Οι προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου για το ειδικό μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

 
Οι προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου για το ειδικό μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

Ενημερώθηκε: 14/05/17 - 19:33

Νέο ανώτατο όριο μηνιαίων αποδοχών για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αντικατάσταση της ημερήσιας αποζημίωσης εκτός έδρας με μηνιαίο επίδομα 100 ευρώ για τα στελέχη που υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές και διατήρηση των επιδομάτων αναπηρίας και κινδύνου στα σημερινά επίπεδα για ένα χρόνο, με τους συναρμόδιους υπουργούς στο διάστημα αυτό να πρέπει να εκδώσουν απόφαση για το ύψος τους και τους δικαιούχους, αλλιώς παύει η καταβολή τους, είναι μερικές από τις προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση με το πολυνομοσχέδιο:

-Περιορίζονται από 20 σε 7 τα ειδικά μισθολόγια με συνένωση εκείνων με ομοειδές αντικείμενο απασχόλησης,

-"Γίνεται προσπάθεια εξορθολογισμού του προσωπικού που αμείβεται με ειδικά μισθολόγια είτε με τη συγχώνευση ορισμένων επιδομάτων από αυτά που καταβάλλονται σήμερα είτε με κατάργηση ορισμένων άλλων που στερούνται στην πραγματικότητα δικαιολογητικού λόγου χορήγησης.

Επιπλέον, κατά την παρούσα αναμόρφωση θεωρήθηκε απαραίτητη η κατ' αρχήν εξασφάλιση της σταθερότητας των αποδοχών όλων των λειτουργών ή υπαλλήλων που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος, και η αποφυγή της ανατροπής του επιπέδου των αποδοχών τους, προκειμένου να εξασφαλισθεί η χωρίς περισπασμούς ομαλή εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Με την κατάργηση του χρονοεπιδόματος για τα περισσότερα από τα ειδικά μισθολόγια, μισθολογική κλίμακα ανά βαθμίδα με μισθολογικά κλιμάκια. Η παραμονή στο πρώτο Μ.Κ. γίνεται για ένα έτος, ενώ η μισθολογική εξέλιξη στη συνέχεια πραγματοποιείται κάθε δύο έτη.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων ως βάση για τον υπολογισμό των αποδοχών των λειτουργών ή υπαλλήλων λαμβάνεται υπόψη ο ανώτερος βαθμός της κατηγορίας με σύνδεση των αποδοχών όλων των υπολοίπων σε ποσοστό επί των αποδοχών αναφοράς με τα αντίστοιχα έτη υπηρεσίας. Πχ στους διπλωμάτες οι αποδοχές του πρέσβη.

Για τον υπολογισμό των νέων αποδοχών του λειτουργού ή υπαλλήλου-που αποτελεί τον όρο αναφοράς για τους υπόλοιπους- λαμβάνονται υπ' όψιν οι αποδοχές στις 31-12-2016, οι οποίες αποτελούν το συγκερασμό του βασικού μισθού, του χρονοεπιδόματος καθώς και ορισμένων άλλων επιδομάτων.

Επίσης προβλέπεται η διατήρηση τουλάχιστον ενός επιδόματος το οποίο θα συνδέεται με τα ειδικά καθήκοντα κάθε κατηγορίας και θα συνδέεται σε κάθε περίπτωση με την ενεργό άσκηση των προβλεπομένων καθηκόντων του.

Στην περίπτωση που από την εφαρμογή του νέου συστήματος αμοιβών προκύψει αύξηση των αποδοχών των λειτουργών ή υπαλλήλων αυτή χορηγείται σε χρονικό διάστημα 4 ετών προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν μεγάλη δημοσιονομική επιβάρυνση, όπως συνέβη με το νόμο 4354/2015.

Στην περίπτωση που προκύψει μείωση αποδοχών, η διαφορά θα διατηρείται ως προσωπική, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε μείωση στις αποδοχές των λειτουργών ή υπαλλήλων και η οποία θα μειώνεται από οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των αποδοχών του υπαλλήλου.

Αυτές οι αρχές και οι κανόνες θα πρέπει κατ αρχάς να εφαρμοσθούν σε όλες τις περιπτώσεις των ειδικών μισθολογίων. Παράλληλα όμως πρέπει να ληφθούν υπόψιν και οι ιδιαιτερότητες ορισμένων λειτουργών ή υπαλλήλων που ενδεχομένως δικαιολογούν την υιοθέτηση διαφορετικής αντιμετώπισης ορισμένων θεμάτων.

