Μια μελέτη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που έφερε στη δημοσιότητα το Reuters, αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3% του ΑΕΠ για 20 χρόνια προκειμένου να αποφευχθεί κάθε είδους ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.
Στο έγγραφο, που ετοιμάστηκε για το άκαρπο Eurogroup της Δευτέρας, αναφέρεται η μέγιστη δυνατή ελάφρυνση χρέους που έχει εξεταστεί για την Ελλάδα, με βάση τρία σενάρια για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας μας.
Αυτή η μέγιστη λύση προβλέπει επιμήκυνση της μέσης διάρκειας των δανείων στήριξης κατά 17,5 χρόνια, που σημαίνει ότι οι τελευταίες οφειλές θα αποπληρωθούν το 2080.
Η μέγιστη ελάφρυνση προβλέπει επίσης περιορισμό των τόκων που πληρώνει η Ελλάδα στο 0,4% του ΑΕΠ έως το 2050, με το πλαφόν να αυξάνεται στο 1% στη συνέχεια.
Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του Reuters, το σενάριο μέγιστης ελάφρυνσης προβλέπει ότι ο θα εξαγοράσει το 2019 δάνεια 13 δισεκατομμυρίων ευρώ που οφείλει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα επιτόκια του Ταμείου είναι σαφώς υψηλότερα από αυτά που προσφέρουν οι Ευρωπαίοι, και συνεπώς η εξαγορά τους μπορεί να οδηγήσει στην αντικατάστασή τους με φθηνότερα δάνεια.
Ποια είναι τα τρία σενάρια
Το έγγραφο περιέχει τα τρία σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, βάσει των οποίων μπορούν να σχεδιαστούν τυχόν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σενάρια που είχε αποκαλύψει πρώτο το πρακτορείο Bloomberg.
Το πρώτο σενάριο, το πλέον αισιόδοξο, θέλει την Ελλάδα να πετυχαίνει μέση ετήσια ανάπτυξη 1,3% έως το 2060, κάτι που το θεωρεί πρακτικά ανέφικτο.
Το δεύτερο σενάριο, που είναι το πιο απαισιόδοξο και βασίζεται στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, προβλέπει μέση μακροπρόθεσμη ανάπτυξη 1%, με το χρέος να φτάνει στο δυσθεώρητο 226% του ΑΕΠ το 2060.
Το τρίτο σενάριο συνιστά μέση λύση ανάμεσα στα δύο πρώτα, υπολογίζοντας μέση ανάπτυξη 1,25% του ΑΕΠ και πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022, που φαίνεται να είναι και η βάση της έως τώρα διαπραγμάτευσης.
Αυτό το σενάριο προβλέπει μέση επιμήκυνση των δανείων κατά 15 χρόνια και πλαφόν 1% στα επιτόκια.
Σχετικά Θέματα:
Χάνεται πριν καν ξεκινήσει το στοίχημα του πρωτογενούς πλεονάσματος στην Ελλάδα
Αποκάλυψη! Το μυστικό σχέδιο Σόιμπλε-Τομσεν για την Ελλάδα
Σε ποιες περιοχές θα ενταθούν οι φορολογικοί έλεγχοι το καλοκαίρι
Τα νέα όρια συνταξιοδότησης για τους δημοσίους υπαλλήλους (ΠΙΝΑΚΕΣ)