Θα διπλασιαστούν ή ακόμη και θα τριαπλασιαστούν οι θάνατοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση στα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλεί έξι έως εννέα εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως έως το 2060, έναντι τριών εκατομμυρίων το 2010, δηλαδή θα υπάρξει διπλασιασμός έως τριπλασιασμός, με έναν πρόωρο θάνατο να συμβαίνει κάθε τέσσερα ή πέντε δευτερόλεπτα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συντακτών της έκθεσης, η ρύπανση του αέρα θα κοστίζει το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ (περίπου 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο), ως συνέπεια των χαμένων ημερών εργασίας λόγω ασθενείας, των σχετικών ιατρικών δαπανών και της μειωμένης αγροτικής παραγωγής.
Η μελέτη «Οικονομικές συνέπειες της ρύπανσης του αέρα» εκτιμά ότι η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής το 2060 θα ισοδυναμεί με απώλεια περίπου 330 δολαρίων ανά άτομο το χρόνο, καθώς οι παγκόσμιες ιατρικές δαπάνες λόγω ρύπανσης θα αυξηθούν από 21 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015 σε 176 δισ. δολ. και ο αριθμός των χαμένων ημερών εργασίας θα εκτοξευθεί από 1,2 σε 3,7 δισεκατομμύρια το 2060.
Αν και οι πρόωροι θάνατοι λόγω ρύπανσης θα αυξάνονται στο μεγαλύτερο μέρος της Γης, στις ΗΠΑ ήδη εμφανίζουν στασιμότητα, ενώ στην Ευρώπη μείωση, χάρη στα βελτιωμένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης.
Μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος, επειδή προκαλεί ακαμψία στις αρτηρίες και πήξη του αίματος, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο θρόμβωσης.
Εξάλλου, μια πρόσφατη σουηδική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal Open, συνέδεσε την ατμοσφαιρική ρύπανση με αυξημένα ψυχιατρικά προβλήματα των παιδιών και των εφήβων.
Οι ερευνητές του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ουμέα, με επικεφαλής την Ανα Ούντιν, διαπίστωσαν ότι, ο κίνδυνος χορήγησης κάποιου ψυχοφαρμάκου μετά από σχετική διάγνωση αυξάνει κατά 9% για κάθε δέκα παραπάνω μικρογραμμάρια διοξειδίου του αζώτου ανά κυβικό μέτρο αέρα.