Για όλα τα ειδικά μισθολόγια πέραν των παροχών και των αποζημιώσεων που ρητά αναφέρονται στο νομοσχέδιο δεν δικαιολογείται η χορήγηση άλλων μισθολογικών παροχών με οποιαδήποτε ονομασία και από οποιαδήποτε πηγή με την έναρξη ισχύος του παρόντος και εφεξής.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται 4 κατηγορίες μισθολογικής κατάταξης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ανάλογα με την προέλευση τους.

Ως χρόνος για μισθολογική εξέλιξη αναγνωρίζεται αυτός που προβλέπεται για τους υπαλλήλους που αμείβονται με τις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου καθώς και ο χρόνος φοίτησης στις στρατιωτικές σχολές ή τις αντίστοιχες των Σωμάτων Ασφαλείας και ο χρόνος απόκτησης ιατρικής ειδικότητας εφόσον η ειδικότητα αποτελεί τυπικό προσόν κατάταξης. Δεν αναγνωρίζεται σε καμία περίπτωση ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας.

Με το νομοσχέδιο προβλέπονται:

-Η χορήγηση οικογενειακής παροχής όμοια με αυτή που καταβάλλεται στους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς.

-Η χορήγηση επιδομάτων ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας λόγω της ιδιαιτέρας φύσης των καθηκόντων τους καθώς και της απασχόλησής τους χωρίς ωράριο εργασίας ή πέραν αυτού. Το συγκεκριμένο επίδομα προσαυξάνεται κατά 55 ευρώ για τα στελέχη που είναι έγγαμα χωρίς τέκνα και κατά 115 ευρώ για τα στελέχη που έχουν τέκνα, τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης της οικογενειακής παροχής του άρθρου 15 του ν.4354/2015.

-Σε περίπτωση συζύγων που αμείβονται και οι δύο σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος η προσαύξηση καταβάλλεται και στους δύο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι δικαιούχοι να προσφέρουν εργασία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στα καθήκοντα και στις συνθήκες που δικαιολογείται η καταβολή τους.

Σε περίπτωση απομάκρυνσης στελεχών, με απόσπαση, μετακίνηση, διάθεση ή εκπαιδευτική άδεια μεγαλύτερη των 2 μηνών από τα εν γένει καθήκοντα , τις θέσεις και τις συνθήκες,οι οποίες δικαιολογούν τη χορήγηση του επιδόματος αυτού, διακόπτεται ισοχρόνως και η καταβολή του με βεβαίωση του οικείου προϊσταμένου.

Σημειώνεται ότι η χορήγηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών και του επιδόματος θέσης ευθύνης συνδέονται με την ενεργό πραγματική άσκηση των καθηκόντων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και συνεπώς δεν καταβάλλεται για χρονικά διαστήματα που δεν παρασχέθηκε πραγματική υπηρεσία όπως σε περιπτώσεις ενστόλων που επανέρχονται αναδρομικά στην ενέργεια ως αποκατασταθέντες με δικαστικές αποφάσεις για το χρόνο που ήταν εκτός υπηρεσίας.

Στο νομοσχέδιο διευκρινίζεται ότι "η ποσοτική διαφοροποίηση του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών μεταξύ των στελεχών των Ε.Δ και των στελεχών των Σ.Α κρίνεται αναγκαία , επειδή το αστυνομικό, πυροσβεστικό και λιμενικό προσωπικό διατηρεί την καταβαλλόμενη σήμερα αποζημίωση για κάθε ημέρα απασχόλησης πέραν του πενθημέρου- η αποζημίωση ανέρχεται μέχρι του ποσού των 184 ευρώ μηνιαίως- και το επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας των μονάδων για νυκτερινή απασχόληση, το οποίο θα αντικατασταθεί με την ειδική αποζημίωση για το προσωπικό που εργάζεται κατά τις νυκτερινές ώρες, και τα οποία δεν λαμβάνουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων".

-Η χορήγηση του επιδόματος θέσης ευθύνης προβλέπεται από το βαθμό του Ταγματάρχη και άνω. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του η πραγματική ενασχόλησή τους με τα καθήκοντα της θέσης τους,

-Η ειδική αποζημίωση για το προσωπικό των Σωμάτων ασφαλείας που αποδεδειγμένα- μέσω της φυσικής παρουσίας του- εργάζεται πέραν των 5 ημερών την εβδομάδα ανέρχεται σε 46 ευρώ για κάθε ημέρα επιπλέον απασχόλησης του και μέχρι 4 επιπλέον μέρες το μήνα.

-Η ειδική αποζημίωση για το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας που εργάζεται αποδεδειγμένα -μέσω της φυσικής παρουσίας του- κατά τις νυκτερινές ώρες ορίζεται σε 2,77 ευρώ. Οι όροι και οι προϋποθέσεις της εν λόγω αποζημίωσης καθορίζεται με κοινή διυπουργική απόφαση και μέχρι την έναρξη της ισχύος του παρόντος εφαρμόζονται οι υφιστάμενες διυπουργικές αποφάσεις.

