Η Βρετανία και το Brexit στον αέρα μετά τις εκλογές

 
Η Βρετανία και το Brexit στον αέρα μετά τις εκλογές

Ενημερώθηκε: 12/06/17 - 12:05

Η Μεγάλη Βρετανία και το «σκληρό Brexit» βρίσκονται στον αέρα με νέες εκλογές να διαφαίνονται στον ορίζοντα, μετά την μεγάλη αποτυχία της Τερέζα Μέι να κερδίσει την αυτοδυναμία.

Τερέζα Μέι

Δύο δημοσκοπήσεις της Survation για την «Daily Μail» και του You Gov για τους «Sunday Times» εμφανίζουν το 48% και το 49% των Βρετανών αντίστοιχα να ζητούν αμέσως την παραίτηση της από την αρχηγία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία, έναντι 38% που θέλουν να παραμείνει. Η Survation μάλιστα εμφανίζει τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, σίγουρο νικητή πιθανών επαναληπτικών εκλογών, με 45% έναντι 39% των Τόρις!

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, χαρακτήρισε «νεκροζώντανη» την πρωθυπουργό, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον διέψευσε μετά... βδελυγμίας τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ που τον θέλουν έτοιμο να γίνει... χαλίφης, δηλώνοντας πως η Τερέζα Μέι παραμένει «μακράν η καταλληλότερη να διαχειριστεί το Brexit». Στην αφετηρία της διαδοχής βρίσκεται και ο υπουργός Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, ενώ εκ μέρους των «Ταλιμπάν» της Μέι ο υπουργός Εμπορίου, Λίαμ Φοξ, κάλεσε όλο το Συντηρητικό Κόμμα να συσπειρωθεί γύρω από την πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για το εθνικό συμφέρον.

Καιροφυλακτούν οι Εργατικοί για την εξουσία

Τζέρεμι Κόρμπιν

«Πρέπει να γίνουν εκλογές το ταχύτερο. Είμαι έτοιμος να κυβερνήσω και τις προβλέπω το αργότερο στις αρχές του 2018», δήλωσε με αυτοπεποίθηση στο BBC ο ηγέτης των Εργατικών, , υποσχόμενος να βάλει στο ράφι τη μονομερή κατάργηση των ευρωπαϊκών νόμων που έχει εξαγγείλει η Μέι και να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα μια μίνιμουμ τελωνειακή συμφωνία με την Ε.Ε.

Το μάτι στις Βρυξέλλες έκλεισε όμως και η Τερέζα Μέι, τοποθετώντας στο χθεσινό μίνι ανασχηματισμό δύο άκρως φιλοευρωπαίους αξιωματούχους σε θέσεις-κλειδιά. Ο ένας είναι ο νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντάμιαν Γκριν («όχι απλώς οπαδός του Remain, αλλά φιλοευρωπαίος ως το κόκαλο», τόνισε Αγγλος σχολιαστής) και ο άλλος ο νέος προσωπάρχης της Ντάουνινγκ Στριτ, Γκάβιν Μπάργουελ, που αντικατέστησε το ζεύγος των προκατόχων του, οι οποίοι χρεώθηκαν την αποτυχημένη προεκλογική εκστρατεία.

Σε συνθήκες εσωκομματικού εμφυλίου και με τους Βορειοϊρλανδούς προτεστάντες του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) να της κάνουν... καψώνια προτού ακόμη συμφωνήσουν σε κυβερνητικό πρόγραμμα, η Μέι κινδυνεύει να μετατραπεί σε «κουτσή πάπια», που αντικειμενικά δεν μπορεί ούτε να μακροημερεύσει στην εξουσία ούτε να διαπραγματευτεί το Βrexit.

Οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. θα ξεκινήσουν τυπικά στις 19 Ιουνίου -ημέρα όπου αρχίζει η συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή των Κοινοτήτων- ενώ Μέρκελ και Μέι συμφώνησαν ότι οι δύο πλευρές πρέπει να μπουν στην ουσία των συνομιλιών το αργότερο σε δύο εβδομάδες. Το πρόβλημα όμως αυτή τη φορά δεν είναι οι σκληρές βρετανικές θέσεις, αλλά το πολιτικό χάος στο Λονδίνο, κατ' επέκταση και στο Μπέλφαστ.

