Υψηλότερη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το 2021 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο.
Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 5,5% έναντι 5,2% που εκτιμούσε τον Οκτώβριο, ενώ για το 2022 διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για ανάπτυξη 4,2%. Ωστόσο, όπως προκύπτει από την έκθεση του Ταμείου (World Economic Outlook Update), η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα με τίτλο: "Η στήριξη από τις πολιτικές και τα εμβόλια αναμένεται να αυξήσουν την δραστηριότητα", η βελτίωση για το 2021 βασίζεται κυρίως στις καλύτερες προβλέψεις για την πορεία της αμερικανικής και της ιαπωνικής οικονομίας. Αντίθετα, για την οικονομία της Ευρωζώνης το ΔΝΤ προβλέπει χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το 2021 και συγκεκριμένα 4,2% έναντι 5,2% που προέβλεπε τον Οκτώβριο, ενώ για το 2022 προβλέπει ανάπτυξη 3,6% έναντι 3,1%, αντίστοιχα.
Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος θα έρθει μετά από μία ισχυρή συρρίκνωσή της κατά το 2020, την οποία το ΔΝΤ εκτιμά πάντως χαμηλότερα από τον Οκτώβριο και συγκεκριμένα στο 3,5% έναντι 4,4%, λόγω, όπως αναφέρει, της ισχυρότερης από την αναμενόμενη δυναμική στο δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους. Το Ταμείο προβλέπει διαφορές στην πορεία ανάκαμψης των αναπτυγμένων οικονομιών, με την αμερικανική και την ιαπωνική οικονομία να αναμένεται να ανακτήσουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 το επίπεδο του ΑΕΠ που είχαν στο τέλος του 2019 (πριν από την κρίση του κορονοϊού), ενώ το ΑΕΠ της Ευρωζώνης και της Βρετανίας αναμένεται να παραμείνει και το 2022 σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι στα τέλη του 2019. Η πρόβλεψη για την ανάκαμψη στις ΗΠΑ φέτος έχει αναθεωρηθεί ανοδικά κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες - στο 5,1% από 3,1% τον Οκτώβριο - αντανακλώντας την ισχυρή δυναμική στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 και την πρόσθετη στήριξη από το δημοσιονομικό πακέτο του Δεκεμβρίου 2020. Αντίστοιχα, η ανοδική αναθεώρηση της ανάκαμψης της ιαπωνικής οικονομίας στο 3,1% από 2,3% οφείλεται κυρίως στην πρόσθετη ώθηση από τα δημοσιονομικά μέτρα στα τέλη του 2020. Αντίθετα, η καθοδική αναθεώρηση των προοπτικών της οικονομίας της Ευρωζώνης αντανακλά τη χαλάρωση της δραστηριότητας που παρατηρήθηκε προς τα τέλη του 2020, η οποία αναμένεται να συνεχισθεί και στις αρχές του 2021 εν μέσω των αυξανόμενων κρουσμάτων κορονοϊού και των νέων lockdown.
Το ΔΝΤ επισημαίνει τους κινδύνους που περιβάλλουν τις προβλέψεις του για την ανάκαμψη, σημειώνοντας ότι "αν και οι πρόσφατες εγκρίσεις εμβολίων έχουν αυξήσει τις ελπίδες μίας αναστροφής της πορείας της πανδημίας αργότερα φέτος, τα νέα κύματα και οι νέες μεταλλάξεις του ιού δημιουργούν ανησυχίες για τις προοπτικές". Για τον λόγο αυτό τονίζει ότι οι πολιτικές θα πρέπει να διασφαλίζουν την αποτελεσματική στήριξη έως ότου η ανάκαμψη παγιωθεί, με έμφαση στην πρόοδο όσον αφορά τους κρίσιμους παράγοντες για την αύξηση του δυνητικού ΑΕΠ, τη διασφάλιση μίας δίκαιης ανάπτυξης και την επιτάχυνση της μετάβασης σε μία πιο πράσινη οικονομία.