Σε περίπτωση απομάκρυνσης στελεχών, με απόσπαση, μετακίνηση, διάθεση ή εκπαιδευτική άδεια μεγαλύτερη των 2 μηνών από τα εν γένει καθήκοντα, τις θέσεις και τις συνθήκες, οι οποίες δικαιολογούν τη χορήγηση των ειδικών αποζημιώσεων, διακόπτεται ισοχρόνως και η καταβολή του με βεβαίωση του οικείου προϊσταμένου.

-Μηνιαίο επίδομα ύψους 100 ευρώ χορηγείται στα στελέχη των ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν ή είναι αποσπασμένα στο νομό Έβρου και στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και Σαμοθράκης καθώς και στο ένστολο προσωπικό που υπηρετεί ή είναι αποσπασμένο στη Σκύρο. Προϋπόθεση είναι και εδώ οι δικαιούχοι να προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στην υπηρεσία της περιοχής που δικαιολογεί την καταβολή του. Το επίδομα χορηγείται και για όσο διάστημα οι υπάλληλοι τελούν σε θεσμοθετημένες άδειες.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο επίδομα θεσπίζεται σε αντιστάθμισμα της καταργούμενης ημερήσιας αποζημίωσης εκτός έδρας που ελάμβανε μόνο το προσωπικό του ΥΕΘΑ που υπηρετούσε στις συγκεκριμένες περιοχές πέραν αυτής που δικαιούτο λόγω θέσης και βαθμού. Η καταβολή του διακόπτεται ισοχρόνως σε περίπτωση απομάκρυνσης τους για οποιοδήποτε λόγο-μετακίνηση, απόσπαση, μετάθεση, διάθεση από την περιοχή-.

-Τα επιδόματα αναπηρίας και κινδύνου που παρέχονται στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας εξακολουθούν να καταβάλλονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί αυτών και στο ύψος που έχουν διαμορφωθεί κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος.

Στο νομοσχέδιο ορίζεται σαφώς ότι μέσα σε αποκλειστική προθεσμία ενός έτους από την έναρξη της ισχύος των διατάξεων του παρόντος, θα πρέπει να εκδοθούν οι διυπουργικές αποφάσεις που θα καθορίζουν το ύψος, τους δικαιούχους, τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης των συγκεκριμένων επιδομάτων.

Στην περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η παραπάνω προθεσμία παύει στο εξής η καταβολή οποιουδήποτε από τα συγκεκριμένα επιδόματα.

Υπενθυμίζεται ότι τα επιδόματα αναπηρίας και κινδύνου είναι: πτητικό, πτώσεως αλεξιπτωτιστών, καταδυτικό, υποβρυχίων καταστροφέων, δυτών, εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, ΕΚΑΜ, ΕΜΑΚ, ΜΑΤ, ανιχνευτών, εξουδετερωτών βομβών και εκρηκτικών μηχανισμών, συνοδών σκύλων που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση εκρηκτικών υλών και άλλων ελέγχων, ειδική αποζημίωση πυροτεχνουργών υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας και γραφείου λόγω ανικανότητας ένεκα παθήματος στην υπηρεσία.

-Για τον υπολογισμό της προσαύξησης λόγω χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας, όπου αυτή προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις, λαμβάνεται υπόψιν μόνο ο βασικός μισθός.

-Διατηρείται το ειδικό επίδομα μετακίνησης για το αστυνομικό προσωπικό που υπηρετεί στα αστυνομικά τμήματα της Κακκαβιάς και της Κρυσταλλοπηγής.

-Διατηρείται η ειδική μηνιαία αποζημίωση που χορηγείται στο προσωπικό της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛΑΣ και του λιμενικού σώματος -ελληνικής ακτοφυλακής.

-Ως ανώτατο όριο μηνιαίων αποδοχών για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ορίζεται το ποσό των 5.365 ευρώ έναντι από 4.631 που ισχύει σήμερα.

Τέλος, σε αποκλειστική προθεσμία ενός έτους δίνεται η εξουσιοδότηση στους συναρμόδιους υπουργούς να καθορίσουν την αποζημίωση του διδακτικού και εκπαιδευτικού προσωπικού των στρατιωτικών σχολών και των κέντρων εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Σε περίπτωση που η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη παύει στο εξής η καταβολή της εν λόγω αποζημίωσης. Μέχρι την έκδοση της κοινής απόφασης εξακολουθούν να καταβάλλονται τα ποσά που ίσχυαν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος