"Βόμβα" στα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα και στα θεμέλια της κυβερνητικής συνοχής αποτελούν οι απαιτήσεις των δανειστών στον τομέα των μισθών, των εργασιακών σχέσεων και των συμβάσεων του ιδιωτικού τομέα. Οι "φτωχοδιάβολοι" των 500-600-700 και 800 ευρώ θα έρθουν αντιμέτωποι με νέες μειώσεις στους μισθούς, θα απειλούνται με περισσότερη απλήρωτη δουλειά και με ελεύθερες απολύσεις ενώ δυσκολότερα θα απεργούν.
Συγκεκριμένα οι δανειστές και ιδιαίτερα το ΔΝΤ ζητούν περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους, περικοπές 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, απελευθέρωση απολύσεων, αναδιάρθρωση της λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων και δυσκολότερη λήψη απεργιακών αποφάσεων.
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής αυτό το «πακέτο μέτρων για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα» θα κληθεί να αποδεχτεί και να υλοποιήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης προκειμένου να απελευθερωθεί η επόμενη δόση του δανείου το ερχόμενο φθινόπωρο. Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η έκβαση αυτής της διαπραγμάτευσης και ποιες οι δυνατότητες αντίστασης της ελληνικής κυβέρνησης.
Εξάλλου, οι πρόσφατες αναφορές του Αλέξη Τσίπρα σε συνέντευξή του ότι «μιλάμε για μια ανάπτυξη (...) με στήριξη της εργασίας» και «θα υπερασπιστούμε την εργασία», αποτελούν προειδοποιητικά πυρά στη διαπραγματευτική μάχη που έχει ήδη ξεκινήσει.
Αυτά ζητούν οι δανειστές:
Κατάργηση 13ου-14ου μισθού
Μείωση του ετήσιου εργατικού κόστους με την κατάργηση δύο ετήσιων μισθών στον ιδιωτικό τομέα, του 13ου και 14ου μισθού (δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα-διακοπών).
Προτείνεται τα μέτρα να ισχύσουν μόνο στις νέες προσλήψεις, ενώ για τους ήδη εργαζόμενους το ποσό των δύο μισθών να επιμερισθεί στους υπόλοιπους 12.
Ομαδικές απολύσεις.
Άρση των περιορισμών των ομαδικών απολύσεων για μεγάλες επιχειρήσεις.
Το ισχύον καθεστώς ομαδικών απολύσεων προβλέπει: κανένα περιορισμό σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 20 άτομα, ως 6 εργαζόμενοι το μήνα για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν 20 ως 150 άτομα και το 5% του προσωπικού (και ως 30 εργαζόμενοι μηνιαίως) για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους.
Λοκ άουτ - "Ανταπεργία"
Στο τραπέζι έχει τεθεί και η επαναφορά του λοκ άουτ, δηλαδή το κλείσιμο της επιχείρησης σε περιπτώσεις απεργιακών κινητοποιήσεων.
Συνδικαλιστικός νόμος
Δυσκολότερη λήψη απεργιακής απόφασης με απαίτηση οι απεργίες να ψηφίζονται από μεγάλο ποσοστό εργαζομένων και όχι από Δ.Σ.
Αλλαγές στην οργάνωση, στη δομή και στον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Αλλαγή στο καθεστώς προστασίας των συνδικαλιστών, μείωση των συνδικαλιστικών αδειών και των προσώπων που τις δικαιούνται.
Σχετικά θέματα: