Επίθεση Βαρουφάκη σε Τσίπρα για τον κόφτη χρέους

 
Επίθεση Βαρουφάκη σε Τσίπρα για τον κόφτη χρέους

Ενημερώθηκε: 06/06/16 - 13:06

Με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Γιάνης Βαρουφάκης αποδομεί τους ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα για τον κόφτη χρέους.

Βαρουφάκης

Ο Γιάνης, με ένα ν, όχι μόνο ανατρέπει τα επιχειρήματα του Πρωθυπουργού για τον κόφτη χρέους αλλά αναρωτιέται, με στοιχεία βρετανικής ειρωνείας, γιατί ο Αλέξης Τσίπρας είναι στη γραμμή που ακολούθησαν Σαμαράς και Βενιζέλος.

χρέος

''Όμως για την περίοδο 2015 - 2030, αν ο "κόφτης" του 15% αποτελεί όντως λυτρωτική "λύση", που καθιστά το βιώσιμο (κάτι που δεν ισχύει), τότε τα εύσημα τα αξίζουν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, οι οποίοι [...] "διασφάλισαν" πως την περίοδο 2015 - 2030 οι ετήσιες αποπληρωμές κατά μέσο όρο δεν θα ξεπερνούν το 11% του ΑΕΠ''.

Ο τεως υπουργός Οικονομικών αποφαίνεται πως μόνη λύση είναι ο συνδυασμός κατάργησης της λιτότητας με παράλληλη αναδιάρθρωση του χρέους.

Διαβάστε αποσπάσματα από το άρθρο του Βαρουφάκη.

Από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην «Εφ.Συν.» του Σαββατοκύριακου μέγιστη εντύπωση προκαλεί η τοποθέτησή του σχετικά με τον λεγόμενο «κόφτη χρέους». Πρόκειται για ένα «ταβάνι» αποπληρωμών του Δημοσίου στους δανειστές που, όπως είπε ο πρωθυπουργός, εφόσον συμφωνηθεί (κάτι που παραπέμπεται για το 2018), «διασφαλίζει ότι η χώρα δεν θα καταβάλλει για αποπληρωμή του χρέους περισσότερο από το 15% του ετήσιου ΑΕΠ της».

Σε τι ακριβώς θα μας βοηθούσε όμως μια τέτοια ρύθμιση; Πέρσι, το ΑΕΠ της χώρας ήταν 176 δισ. ευρώ. Οι αποπληρωμές μας στους δανειστές κατά τη διάρκεια του 2015 ανήλθαν στα 21,9 δισ., δηλαδή στο 12,4% του ΑΕΠ ή στο 43% (!) των δημόσιων εσόδων. Ακόμα κι αν είχαμε «διασφαλίσει» τον «κόφτη-ταβάνι» αποπληρωμών ύψους 15% του ΑΕΠ, καθόλου δεν θα μας βοηθούσε (καθώς οι αποπληρωμές μας ήταν χαμηλότερες του 15% του ΑΕΠ).

Μήπως ο πρωθυπουργός εννοεί ότι θα προκύψουν οφέλη και ελάφρυνση χρέους στα επόμενα χρόνια; Ας δούμε τους αριθμούς έως το 2030. Ο πίνακας καταγράφει τις προδιαγεγραμμένες αποπληρωμές του Δημοσίου όπως προέκυψαν μετά το 2ο Μνημόνιο σε δισ. ευρώ και ως ποσοστό του ΑΕΠ (η 3η στήλη υπολογίζει τις αποπληρωμές ως ποσοστό του ΑΕΠ του 2015 ενώ η 4η τις υπολογίζει ως ποσοστό του ΑΕΠ όπως το προβλέπει η τρόικα).

Είναι προφανές ότι το ως άνω όριο του 15%, που ο πρωθυπουργός θεωρεί ευεργετικό, ούτε και στα επόμενα χρόνια θα βοηθήσει. Πράγματι, σύμφωνα με τα ισχύοντα δεδομένα, πρόκειται να ενεργοποιηθεί μόνο το 2022 και το 2023, χρονιές που οι αποπληρωμές μας υπερβαίνουν το όριο του 15%. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση όμως, το όφελος είναι διαχρονικά αμελητέο: 7 δισ. το 2022 και 2,3 δισ. το 2023.

Προς τι, λοιπόν, η θετική αποτίμηση του «κόφτη χρέους» από τον πρωθυπουργό; Η απάντησή του, στην ίδια συνέντευξη, έχει ως εξής: «Για να αντιληφθείτε τι σημαίνει αυτό, αρκεί να αναφέρουμε ότι από το 2009 και μετά πληρώσαμε για το χρέος ποσά που αντιστοιχούσαν από 26% ώς και 33% του ΑΕΠ. Αν είχαμε αυτόν τον “κόφτη” από το 2011 ώς το 2015, θα είχαμε πληρώσει περίπου 100 δισ. ευρώ λιγότερα»

 Επική γκάφα Βαρουφάκη! "Πέθανε" τον Κολ

Σχετικά θέματα:

Εφημερίδα των Συντακτών 

Πηγή: