Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα συστήματα πληρωμών μέσω πιστωτικών/χρεωστικών καρτών (POS), το οποίο βασίζεται σε δύο πυλώνες: Πρώτον την υποχρεωτικότητα, καθώς μέχρι τα τέλη Ιουλίου 400.000 επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές τους με τα POS και δεύτερον στις επιδοτήσεις καθώς ξεκινούν τα voucher χρηματοδότησης, μέσα από δύο κύκλους.
Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέχεια των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων για τη διασύνδεση των POS με την ΑΑΔΕ, το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ενεργειών αφορά:
- την τεχνική προετοιμασία κατασκευαστών Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) και POS για τα λογισμικά αναβάθμισης και έγκριση των λογισμικών από την ΑΑΔΕ,
- την υποχρεωτική διασύνδεση 400.000 ΦΗΜ με τα POS,
- την έκδοση ΚΥΑ για την υποχρεωτική απόσυρση των παλαιών μηχανισμών,
- την παραγωγή των ΦΗΜ νέου τύπου από τους κατασκευαστές, και
- τις υποβολές αιτήσεων στην Κοινωνία της Πληροφορίας για voucher χρηματοδότησης για τη διασύνδεση, μέσα από 2 κύκλους.
Εξειδικεύοντας τις παραπάνω ενέργειες ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, σημείωσε πως μέχρι τον Μάιο θα έχει ολοκληρωθεί η τεχνική προετοιμασία των κατασκευαστών φορολογικών μηχανισμών και POS για τα λογισμικά αναβάθμισης, καθώς και η έγκριση αυτών τον λογισμικών από την ΑΑΔΕ.
Παράλληλα, μέχρι τις 15 Μαΐου θα έχει ανοίξει ο πρώτος κύκλος υποβολής αιτήσεων στην Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) για τα voucher χρηματοδότησης για τη διασύνδεση στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ο δεύτερος κύκλος θα έχει υλοποιηθεί μέχρι 30 Ιουνίου.
Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο 100.000 ευρώ και μέχρι τις 31 Ιουλίου για τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.
Ηλεκτρονικά 1 στις 3 πληρωμές
Η διασύνδεση ταμειακών με POS αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τη φοροδιαφυγή. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, στη χώρα μας το 2022 το 33% των συναλλαγών στα σημεία πώλησης αγαθών, προϊόντων και υπηρεσιών έγινε ηλεκτρονικά.
Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και με τις ηλεκτρονικές πληρωμές παρατηρούνται φαινόμενο φοροδιαφυγής. «Η εμπειρία και η ανάλυση των δεδομένων μάς έδειξε ότι καταγράφονται περιπτώσεις παράκαμψης του Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού, όπως και περιπτώσεις μη έκδοσης απόδειξης, σε συναλλαγές στις οποίες η πληρωμή γίνεται με κάρτα στα τερματικά αποδοχής καρτών, τα γνωστά POS», ανέφερε ο κ. Βεσυρόπουλος.