Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) το 2013, το υψηλότερο ποσοστό των καπνιστών στον κόσμο (54% του πληθυσμού του) έχει το Κιριμπάτι στη Μικρονησία. Στην Ευρώπη οι Έλληνες είμαστε μακράν οι μεγαλύτεροι θεριακλήδες, με ποσοστό 43,4%.
Δεύτεροι, μετά τους Έλληνες, είναι οι Ρώσοι, με ποσοστό καπνιστών 39,5%. Στους αντίποδες, σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, οι Ισλανδοί και οι Δανοί καπνίζουν σε ποσοστά 17,5% και 18,9% αντιστοίχως. Στις ΗΠΑ το ποσοστό είχε περιοριστεί στο 18,1% το 2013 και υπολογίζεται ότι έπεσε στο 17,2% το 2015 και ότι θα πέσει στο 13,5% το 2025.
Σύμφωνα με την ιδια έρευνα, ο πληθυσμός των τακτικών καπνιστών ηλικίας άνω των 15 ετών στον πλανήτη έφθανε το 1,1 δισεκατομμύριο. Ένας στους πέντε ενηλίκους, δηλαδή, κάπνιζε.
Σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των καπνιστών είναι συντριπτικά υψηλότερος από εκείνον των γυναικών: 950 εκατομμύρια είναι οι άνδρες τακτικοί καπνιστές και μόνο 177 εκατομμύρια οι γυναίκες. Στις χώρες, βεβαίως, όπου υπάρχει ισότητα των δύο φύλων τα ποσοστά είναι πολύ κοντά - αίσθηση προκαλεί η παρατήρηση του ΠΟΥ ότι εσχάτως στη Σουηδία οι γυναίκες καπνίστριες ξεπέρασαν τους άνδρες καπνιστές!
Αυτό όμως συνέβη επειδή μειώθηκε ταχύτερα ο αριθμός των ανδρών καπνιστών από τον αριθμό των γυναικών και εν πάση περιπτώσει τα ποσοστά των καπνιστών είναι εν γένει πολύ χαμηλά στην προηγμένη σκανδιναβική κοινωνία.
Κάθε έξι δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει στον κόσμο από μια ασθένεια που συνδέεται με το κάπνισμα, σημειώνει ο ΠΟΥ. Κάθε χρόνο περίπου 6 εκατ. θάνατοι αποδίδονται στη συνήθεια αυτή.
Αν δεν τεθούν σε εφαρμογή δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση του καπνίσματος, ο Οργανισμός υπολογίζει ότι ως το 2030 οι θάνατοι από την «παγκόσμια επιδημία», όπως τη χαρακτηρίζει, θα φθάσουν στα 8 εκατομμύρια. Κυρίως λόγω αύξησης του πληθυσμού στις αναπτυσσόμενες χώρες.