«Απαλλάσσονται» από το χαρτόσημο 600 συναλλαγές με το Δημόσιο

 
xrimata

Ενημερώθηκε: 10/08/24 - 12:16

Σύμφωνα με ν/σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση, καταργείται το τέλος χαρτοσήμου σε περισσότερες από 600 συναλλαγές και εισάγεται ψηφιακό τέλος συναλλαγής στις περιπτώσεις που παραμένει η σχετική υποχρέωση. Το ν/σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, με την απλοποίηση των συναλλαγών του πολίτη και τη μείωση του κόστους σε χρήμα και χρόνο.

Οι κυριότερες αλλαγές που επέρχονται είναι οι εξής: Καταργείται το τέλος χαρτοσήμου σε μια σειρά από σημαντικές συναλλαγές όπως: χρησιδάνειο, ασφαλιστικές συναλλαγές, σύσταση και αύξηση κεφαλαίου μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων/οντοτήτων, ενέγγυες πιστώσεις τραπεζών υπέρ εισαγωγέων, συμβατικοί τόκοι δανείων και πιστώσεων.

Επιπρόσθετα, καταργείται σε περισσότερες από 100 συναλλαγές που αφορούν σε χαρτόσημα επί παραβόλων (πχ άδεια γάμου, επαγγελματικές άδειες κλπ.). Η κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου, ωστόσο, δεν συμπαρασύρει και την κατάργηση του παραβόλου για τις εν λόγω συναλλαγές, αλλά οδηγεί σε μείωση της τελικής επιβάρυνσης.

Καταργείται, επίσης, σε περισσότερες από 500 συναλλαγές στις οποίες επιβαλλόταν τέλος χαρτοσήμου 2,4% ή 3,6% επί των κρατήσεων που αφορούν ΝΠΔΔ ή Δημόσιο. Για λόγους πλήρους νομικής ασφάλειας, προβλέπεται ρητώς ότι δεν επιβάλλεται ψηφιακό τέλος Συναλλαγής σε συμβάσεις, συναλλαγές και πράξεις που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια (ν. 2961/2001), του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, του φόρου τραπεζικών εργασιών και του φόρου μεταβίβασης αυτοκινήτων.

Ταυτόχρονα εισάγεται το νέο ψηφιακό τέλος συναλλαγής που θα επιβάλλεται επί των συναλλαγών, ανεξάρτητα από τον τόπο κατάρτισής τους εφόσον ένας τουλάχιστον συμβαλλόμενος έχει φορολογική κατοικία ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και δεν συντρέχει λόγος απαλλαγής. Οι συναλλαγές αυτές κατονομάζονται ρητώς στον νόμο και δεν υπόκεινται σε άλλους έμμεσους φόρους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