Κεφαλαιακή ενίσχυση που μπορεί να φτάσει 5,5 δις ευρώ, μηδενικά επιτόκια, μαζί με την απομάκρυνση του κινδύνου μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει "κούρεμα" καταθέσεων, είναι τα "δώρα" της ΕΚΤ που θα αρχίσουν να έρχονται από την επόμενη εβδομάδα.
Την Πέμπτη 3 Ιουνίου, στη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, θα συζητηθεί η επαναφορά της εξαίρεσης (waiver ) για τα ελληνικά ομόλογα, για να γίνονται αποδεκτά ως εγγυήσεις για τον απευθείας δανεισμό των ελληνικών εμπορικών τραπεζών με τα ισχύοντα μηδενικά ευρωπαϊκά επιτόκια.
Ως γνωστό, η ΕΚΤ κάνει δεκτά ως εγγυήσεις για δανεισμό εμπορικών τραπεζών, ομόλογα με διαβάθμιση κατ' ελάχιστον ΒΒ+. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν διαβάθμιση Β- και άρα από το 2011 με τότε απόφαση της ΕΚΤ γίνονταν δεκτά κατ' εξαίρεση ως εγγυήσεις για τον δανεισμό των τραπεζών.
Η παρέκκλιση από το κανόνα, έχει αρθεί από τις 5 Φεβρουαρίου του 2015, αναγκάζοντας τις ελληνικές τράπεζες στο δανεισμό από τον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας, τον γνωστό ELA, με επιτόκια κοντά στο 1,5%, με βασική αιτία την αποτυχία του μνημονίου ΙΙ που έληγε στο τέλος του μήνα. Με τα ο κλείσιμο όμως της πρώτης αξιολόγησης, το μέτρο επανέρχεται, στηρίζοντας τον δανεισμό των εμπορικών τραπεζών.
Ποσοτική χαλάρωση
Το μέτρο της ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή την εξαγοράς με βάση συγκεκριμένες ποσοστώσεις ομολόγων των κρατών μελών της Ευρωζώνης από την ΕΚΤ, είναι ένα μέτρο από το οποίο επωφελούνται σήμερα όλες οι υπόλοιπες χώρες του ευρώ εκτός της Ελλάδας. Ο λόγος είναι και πάλι ότι τον Μάρτιο του 2015, που ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου, η Ελλάδα βρισκόταν εκτός προγράμματος και άρα δεν εντάχθηκε στο μέτρο.
Αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι και τα τέλη Ιουλίου, με στόχο μέχρι και το τέλος του χρόνου η ρευστότητα των εμπ9ορικών τραπεζών να αυξηθεί κατά περίπου 3,5 – 4 δις ευρώ . Το σχετικά μικρό αυτό ποσό, οφείλεται στην μικρή ρευστότητα των ελληνικών ομολόγων, αλλά και την γενικότερη ποιότητα του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών. Εκτός από τα κεφάλαια, το θετικό της κίνησης, θα είναι πως θα δοθεί η εικόνα ότι η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο ίδιο καράβι με τις υπόλοιπες χώρες μέλη της Ευρωζώνης.
Αγορά ομολόγων του EFSF
Το τρίτο δώρο της ΕΚΤ έχει γίνει από τις 15 Απριλίου με την απόφαση για την ένταξη στην λίστα των ομολόγων που μπορεί να αγοράσει η Κεντρική Τράπεζα του ευρώ και του 50% των -υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης - ομολόγων του EFSF, ύψους 37 δις ευρώ που έχουν στο χαρτοφυλάκιά τους οι εμπορικές τράπεζες.
Η αγορά των ομολόγων αυτών ξεκίνησε από προχθές με εξαγορά τίτλων αυτής της κατηγορίας αξίας 2,5 δις ευρώ από την ΕΚΤ, ενώ συνολικά αναμένεται να εξαγοραστούν ομόλογα συνολικής αξίας 18,5 δις ευρώ.
Σύμφωνα με στελέχη των τραπεζών, το συνολικό όφελος από τις συναλλαγές, καθώς και η αποτίμηση των ομολόγων που δεν θα αγοραστούν από την ΕΚΤ στις νέες τιμές, θα κυμανθεί για το σύνολο των εγχώριων τραπεζών μεταξύ 650 και 900 εκατ. ευρώ, αφού η ΕΚΤ αγοράζει τα ελληνικά ομόλογα με τιμή 101, εξασφαλίζοντας πρόσθετη ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες.