Η φορολογία «σκοτώνει» την χώρα και τους πολίτες αλλά η κυβέρνηση διαφωνεί

 
Η φορολογία «σκοτώνει» την χώρα και τους πολίτες αλλά η κυβέρνηση διαφωνεί

Ενημερώθηκε: 07/11/17 - 10:31

Την δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, αντανακλούν τα τελευταία στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα. Τόσα τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ όσο και το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα την ασφυξία των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων από την υπερφορολόγηση. Μια υπερφορολόγηση που αντί να δημιουργεί αυξημένα έσοδα, μεγαλώνει το «βουνό» των ληξιπρόθεσμων χρεών, βγάζει περισσότερες κατοικίες προς πλειστηριασμό, οδηγεί σε έξαρση των κατασχέσεων λογαριασμών, υπονομεύει τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας και «διώχνει» τις επενδύσεις σε άλλες χώρες.

φορολογικής επιβάρυνσης

υπερφορολόγηση

Το Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής εξέπεμψε την Δευτέρα σήμα κινδύνου. «Η φορολογική πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα - και η οποία στηρίζεται στην αύξηση της - λειτουργεί ως τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας» σημειώνει το Γραφείο στην τριμηνιαία του έκθεση και απαριθμεί επιπτώσεις. Η κρατάει χαμηλά τα έσοδα, διώχνει τις επενδύσεις και αποτελεί αντικίνητρο για την εργασία συμπεραίνει μεταξύ άλλων το ανεξάρτητο Γραφείο.

ΕΛΣΤΑΤ

Σε ανάλογα συμπεράσματα οδηγούν και τα στοιχεία της για το 2016 που δείχνουν ότι η υπερφορολόγηση μείωσε τα εισοδήματα των νοικοκυριών τη χρονιά που πέρασε σε σύγκριση ακόμη και με το καταστροφικό 2015. Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών το 2016 ήταν μειωμένο κατά 2,7 δισ. ευρώ (ή 2,3%) σε ετήσια βάση ενώ κατά το ίδιο διάστημα η η τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ (ή κατά 1%) ενώ το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών υποχώρησε κατά 6,8%.

Η έκταση όμως του φαινομένου καταδεικνύεται και από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ που έδειξαν ότι το μήνα Σεπτέμβριο προστέθηκαν 410.322 νέοι οφειλέτες στη λίστα όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία καταγράφοντας το απόλυτο ρεκόρ του 2017. Ο συνολικός αριθμός φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία έφτασε τον Σεπτέμβριο τα 4.267.408. Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών είναι η επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, κυρίως κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών που αγγίζουν τις 20.000 το μήνα. Από την αρχή του 2017 στο «δόκανο» των αναγκαστικών μέτρων έχουν πιαστεί 991.392 φορολογούμενοι.

Διαφωνεί ο Ευ. Τσακαλώτος

«Πρόκειται για λάθος», ανέφερε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, για το ύψος των τόκων που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής οδηγήθηκε σε λανθασμένες εκτιμήσεις, αξιοποιώντας στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρήματος που είχαν μεταβιβαστεί στη Βουλή το 2014, σύμφωνα με την εφημερίδα. Έτσι εκτινάσσει τους τόκους στα 84,3 δισεκατομμύρια ευρώ την χρονική περίοδο 2021-2026.

Το Γραφείο δηλαδή υπολόγισε ότι μόνο σε τόκους (χωρίς τα χρεολύσια) πρέπει η χώρα να πληρώσει το δυσθεώρητο ποσό των 84,3 δισ. ευρώ, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους διαφορετικά «η χώρα θα χρεοκοπήσει».

Μόνο για τις χρονιές 2020 και 2021, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Βουλής, οι υποχρεώσεις για τόκους της Ελληνικής Δημοκρατίας ανέρχονται σε 17,5 δισ. ευρώ συνολικά, όταν το ψηφισμένο από τη Βουλή και εγκεκριμένο από τους δανειστές Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής (2018-2021) προβλέπει δαπάνες 11,8 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Δηλαδή, για τη διετία 2020-21 η απόκλιση ανάμεσα στο Μεσοπόθεσμο και την έκθεση της Βουλής ανέρχεται σε 5,7 δισ. ευρώ. Ποσό που αντιστοιχεί στους τόκους μιας χρονιάς