Τσίπρας: Πιο αναγκαία αλλά και πιο εφικτή από ποτέ μια απόφαση στις 15 Ιουνίου

 
Τσίπρας: Πιο αναγκαία αλλά και πιο εφικτή από ποτέ μια απόφαση στις 15 Ιουνίου

Ενημερώθηκε: 07/06/17 - 20:24

Μια απόφαση στις 15 Ιουνίου, η οποία θα επιλύει οριστικά το ελληνικό ζήτημα, είναι πιο αναγκαία αλλά και πιο εφικτή από ποτέ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου Concordia 2017.

«Είμαστε σε μομέντουμ ανάκαμψης αρκεί να μην αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Η Ελλάδα είναι έτοιμη, οι επενδυτές έτοιμοι, οι αγορές έτοιμες, και περιμένουν ένα σήμα από τους θεσμούς», σημείωσε ο Πρωθυπουργός. Όπως πρόσθεσε, τις επόμενες ημέρες «έχουμε τη χρυσή ευκαιρία να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις».

Επανέλαβε εξάλλου ότι οι προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν στο προηγούμενο Eurogroup «δεν ήταν επαρκείς επειδή ΔΝΤ και Ευρώπη κάνουν διαφορετικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη». Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η χώρα βιώνει σκληρές συνέπειες στρεβλών επιλογών και των εταίρων, καταλογίζοντάς τους ότι επέλεξαν λάθος συνταγή.

Ωστόσο, επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει κάθε δυνατότητα να ξανακοιτάξει το μέλλον με αισιοδοξία. «Όλα τα στοιχεία προδιαγράφουν μια θετική πορεία», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017, έκλεισε με θετικούς δείκτες σε απασχόληση, επενδύσεις, εξαγωγές.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει τεράστιες θυσίες για να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας αλλά και την ενότητα της Ευρώπης. Συμπλήρωσε ότι «είναι σειρά πιστωτών και εταίρων να κάνουν αυτό που οφείλουν».

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι κανείς δεν μπορεί να διακινδυνεύσει την πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη και κάλεσε την Ε.Ε. να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες που θα γεφυρώσουν στην πράξη τις διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ των θεσμών.
Έθεσε δε ως άμεση προτεραιότητα να αποκλιμακωθεί γρήγορα η ανεργία και να σταματήσει η φυγή των νέων στο εξωτερικό.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η μοίρα των λαών της Ευρώπης πρέπει να είναι κοινή, ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με μονόπλευρη πολιτική λιτότητας. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ευρώπη οπισθοδρόμησε με αφορμή την κρίση όταν το Eurogroup έγινε το νέο διευθυντήριο.

Όπως είπε, χρειάζεται μια νέα οργανική οντότητα ευρωζώνης, ενώ στάθηκε στην ανάγκη μιας νέας αρχής.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα επιχειρεί στο πολύπλοκο διεθνές περιβάλλον να αναδειχθεί ως κόμβος και πυλώνας σταθερότητας και παρομοίασε τη χώρα με ένα δέντρο, το οποίο έχει τις ρίζες του στην Ευρώπη, αλλά μπορεί να απλώνει τα κλαδιά του παντού.

Σχετικά Θέματα:

Συνάντηση Παυλόπουλου-Μπάιντεν με αναφορές στο ελληνικό χρέος