Οι ηγέτες του Ιρακινού Κουρδιστάν ανακοίνωσαν δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στις 25 Σεπτεμβρίου. Αυτό, όπως γράφει το Sputnik, είναι μέρος ενός σχεδίου για πλήρη αποχώρηση από το Ιράκ και δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους για πρώτη φορά μετά από αιώνες.
Ο ηγέτης τους Ντσερζάν Μπαρζάνι δήλωσε στην Times Record News τον Μάιο ότι ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία «θα δείξει στη διεθνή κοινότητα τι θέλει ο πληθυσμός». Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα θα ακολουθήσουν οι βουλευτικές εκλογές στις 6 Νοεμβρίου.
Στους επόμενους τρεις μήνες, τα κόμματα θα επανενεργοποιήσουν το κουρδικό κοινοβούλιο και θα επικεντρωθούν στη βελτίωση ι των οικονομικών συνθηκών των Κούρδων, πολλοί από τους . Το δημοψήφισμα θα εποπτεύεται από τον Barzani.
Ένα σημαντικό σημείο τριβής της κουρδικής ανεξαρτησίας θα είναι οι περιοχές που διεκδικούν έχοντας απέναντί τους τη Βαγδάτη. Αυτό αφορά κυρίως στο Kirkuk, το οποίο διαθέτει τον μεγαλύτερο αγωγό αργού πετρελαίου του Ιράκ. Η κυριότητα αυτής της επικερδούς περιοχής είναι μια "σημαντική" πολιτική πρόκληση.
Η Άγκυρα θα αντιταχθεί στα κοινά σύνορα με ένα κουρδικό κράτος που θεωρητικά θα μπορούσε να υποστηρίξει και να φιλοξενήσει αντάρτες.
Η νομιμότητα του δημοψηφίσματος αμφισβητείται περαιτέρω από τις διαφορές και τις διαμαρτυρίες μεταξύ των κουρδικών φατριών. Το Κίνημα της Αλλαγής (που ονομάζεται κόμμα Gorran), το επίσημο κόμμα της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο του Κουρδιστάν, δεν συμμετείχε στη συνάντηση που προηγήθηκε της ανακοίνωσης.
"Ως Κίνημα Αλλαγής, δεν θα παρευρεθούμε στη συνάντηση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Gorran Shorish Haji. Το κουρδικό κοινοβούλιο δεν έχει συνεδριάσει από τον Οκτώβριο του 2015, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας παρεμπόδισαν την είσοδο του πρωθυπουργού και του προέδρου του κοινοβουλίου Yousif Muhammed στην πρωτεύουσα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βρετανία: Κρίσιμες εκλογές υπό τη σκιά των αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων
Καθοριστική για το μέλλον του Τραμπ η σημερινή κατάθεση του Τζ. Κόμεϊ