απαιτούν συνεχείς προσπάθειες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στην μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην θωράκιση του ΕΣΥ (που αποτελεί και προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη) και σε μεταρρυθμίσεις στον κομβικό τομέα της Παιδείας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