Οι δανειστές ζητούν περισσότερα μέτρα μέσω... Μοσκοβισί

 
Οι δανειστές ζητούν περισσότερα μέτρα μέσω... Μοσκοβισί

Ενημερώθηκε: 26/06/17 - 14:20

Στις 15 Ιουνίου το Eurogroup αποφάσισε να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση για την Ελλάδα, και αυτό να είναι το μοναδικό ουσιαστικό θετικό νέο για την κυβέρνηση που προσπαθεί να καλλιεργήσει ένα νέο αφήγημα.

Πιέρ Μοσκοβισί

Μετά την νομοθέτηση εξπρές περίπου 140 προαπαιτούμενων, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ σε συνέντευξη που παραχώρησε το «Πρώτο Θέμα» τόνισε πως θα χρειαστούν νέα μέτρα, εν όψει της τρίτης αξιολόγησης. Όπως δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί: «Οι ελληνικές αρχές έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών προκειμένου να εφαρμόσουν και τις 140 προαπαιτούμενες ενέργειες και να κλείσουν τη δεύτερη αξιολόγηση».

μεταρρυθμίσεις

Μπορεί τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα ως τώρα να κρίνονται ως επαρκή, οι δηλώσεις του κ. Μοσκοβισί αντανακλούν την ανησυχία των Ευρωπαίων για τις που πρόκειται να γίνουν.

Ο κ. Μοσκοβισί ξεκλειδώνοντας τον γρίφο της τρίτης αξιολόγησης δίνει έμφαση στην υλοποίηση όσων ψήφισε η κυβέρνηση στην πρώτη και τη δεύτερη, όπως «ο εκσυγχρονισμός του κράτους και της δημόσιας διοίκησης».

Ευρώπη

Η εφαρμογή του Προγραμμάτος είναι βασική προτεραιότητα για την και τους δανειστές όπως τονίζει ο κ. Μοσκοβισί και σημειώνει πως υπάρχει συνεργασία μεταξύ ελληνικών Αρχών και θεσμών για την ολοκλήρωση του μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Όπως δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί:

«Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Αυτός είναι ο ίδιος ο σκοπός της σκληρής δουλειάς που έχει αναληφθεί αυτό τον τελευταίο χρόνο και του συγκεκριμένου προγράμματος του ESM. Οι ελληνικές αρχές εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους, εργάζονται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και την επαναβεβαίωση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας». Ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών συμπλήρωσε: Αυτό που όλοι θέλουμε είναι να δώσουμε τέλος στα οκτώ χρόνια οικονομικής βοήθειας από τους εταίρους της Ευρωζώνης.

Λίγο μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ο κ. Μοσκοβισί αποφεύγει να προσδιορίσει με σαφήνεια τον χρόνο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές. Μιλώντας για το θέμα προβλέπει ότι «θα μπορούσε να συμβεί στο εγγύς μέλλον», υποστηρίζει ότι οι εκταμιεύσεις από τις επόμενες αξιολογήσεις είναι αναγκαίες για να χτιστούν ταμειακά αποθέματα ασφαλείας εν όψει της ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος και επισημαίνει ότι μια αξιολόγηση που θα τελειώσει γρήγορα έχει μεγάλη σημασία για να την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ερωτηθείς για τα «κόκκινα δάνεια» ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι: Οι ελληνικές τράπεζες διαχειρίζονται τον μεγάλο αριθμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων με αρκετά υπεύθυνο τρόπο. Τα δάνεια αυτά είναι εξασφαλισμένα σε επίπεδο πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Με άλλα λόγια, δεν αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τούτου λεχθέντος, εγείρουν όντως δύο μεσοπρόθεσμες προκλήσεις. Πρώτον, σε ό,τι αφορά τα κέρδη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και το ενδιαφέρον των επενδυτών. Και δεύτερον, για την πραγματική οικονομία, καθώς η Ελλάδα έχει ανάγκη οι τράπεζες να αρχίσουν ξανά να δανείζουν.

Επομένως, αυτό αντιμετωπίζεται ως κάτι πολύ σοβαρό κατά τον σχεδιασμό του προγράμματος υποστήριξης της σταθερότητας. Διάφορα εργαλεία, όπως ο εξωδικαστικός μηχανισμός, η ενθάρρυνση και η ανάπτυξη μιας δευτερογενούς αγοράς δανείων, η διεύρυνση της αξιοποίησης των ενεχύρων ή η διευκόλυνση των διαδικασιών εξυγίανσης -για να αναφέρουμε μερικά μόνο παραδείγματα- έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την υποστήριξη των προσπαθειών που κάνουν οι τράπεζες για να διαχειριστούν παλαιά περιουσιακά στοιχεία ή για να μετατρέψουν άλλα σε εξυπηρετούμενα δάνεια. Παρά ταύτα η επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν θα γίνει εν μια νυκτί - είναι μακρά διαδικασία. Αυτός είναι ο λόγος όμως για τον οποίο οι ελληνικές αρχές πρέπει να παραμείνουν σταθερά προσηλωμένες σε αυτή την αλληλουχία πολιτικών και να επιταχύνουν την εφαρμογή τους. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε αυτή τη διαδικασία προχωρώντας προς τα εμπρός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι επικουρικές συντάξεις γίνονται «θυσία» και προκαλούν ηλεκτροσόκ στους συνταξιούχους

Οι αλλαγές στην φορολογική κλίμακα εκτοξεύουν τους φόρους κατά 40%

Οι τράπεζες κουρεύουν τα «κόκκινα δάνεια» μέχρι και 95%