Την αναθεώρηση της διάταξης που προβλέπει τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τα κλειστά ακίνητα και αυτά που αποσύρονται από τη βραχυχρόνια μίσθωση εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς εντοπίζονται από τη δημόσια διαβούλευση ανησυχίες ότι οι προϋποθέσεις είναι ιδιαίτερα αυστηρές και μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του μέτρου.
Πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι οι αλλαγές θα οριστικοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης. Η επιδίωξη άλλωστε του μέτρου, είναι να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που θα ενθαρρύνει περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων να διαθέσουν τα ακίνητά τους στην αγορά, επωφελούμενοι από τη φοροαπαλλαγή και ταυτόχρονα ενισχύοντας την προσφορά κατοικιών, ιδίως στις μεγάλες πόλεις όπου η ζήτηση είναι αυξημένη.
Βάσει της τρέχουσας διάταξης, για να λάβει κάποιος τη φοροαπαλλαγή, το ακίνητο πρέπει να έχει παραμείνει αδιάθετο για τρία συνεχόμενα χρόνια, συγκεκριμένα τα φορολογικά έτη 2022, 2023 και 2024. Αυτό σημαίνει ότι το ακίνητο δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία του ιδιοκτήτη, ούτε να έχει χρησιμοποιηθεί για ιδιοκατοίκηση ή παραχώρηση, ούτε να έχει διατεθεί για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ωστόσο, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει το διάστημα αυτό από τρία χρόνια σε δύο ή ακόμη και σε ένα έτος, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή περισσότερων ιδιοκτητών στη ρύθμιση.
Παράλληλα, για όσους επιθυμούν να μεταβούν από τις βραχυχρόνιες στις μακροχρόνιες μισθώσεις, εξετάζεται η χαλάρωση της απαίτησης των τριών ετών. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας ιδιοκτήτης έχει διαθέσει το ακίνητό του για βραχυχρόνιες μισθώσεις για ένα ή δύο χρόνια και επιθυμεί να το μισθώσει μακροχρόνια, θα έχει επίσης τριετή φοροαπαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος.
Με αυτή την αλλαγή, η κυβέρνηση προσδοκά να ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων να στραφούν στη μακροχρόνια μίσθωση, προσφέροντας μεγαλύτερη σταθερότητα στην αγορά ακινήτων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, κ. Παραδιά, το μέτρο μπορεί να φέρει περισσότερα σπίτια στην αγορά, εφόσον νομοθετηθεί σωστά. «Δεν πρέπει να μπουν αχρείαστοι περιορισμοί. Κάθε περιορισμός στερεί από τους νέους σπίτια στην αγορά», τόνισε ο κ. Παραδιάς, προσθέτοντας πως δεν έχει λογική η προϋπόθεση της τριετίας για τα κενά ακίνητα, όταν ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε πρόσφατα πρόγραμμα επιδότησης 10.000 ευρώ για την ανακαίνιση και εκμίσθωση κατοικιών κενών για μόλις έξι μήνες. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, προβληματική είναι και η προϋπόθεση της τριετίας για τα σπίτια βραχυχρόνιας μίσθωσης, δηλαδή το να απαιτείται κάποιος που θέλει να αποχωρήσει άμεσα από τη βραχυχρόνια να αναμένει τη συμπλήρωση τριετίας στη βραχυχρόνια μίσθωση. Αυτό θα αποκλείσει εξ αρχής όλους όσους εντάχθηκαν στη βραχυχρόνια το 2023 και το 2024.
Το φορολογικό νομοσχέδιο, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, καθορίζει τις βασικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση της απαλλαγής. Συγκεκριμένα, προβλέπεται απαλλαγή φόρου εισοδήματος για τρία έτη για ακίνητα που θα ενοικιαστούν και δηλώνονταν προηγουμένως ως κενά ή είχαν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση.
Συγκεκριμένα, αφορά κατοικίες:
- • Επιφάνειας έως 120 τ.μ.
- • Για τις οποίες θα συναφθούν συμβόλαια τουλάχιστον τριετούς μίσθωσης μεταξύ της 8ης Σεπτεμβρίου 2024 και της 31ης Δεκεμβρίου 2025.
- • Για τα φορολογικά έτη 2022, 2023 και 2024 (αν η μίσθωση καταρτίζεται το 2025) είχαν δηλωθεί ως κενά ακίνητα (έντυπο Ε2), δεν δηλώνονταν ως μισθωμένα ούτε ως κύριες ή δευτερεύουσες κατοικίες των εκμισθωτών, ούτε ως ιδιοχρησιμοποιούμενα ή δωρεάν παραχωρούμενα ακίνητα (έντυπα Ε1 και Ε2) ή είχαν διατεθεί αποκλειστικά για βραχυχρόνια μίσθωση και οι συναφθείσες βραχυχρόνιες μισθώσεις είχαν δηλωθεί στη Φορολογική Διοίκηση.
Πηγή: protothema.gr