Σήμα κινδύνου από Ιρλανδία

Κύκλοι του Σιν Φέιν και άλλων καθολικών κομμάτων προειδοποιούν ότι η συμμετοχή ενός ιρλανδικού κόμματος στη βρετανική κυβέρνηση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ειρηνευτική συμφωνία της «Μεγάλης Παρασκευής» του 1998 ανάμεσα σε φιλοβρετανούς προτεστάντες και καθολικούς οπαδούς της ιρλανδικής ενοποίησης – καθώς η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων μοίρασμα της εξουσίας και συνεννόηση των δύο πλευρών σε μείζονα ζητήματα. Ενστάσεις για τη συμμετοχή του DUP στη βρετανική κυβέρνηση ήγειρε και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Εντα Κένι, εκφράζοντας ανησυχία για την απουσία «Ιρλανδών εθνικιστών από το Γουεστμίνστερ» (σ.σ.: το Σιν Φέιν εξέλεξε 7 έδρες στη Βουλή του Λονδίνου, οι οποίες όμως θα μείνουν κενές από πολιτική επιλογή).

Δικαιώνοντας, από την άλλη πλευρά, όσους τους κατηγορούν για έλλειψη αξιοπιστίας, οι εκπρόσωποι του DUP εξέθεσαν τη Μέι, που βιάστηκε να αναγγείλει ότι έχει στο τσεπάκι τους 10 Βορειοϊρλανδούς βουλευτές. «Εχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά σε συμφωνία δεν έχουμε ακόμη καταλήξει», δήλωσε το Σάββατο η πρώτη υπουργός της Β. Ιρλανδίας και αρχηγός του DUP, Αρλίν Φόστερ. Σύμφωνα με την «Guardian», οι υπερσυντηρητικοί σε κοινωνικά θέματα (γάμοι ομοφυλοφίλων, αμβλώσεις κ.λπ.) προτεστάντες του Μπέλφαστ δεν θα προτάξουν αυτή την ατζέντα, αλλά θα ζητήσουν από τη Μέι να αποζημιώσει οικονομικά τους Βορειοϊρλανδούς αγρότες για την απώλεια των κοινοτικών επιδοτήσεων, με αντάλλαγμα να απεμπολήσουν το δημοψήφισμα για ιρλανδική ενοποίηση και τα «σκληρά σύνορα» με το Εϊρε. Τα «καψώνια» της Φόστερ στη Μέι αναμένεται να λήξουν με την αυριανή συνάντηση των δύο κυριών στο Λονδίνο, αλλά η συγκυβέρνησή τους προβλέπεται άκρως προβληματική και βραχύβια.

«Άδειασμα» από Τραμπ

Στο μεταξύ, σαν βόμβα έπεσε η αποκάλυψη της «Guardian» ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τηλεφωνικά τις προηγούμενες εβδομάδες στην Τερέζα Μέι πως δεν πρόκειται να επισκεφθεί τη Βρετανία όσο «η κοινή γνώμη είναι εναντίον του και σχεδιάζονται διαδηλώσεις σε βάρος του»! Η Ντάουνινγκ Στριτ και ο Λευκός Οίκος αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα, κατ' ουσίαν επιβεβαιώνοντάς το. Υπενθυμίζεται πως η Μέι ήταν η πρώτη ξένη ηγέτις που επισκέφθηκε τον Τραμπ τον Ιανουάριο και του ανταπέδωσε την πρόσκληση για το Λονδίνο. Τις τελευταίες μέρες όμως ο Τραμπ έχει εμπλακεί σε αντιδικία με τον μουσουλμάνο δήμαρχο του Λονδίνου, Σαντίκ Χαν, για το μεταναστευτικό, με αποτέλεσμα το «αντιτραμπικό» αίσθημα να έχει φουντώσει στη Βρετανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μελάνια Τραμπ και Μπάρον: Μετακόμισαν στον Λευκό Οίκο! (ΦΩΤΟ)

Γαλλικές εκλογές: «Τυφώνας» Μακρόν σάρωσε και στις βουλευτικές εκλογές

Βρετανικές εκλογές: «Ψήφος εμπιστοσύνης» στην Μέι από τον Μπόρις Τζόνσον