Για πλήρη συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς τόσο στο κομμάτι της αξιολόγησης όσο και στον «οδικό χάρτη» για την βιωσιμότητα του χρέους, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το μαραθώνιο Eurogroup της Τρίτης.
«Έχουμε συμφωνία στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων που ψήφισε η ελληνική πλευρά το οποίο θα εξετάσουν οι θεσμοί. Υπάρχει και ο μηχανισμός ρύθμισης του ελλείμματος (κόφτης)» σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκλειδώνοντας δόση ύψους 10,3 δις. ευρώ προς την Ελλάδα, η οποία θα εκταμιευτεί σε διαφορετικές φάσεις.
«Είναι πολύ καλά νέα αυτά», σημείωσε για να προσθέσει ότι «το πρόγραμμα είναι σε καλή τροχιά και η Ελλάδα έχει κάνει πολλά. Αυτό θα έπρεπε να οδηγήσει σε θετικό συμπέρασμα της πρώτης αξιολόγησης. Υποσχεθήκαμε να συζητήσουμε για την βιωσιμότητα του χρέους. Το κάναμε. Είπαμε να δούμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Επί της μεθοδολογίας έχουμε καταλήξει σε συμφωνία», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση, στο Eurogroup υπήρξαν σημαντικές αποφάσεις.
1. Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και θα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα. Τα 7,5 δισ. τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.
2. Ουσιαστικά δίνονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου 3,5 δισ. ευρώ, περίπου 700.000 ευρώ το μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016. Δηλαδή 5 μήνες Χ 700.000=3,5 δισ. ευρώ θα "πέσουν" στην αγορά.
3. Συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% για τόκους και χρεολύσια [GDP] το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια ο περιορισμός αυξάνεται στο 20% του GDP. Το ποσοστό αυτό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια, είναι χαμηλό με βάση όλους τους συγκριτικούς δείκτες για χώρες με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά. Και μειώνει αποφασιστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια.
4. Ρυθμίζεται άμεσα, από αύριο, το θέμα του χρέους.
- Τα συγκεκριμένα μέτρα [βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα] για την ρύθμιση του χρέους δημιουργούν ένα σαφή οδικό χάρτη που εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία.
- Είκοσι δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χαρακτηρίζονται ως "διαθέσιμα" για πράξεις επαναγοράς του χρέους.
- Οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές, μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία.
- Η συμφωνία εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Και εξασφαλίζει, για μακρύ χρονικό διάστημα, την χρηματοδότηση της οικονομίας, υπό πολύ ευνοϊκούς όρους.