H νέα απότομη υποχώρηση των μετοχών στις ευρωπαϊκές τράπεζες, επαναφέρει την ανησυχία για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Γηραιάς Ηπείρου και προκαλεί κλυδωνισμούς στις αγορές.
Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται οι μετοχές της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, της Deutsche Bank, -με πάνω από 13%- παρασύροντας προς τα κάτω το σύνολο των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Συγκεκριμένα, οι εν λόγω μετοχές έχουν χάσει το ένα πέμπτο της αξίας τους από τις αρχές του μήνα και τα CDS του (ασφάλιστρα έναντι κινδύνου αθέτησης πληρωμών) σημείωσαν χθες τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση που έχουν καταγράψει ποτέ, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.
Οι μετοχές των UBS Group AG και Credit Suisse AG και κατέγραψαν πτώση 6,3% και 6,7%, αντίστοιχα, αφού το Bloomberg News μετέδωσε ότι είναι μεταξύ των τραπεζών που αποτελούν αντικείμενο έρευνας του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για το εάν επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού κλάδου βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να διαφύγουν κυρώσεις.
Παράλληλα, ασκούνται πιέσεις στα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη.
Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI World κατέγραψε νωρίτερα πτώση 0,4%, αν και οδεύει προς κέρδη 1,5% σε εβδομαδιαία βάση. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα πτώση 1,5%, αν και επίσης οδεύει προς άνοδο σε εβδομαδιαία βάση. Το Παρίσι σημείωσε νωρίτερα πτώση 2,11%, το Λονδίνο 2,03%, η Φρανκφούρτη 2,03% και το Μιλάνο 2,51%.
Στην αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε πτώση 8 μονάδων βάσης νωρίτερα στο 3,71%. Οι αποδόσεις των δεκαετών τίτλων σημείωσαν πτώση 6 μονάδων βάσης στο 3,34%. Πτώση 16 μονάδων βάσης στο 2,34% σημείωσαν νωρίτερα οι αποδόσεις και των 2ετών γερμανικών ομολόγων.
Διαβεβαίωση Λαγκάρντ για την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε και πάλι σήμερα για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης τους ηγέτες της ΕΕ που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, την ώρα που οι φόβοι για μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση προκαλούν σήμερα πτώση στις αγορές.
«Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός επειδή διαθέτει σταθερές θέσεις σε όρους κεφαλαίου και ρευστότητας», δήλωσε η Λαγκάρντ απευθυνόμενη στους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.
Ολαφ Σολτς: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» για την Deutsche Bank
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» για την Deutsche Bank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η μετοχή της οποίας σημείωσε σήμερα πτώση κατά 10%, διαβεβαίωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Η Deutsche Bank έχει εκσυγχρονίσει εκ βάθρων το οικονομικό της μοντέλο. Δεν υπάρχει λόγο ανησυχίας για οτιδήποτε», δήλωσε ο Ολαφ Σολτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη είναι σταθερό», είπε την ώρα που οι ανησυχίες για χρηματοπιστωτική κρίση προκάλεσαν σήμερα πτώση στις αγορές.
Ευρωπαίοι ηγέτες: «Ο τραπεζικός τομέας της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ανθεκτικός»
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι «ανθεκτικός», τονίζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη Σύνοδο Κορυφής για το ευρώ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.
«Η Τραπεζική Ένωση έχει ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ. Ο τραπεζικός μας τομέας είναι ανθεκτικός, με ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Ζητούμε συνεχείς προσπάθειες για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής μας Ένωσης», αναφέρουν στη δήλωσή τους οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες που συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες για μια Σύνοδο για το ευρώ σε περιεκτική μορφή.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρουν ότι συζήτησαν για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση, επισημαίνοντας: «Οι οικονομίες μας μπήκαν στο 2023 με πιο υγιείς βάσεις απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τις τιμές της ενέργειας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στενό συντονισμό των οικονομικών μας πολιτικών, με στόχο την αύξηση της ανθεκτικότητας των οικονομιών μας».
Λαμβάνοντας υπόψη την επιστολή του Προέδρου του Eurogroup της 20ης Μαρτίου 2023, η Σύνοδος για το Ευρώ, καλεί το Eurogroup να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις. «Το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης αποτελεί βασικό πυλώνα της αρχιτεκτονικής της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, υποστηρίζοντας τη σταθερότητα του ευρώ και την ανθεκτικότητα της οικονομίας της ζώνης του ευρώ», αναφέρουν στη συνέχεια.
Στην ίδια δήλωση επισημαίνεται ότι μια ισχυρή ευρωπαϊκή χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική είναι αποφασιστικής σημασίας για την προσέλκυση βιώσιμων επενδύσεων, την υποστήριξη της καινοτομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας και την ταχεία προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μας μετάβασης. «Οι περαιτέρω ανεπτυγμένες κεφαλαιαγορές συμβάλλουν στη βελτίωση της μακροοικονομικής διαχείρισης στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Ζητούμε να ενταθούν οι συλλογικές προσπάθειες, με τη συμμετοχή φορέων χάραξης πολιτικής και συμμετεχόντων στην αγορά σε ολόκληρη την Ένωση, για την προώθηση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών», αναφέρεται στην ίδια δήλωση.
.