Τη βούλησή της να κάνει μια «τομή» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και «να κερδηθεί το στοίχημα μίας σύγχρονης και αποτελεσματικής Περιφέρειας στην υπηρεσία του πολίτη», επισημαίνει η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου σε συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών», σημειώνοντας ότι θα παραμείνει στη θέση της ως το τέλος της θητείας της, το 2019.
Ως το πλέον αξιόλογο έργο της περιφερειακής Αρχής η κ. Δούρου θεωρεί την «έγκαιρη κατάθεση» της πρότασής της «για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα της περιόδου 2014– 2020». Εξηγεί ότι πρόκειται για προγράμματα έργων αναπτυξιακών και υποδομών ύψους 1,1 δισ. Αναφερόμενη στο έργο της Διοίκησης, λέει ότι κινείται σε «δύο επίπεδα»: «Στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη, του προσφυγικού και παράλληλα του νέου υποδείγματος στην άσκηση εξουσίας».
Σχολιάζοντας την πολιτική επικαιρότητα, παρατηρεί ότι δεν υπάρχει «γραμμική» εξέλιξη στα θέματα της αξιολόγησης και του χρέους καθώς αυτά «δεν αφορούν αποκλειστικά τη χώρα μας αλλά τις δομικές ανεπάρκειες της ευρωζώνης και τις "αντιφάσεις" του ΔΝΤ».
Σημειώνει ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά στο εσωτερικό για να διεκδικήσουμε επιστροφή στην όποια «ομαλότητα» και χαρακτηρίζει σημαντική την άμεση προώθηση των απαραίτητων θεσμικών μεταρρυθμίσεων και των μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.
Μεταρρυθμίσεις όπως ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και η απαλλαγή της από τη γραφειοκρατία «χωρίς δημοσιονομικό κόστος», σημειώνει, που όμως «βαλτώνουν». Το γεγονός αυτό, επισημαίνει, δυσκολεύει «το ήδη βαρύ έργο του πρωθυπουργού» του οποίου η δουλειά «δεν είναι εύκολη, από τη στιγμή που δεν κινούνται όλοι στους δικούς του ρυθμούς», και «συχνά είναι αναγκασμένος να παρεμβαίνει προσωπικά για να αποφασίσει, να συντονίσει, να κατευθύνει. Προκειμένου να αλλάξουν τα δεδομένα, οι μηχανισμοί, οι πολιτικές στο εσωτερικό της χώρας».
Σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση επισημαίνει ότι ακολουθεί την «πεπατημένη του "άλλα λέω στην αντιπολίτευση και άλλα κάνω στην κυβέρνηση"».
Για την «κρίση αξιοπιστίας της Πολιτικής, της Δημοκρατίας» που καταδεικνύουν «τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα στην Ευρώπη», παρατηρεί ότι η «κρίση της σοσιαλδημοκρατίας είναι ταυτόσημη με τη σημερινή κρίση της ίδιας της Ευρώπης». Τονίζει την ανάγκη ευρωπαϊκών συμμαχιών για «να δημιουργηθεί ένα μέτωπο κατά των υφεσιακών πολιτικών που καταστρέφουν την οικονομία και οδηγούν στην άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού».
Η περιφερειάρχης απορρίπτει την ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με το «νέο ΠΑΣΟΚ και τη νέα κεντροαριστερά» ενώ για την κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Δούρου θεωρεί ότι «το παιχνίδι κριτών και κρινόμενων υπεραπλουστεύει μια σύνθετη, ενίοτε απρόβλεπτη, πολιτική κατάσταση» και ότι η «κρίση Δημοκρατίας και θεσμών, έχει καταφέρει ισχυρό πλήγμα στο πολιτικό τοπίο, με τα αποτελέσματα συχνά να αποτυπώνονται και σε κομματικό επίπεδο».