Κατέληξαν στο EuroWorking Group: «Ναι» στη δόση με λεκτική διατύπωση για το χρέος

 
Κατέληξαν στο EuroWorking Group: «Ναι» στη δόση με λεκτική διατύπωση για το χρέος

Ενημερώθηκε: 15/06/17 - 16:22

Συμφωνία έβγαλε, κατά πληροφορίες, η συνεδρίαση του Euro Working Group, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο και αποτελεί τον προάγγελο των απογευματινών εξελίξεων στο Εurogroup. Η συμφωνία δεν αφορά μόνο την εκταμίευση της δόσης αλλά και το σύνολο σχεδόν του κειμένου της απόφασης του Eurogroup για το θέμα του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία περιλαμβάνει κατ' αρχάς την έγκριση για εκταμίευση της δόσης, το ύψος της οποίας θα αποφασιστεί σε επίπεδο υπουργών. Όσον αφορά, όμως, στο θέμα του χρέους, όλα δείχνουν ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα πρέπει να θεωρείται εξασφαλισμένη, αλλά όχι με άμεση χρηματοδότηση.

Συγκεκριμένα, αυτό που αναμένεται από το Eurogroup είναι ένας συμβιβασμός, που θα επιτρέπει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να εγκρίνει κατ' αρχήν (in principle) τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, συναρτώντας τη χρηματοδότησή του από την περαιτέρω αποσαφήνιση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, για την οποία θα δεσμευθούν τώρα οι Ευρωπαίοι.

Ο συμβιβασμός αυτός δεν είναι ακόμα καθαρό αν στηρίζεται μόνο στην ισχυρότερη λεκτική διατύπωση εκ μέρους των Ευρωπαίων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ή αν θα υπάρξει βελτίωση της πρότασης που είχε πέσει στο τραπέζι στο Eurogroup του Μαΐου και προέβλεπε επιμηκύνσεις πληρωμών ως 15 έτη.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα επιτρέπει την άμεση ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά ζητούμενο είναι να στέλνει μήνυμα ότι αυτό μπορεί να συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Τι προηγήθηκε;

Και αυτό ενώ είχε προηγηθεί ένα παιχνίδι εκατέρωθεν άσκησης πιέσεων μέσω ανώνυμων δηλώσεων με τους δανειστές να προειδοποιούν την Αθήνα να μην επιχειρήσει να παρακάμψει το Eurogroup και να δοκιμάσει την τύχη της στη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα, διότι θα βγει χαμένη

άφηνε να διαφανεί η προοπτική του ναυαγίου και προσφυγή σε Σύνοδο Κορυφής

Και ενώ μέχρι το πρωί η κυβέρνηση , από το πρωί φαίνεται πως άλλαξαν τα δεδομένα με την κυβέρνηση να αναδιπλώνεται. Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για ελπίδα «λευκού καπνού». Μάλιστα το ΑΠΕ επικαλούντανι νυχτερινές επαφές του Αλέξη Τσίπρα με Ευρωπαίους ηγέτες και επικεφαλής των Θεσμών.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο του ESM και ερωτηθείς αν αναμένει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε: «Είμαι αισιόδοξος» ενώ ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι το Eurogroup θα δώσει σήμερα στην Ελλάδα και το ΔΝΤ μεγαλύτερη σαφήνεια για την ελάφρυνση του χρέους.

Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

Το Eurogroup θα συζητήσει σήμερα το ύψος της νέας δόσης στην Ελλάδα και θα δώσει μεγαλύτερη σαφήνεια στην Ελλάδα και το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους, ανέφερε ο Πρόεδρός του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ESM.

Ερωτηθείς πόση θα είναι η δόση που θα πάρει η Ελλάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι το ύψος της θα είναι μέρος των σημερινών συζητήσεων και θα ανακοινωθεί μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ερωτηθείς σχετικά με τις λεπτομέρειες μίας πιθανής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο Ντάισελμπλουμ είπε: «Σήμερα, θα δώσουμε μεγαλύτερη σαφήνεια στην Ελλάδα και το ΔΝΤ, το οποίο ζητά αυτή τη σαφήνεια, πώς θα κινηθούμε μετά, πώς θα διαμορφώσουμε την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους το επόμενο έτος», τόνισε προσθέτοντας:

«Πρέπει να συμφωνήσουμε στη διαδικασία πώς θα διαμορφώσουμε, ποιος θα διαμορφώσει και πώς θα αποφασίσουμε μετά το συνολικό πακέτο, αυτή θα είναι η μορφή των συζητήσεων που θα έχουμε σήμερα. Δεν θα υπάρχει ένας αριθμός που θα προκύπτει από αυτό. Ο αριθμός θα υπάρχει μόνο στο τέλος του προγράμματος».

Αμετακίνητος μέχρι τέλος ο Σόιμπλε

"Έχει βρεθεί τρόπος να μείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα για την Ελλάδα", δήλωσε κατά την άφιξη του στο κτήριο όπου θα διεξαχθεί το Eurogroup, στο Λουξεμβρούργο, ο Β. Σόιμπλε, δίχως να δώσει άλλες πληροφορίες για το καθεστώς της παραμονής του Ταμείου και τι σημαίνει αυτό για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που περιμένει η Αθήνα.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, ο Β. Σόιμπλε εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές στο τέλος του προγράμματος, δηλαδή το καλοκαίρι του 2018.