Η συμφωνία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θολώνει από την έλλειψη προόδου σε άλλα μέτωπα, όπως επισημαίνει η Citigroup σε νέα έκθεση της για την ελληνική οικονομία με αφορμή το αποτέλεσμα του πρόσφατου eurogroup.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όπως σημειώνει, είπε ότι το ασκεί μεγαλύτερη πίεση στην Ελλάδα για να λάβει πρόσθετα μέτρα για να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, αντί να πιέσει τους Ευρωπαίους πιστωτές να δώσουν μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μετά το 2018. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν θα συμφωνήσει σε νέα μέτρα για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018.
Όπως σχολιάζει η Citi, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup είναι αυτά ακριβώς που είχαν συμφωνηθεί επί της αρχής τον περασμένο Μάιο, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα, αυτά τα μέτρα δεν θα έχουν καμία επίπτωση στην βραχυπρόθεσμη πορεία του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ, ενώ οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα είναι μικρές σε σχέση με το μέγεθος του δείκτη του χρέους.
Επίσης, η αβεβαιότητα παραμένει ως προς το αν τα εν λόγω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και η αντίθεση της κυβέρνησης για πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% μετά το 2018, θα πείσουν το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Όπως τονίζει η Citi, όλα αυτά κάνουν αβέβαιη και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.