Αν υπάρχει μια χώρα που έχει ανάγκη να οργανώσει ένα επιτυχημένο αθλητικό γεγονός αυτή είναι σίγουρα η Γαλλία. Περίπου 210 ημέρες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, στο Σταντ ντε Φρανς θα ανάψουν οι προβολείς, ο κόσμος θα γεμίσει τις κερκίδες και 22 παίκτες θα αγωνιστούν για τη νίκη σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα γιορτής, συναδέλφωσης, μνήμης αλλά και φόβου.
Ολοι ελπίζουν πως η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου θα βοηθήσει τη Γαλλία να δείξει πως ο τρόπος ζωής δεν έχει αλλάξει μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου, αλλά και την επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo τον Ιανουάριο του 2015. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι η πρώτη μεγάλη διοργάνωση μετά το σκάνδαλο της FIFA--επιτράπηκε στον Πλατινί να παρακολουθήσει τους αγώνες--και είναι μια ευκαιρία να αρχίσει πάλι ο κόσμος να ασχολείται μόνο με το ποδόσφαιρο. Από την μεριά τους οι Γάλλοι θέλουν να τα ξεχάσουν όλα--τρομοκρατία και κοινωνικές αναταραχές--και να επαναλάβουν τον θρίαμβο του Μουντιάλ του 1998.
Ομως είναι σπάνιο και ίσως να μην έχει ξανασυμβεί ποτέ στα χρονικά ένα διεθνές αθλητικό γεγονός να διεξάγεται κάτω από τόσο αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Τίποτε δεν φαίνεται παράλογο, αν σκεφτεί κανείς πως πάνω από 2,5 εκατομμύρια φίλαθλοι θα βρεθούν γιά ένα μήνα στη Γαλλία και ειδικότερα στις 10 πόλεις που έχουν αναλάβει να φιλοξενήσουν τους αγώνες. Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στις γαλλικές αρχές ο αυριανός αγώνας στη Μασαλία ανάμεσα στην Αγγλία και τη Ρωσία και αυτό λόγω των στοιχείων που βρέθηκαν στον υπολογιστή του Σαλάχ Αμπντεσλάμ για επιθέσεις τζιχαντιστών στο Βέλοντρομ με βόμβες, αυτόματα όπλα, ακόμα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με χημικά όπλα.
Το άγχος έχει ενταθεί την τελευταία εβδομάδα. Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Γουόλτον, πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Νέας Σκότλαντ Γιαρντ, "Ποτέ στην ιστορία δεν υπήρχε τόσο υπαρκτή απειλή για διεθνές αθλητικό γεγονός". Από την πλευρά της η Europol έχει εκφράσει την ανησυχία της για τις απειλές, αλλά και την ικανοποίησή της για τα γαλλικά μέτρα ασφαλείας.
Ενενήντα χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικοί, πάνω από δέκα χιλιάδες ειδικοί φρουροί, ελικόπτερα και εκπαιδευμένα σκυλιά έχουν αναπτυχθεί και φρουρούν όλα τα γήπεδα και ιδιαίτερα τις "ζώνες των φιλάθλων" που αποτελούν ίσως τους πιθανότερους στόχους. Ο Μισέλ Καντό, αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού φέρεται να ζήτησε να κλείσουν ορισμένες "ζώνες φιλάθλων" σε ορισμένους αγώνες, ειδικά αυτή του Παρισιού στο Πεδίο του Αρεως, κοντά στον Πύργο του Αϊφελ, όπου αναμένεται να συγκεντρώνονται περίπου εκατό χιλιάδες άνθρωποι.
Στο Παρίσι, στο Σεν Ντενί, στη Μασαλία, στο Μπορντό οι "ζώνες των φιλάθλων θα είναι ανοικτές κάθε βράδυ.
Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του γάλλου υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ: "0% πρόληψη σημαίνει 100% κίνδυνο, αλλά 100% πρόληψη δεν σημαίνει 0% κίνδυνο". Ο Καζνέβ θέλοντας να δείξει πόσο αποφασισμένοι είναι οι Γάλλοι να πετύχει το Euro τόνισε πως η κυβέρνηση και οι διοργανωτές ούτε για μια στιγμή δεν σκέφτηκαν να μεταφερθεί το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα σε μια λιγότερο ευάλωτη χώρα. "Θα ήταν σαν να υποκύπτουμε στους τρομοκράτες", είπε χαρακτηριστικά.
Εκτός από τα γήπεδα και τις "ζώνες των φιλάθλων, τα σημεία που φρουρούνται αυστηρά είναι τα ξενοδοχεία που μένουν οι αποστολές. Ας μην ξεχνάμε το Μόναχο στους Ολυμπιακούς του 1972.
Ενα τελευταίο πρόβλημα που προφανώς θα πρέπει ήδη να έχει λυθεί είναι αυτό του ελέγχου στις εισόδους των γηπέδων. Οι μεγάλες ουρές πρέπει να αποφευχθούν και οι ειδικοί φρουροί θα πρέπει να ολοκληρώνουν τους ελέγχους των φιλάθλων όσο πιο γρήγορα γίνεται που σημαίνει πως ίσως οι έλεγχοι να μην είναι εξονυχιστικοί.
Θα το δούμε αυτό σήμερα στο Σταντ ντε Φρανς.
Το άλλο μεγάλο πρόβλημα της γαλλικής κυβέρνησης είναι αυτό των απεργιών. Σκουπίδια στους δρόμους, αφού απεργοί έχουν αποκλείσει τις εγκαταστάσεις καύσης απορριμάτων, δρομολόγια τρένων που δεν εκτελούνται και το κερασάκι στη τούρτα, η στάση εργασίας των πιλότων της Air France για αύριο Σάββατο, μέρα που αναμένονται εκατομμύρια φίλαθλοι στη Γαλλία.
Η δήμαρχος του Παρισιού Ανν Ινταλγκό διαβεβαίωσε πως οι δρόμοι θα καθαρίσουν. Ο πρόεδρος της Air France πως οι πτήσεις θα γίνουν κανονικά και ο πρόεδρος Ολάντ ότι θα λάβει τα "απαραίτητα μέτρα". Προς το παρόν ο Γάλλος πρόεδρος θα παρακολουθήσει τον σημερινό αγώνα με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Ντατσιάν Τσιόλος.
Ιστορικά, ήταν ο χουλιγκανισμός και όχι η τρομοκρατία που ανησυχούσε τους διοργανωτές διεθνών ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων. Αλλά ο κόσμος αλλάζει, το ίδιο και τα σπορ.