Απίστευτο! Χάνουμε 16 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από την φοροδιαφυγή

 
Απίστευτο! Χάνουμε 16 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από την φοροδιαφυγή

Ενημερώθηκε: 22/03/17 - 10:50

Η φοροδιαφυγή αποτελεί από τις σημαντικότερες «πληγές» της ελληνικής οικονομίας, με το Δημόσιο να χάνει κάθε χρόνο μέχρι και 16 δισ. ευρώ!

Ποσό που αντιστοιχεί στο 32% των ετήσιων εσόδων, αποδεικνύοντας πως η λύση για να ξεφύγει η χώρα από την ατραπό της κρίσης, είναι η νομιμότητα των πολιτών της.

Σύμφωνα με έρευνα της διαΝΕΟσις που παρουσιάστηκε σε ημερίδα του ΣΕΒ, η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή, κόβουν ουσιαστικά τα πόδια της ανάπτυξης στην Ελλάδα. Η παραοικονομία, όχι απλά καλπάζει, αλλά έχει εξελιχθεί σε τσουνάμι που έχει σαρώσει τα πάντα στο πέρασμα του. Υπολογίζεται πως αγγίζει πλέον τα 40 δισ. ευρώ με το 66% της παραοικονομίας να απαντάται στην αδήλωτη εργασία.

Τα συγκλονιστικά στοιχεία της έκθεσης:

- Τα 3 από τα 10 ευρώ που θα έπρεπε να εισπράττονται από τον ΦΠΑ μπαίνουν στις τσέπες επιτηδείων

- Εαν η Ελλάδα εισέπραττε τον ΦΠΑ, τον φόρο εισοδήματος και τις ασφαλιστικές εισφορές με την αποτελεσματικότητα των χωρών του ΟΟΣΑ, τα φορολογικά έσοδα θα αυξάνονταν σχεδόν κατά 5% του ΑΕΠ

- Μέσα στα Μνημόνια η Ελλάδα χάνει σταθερά το 28%-31% των δυνητικών εσόδων του ΦΠΑ. Χειρότερη χρονιά το 2013 όταν χάθηκαν συνολικά 8,5 δισ. ευρώ

- Το 1,6% των φορολογουμένων (120.000) καλούνται να πληρώσουν 2,7 δισ. ευρώ ή διαφορετικά το 29,5% του συνολικού φόρου εισοδήματος

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης ως βασικές αιτίες της φοροδιαφυγής εντοπίζονται η πολυνομία-πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος, η ανασφάλεια δικαίου που δημιουργείται σε φορολογουμένους αλλά και σε υπαλλήλους της φορολογικής διοίκησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, η συνεχόμενη αύξηση του φορολογικού βάρους και η μη ύπαρξη πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Σε ό,τι αφορά την «έκρηξη» της παραοικονομίας, για τη χρονική περίοδο 1999-2010 η παραοικονομία στην Ελλάδα άγγιζε το 27% του ΑΕΠ, ενώ το 2015 υπολογίζεται ότι ανήλθε περίπου στο 22,4% του ΑΕΠ.

Όπως προκύπτει διαχρονικά και από διάφορες μελέτες, το μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ 20% και 30% του ΑΕΠ, είναι από τα μεγαλύτερα σε επίπεδο ανεπτυγμένων οικονομιών και ενισχύεται κυρίως από τη χρήση των μετρητών στις συναλλαγές, την αδιαφάνεια των συναλλαγών και την αντίσταση κατά των ηλεκτρονικών πληρωμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ΔΕΗ κατεβάζει τον διακόπτη στις διαπραγματεύσεις

Ποιος είναι ο Big Brother της εφορίας που θα ελέγχει τις καταθέσεις μας

Γκρεμίζουν τις φυλακές Κορυδαλλού (ΦΩΤΟ)