Η φωτιά συνεχίζει και καίει τα Κύθηρα με όλους να έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην πτώση της έντασης των ανέμων στην περιοχή, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να τεθούν οι φλόγες υπό έλεγχο, μετά από 4 μέρες καταστροφής.
Το βράδυ της Κυριακής η πυρκαγιά είχε περιοριστεί στα νοτιοδυτικά του , όπου και βρίσκεται το βασικό πύρινο μέτωπο.
Έπειτα από ολονύχτια μάχη με τις φλόγες οι επιχειρούν να οριοθετήσουν το μέτωπο και ελπίζουν πως σήμερα με τη βοήθεια των εναέριων μέσων αλλά και τη μείωση της έντασης των ανέμων η εικόνα στο νησί θα είναι πολύ καλύτερη.
Νωρίτερα, είχε για προληπτικούς λόγους, η Ιερά Μονή Μυρτιδίων, από μοναχές και προσκυνητές, επειδή οι φλόγες πλησίασαν πολύ κοντά στο σημείο.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο η Μονή καθώς στο σημείο έχουν στήσει περίμετρο τα οχήματα, ενώ ο φόβος περισσότερο είναι μην αλλάξουν ξαφνικά η ένταση και κυρίως η διεύθυνση των ανέμων και την στείλει στην αντίθετη πλευρά που υπάρχουν πολλοί συνεχόμενοι οικισμοί. Το περισσότερο βάρος έχει πέσει εκεί λοιπόν, στο νότιο μέτωπο που κρίνεται και ως το πλέον επικίνδυνο και ο στόχος είναι να οριοθετηθεί εντός της ημέρας.
Πυροσβεστική: «Μόνο στις καμένες εκτάσεις των Κυθήρων υπάρχουν πλέον κάποιες εστίες φωτιάς που αντιμετωπίζονται δραστικά»
«Αυτήν την ώρα στα Κύθηρα υπάρχουν κάποιες εστίες φωτιάς μόνο στις καμένες εκτάσεις και κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο του νησιού, που αντιμετωπίζονται δραστικά από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και από τα εναέρια μέσα. Δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο. Η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι» τονίζει, σε δηλώσεις της στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι έπεσαν οι δυνατοί άνεμοι στο νησί, αλλά παραμένουν μεταβλητοί.
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς εξακολουθούν να επιχειρούν στα Κύθηρα 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι από την Πυροσβεστική πιστεύουν ότι θα βρίσκονται αρκετές ημέρες ακόμα στο νησί...
Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην διαχείριση των εναέριων μέσων, καθώς πέρα από την χαρακτηριστική αργοπορία τους στην συνδρομή κατάσβεσης, οι ώρες που μπορούν να συνδράμουν ερχόμενα από την Ανδραβίδα είναι λιγοστές.
Ο δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, αναφερόμενος στο θέμα, τόνισε ότι έγινε μία εντελώς λανθασμένη διαχείριση των εναέριων μέσων καθώς κι ότι καθυστέρησαν πάρα πολύ να έρθουν.
Από το Σάββατο, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης, με απόφαση του έχει κηρύξει τον Δήμο Κυθήρων, σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Παρασκευή και ακόμα ισοπεδώνει το νησί.
Φωτιά ξέσπασε και στην Θάσο
Μάχη με τις φλόγες δίνουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση στο νησί της , στην περιοχή Πλατάνι. Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 05:45 το πρωί.
Σε εξέλιξη βρίσκεται, νέα πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί σε δασική έκταση και δύσβατο σημείο, εντός μίας χαράδρας και μακριά από οικισμούς, στην περιοχή Κάτω Πλατάνι, στα Λιμενάρια Θάσου.
Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 31 άντρες της Πυροσβεστικής με 11 οχήματα, 18 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ένα CANADAIR και ένα PZL.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δηλώνει ο δήμαρχος Θάσου από την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση της φωτιάς στο Υψάριο
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την άμεση επέμβαση και τα μέσα που διατέθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς στην κορυφή Υψάριον της Θάσου, δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Η επέμβαση ήταν άμεση και από εδάφους και από αέρος. Μπορούμε να πούμε ότι την ελέγχουμε (την κατάσταση) κατά κάποιον τρόπο».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θάσου, η φωτιά κατακαίει δασική έκταση στην καρδιά του νησιού, κοντά στο καταφύγιο, ωστόσο, όπως εκτιμά, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν τον έλεγχο της φωτιάς.
«Νομίζω ότι έχουμε το "πάνω χέρι". Δεν φυσάει, δεν έχουμε ανέμους και αυτό βοηθά, ώστε να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα και οι άνδρες της Πυροσβεστικής. Είναι ένα μέτωπο, μία εστία, δεν ανησυχούμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηεμμανουήλ και σχολίασε, χωρίς να μπορεί ακόμη να αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο για τα ακριβή αίτια της φωτιάς, ότι «μάλλον πρόκειται για επιπόλαιη πράξη, γιατί η άπνοια δεν ευνοεί εμπρησμούς».
Υπενθυμίζεται ότι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν μάχη με τις φλόγες από τα ξημερώματα για την κατάσβεση της φωτιάς, που κατακαίει δασική έκταση μέσα σε χαράδρα, στην περιοχή Πλατάνι. Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 05:45 το πρωί. Στις 10.30 το πρωί για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν 31 πυροσβέστες με 11 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 17 ατόμων και δύο αεροσκάφη.
Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας - Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 32 δασικές φωτιές
Εξακολουθεί να παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης, υψηλός είναι ο κίνδυνος (δείκτης 3) για τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και για τα νησιά Κρήτη, Λέσβος και Χίος.
Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 32 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.
Επίσης, υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στις περιοχές Υάμεια Μεσσηνίας, Βρουβιανά Αιτωλοακαρνανίας και Δροσούπολη του δήμου Αχαρνών Αττικής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καιρός 7/8/2017: Καύσωνας διαρκείας με το θερμόμετρο κολλημένο στους 40 βαθμούς Κελσίου