Εκρηξη σοβαρών επεισοδίων ανά πάσα στιγμή αναμένουν στη Χίο, εξαιτίας των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν για μήνες εγκλωβισμένοι στο νησί.
Συγκρούσεις μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων είναι κάτι εξαιρετικά συνηθισμένο, τονίζουν κάτοικοι του νησιού μετά τον πετροπόλεμο στο hotspot του νησιού στη ΒΙΑΛ. Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν στην «Κ» ότι ο βασικός λόγος που οι μετανάστες «προτιμούν» τους τελευταίους δύο μήνες τη Χίο είναι ότι δεν έχει δημιουργηθεί προαναχωρησιακό κέντρο στο νησί, λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων, οπότε και δεν πραγματοποιούνται επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας (20 Μαρτίου 2016).
Νυχτερινή έφοδο πραγματοποίησε η αστυνομία προχθές το βράδυ στη ΒΙΑΛ προκειμένου να σταματήσει ο πετροπόλεμος ανάμεσα σε αραβόφωνους κυρίως, Σύρους και Αφγανούς. Οι Σύροι καταγγέλλουν ότι σχεδόν κάθε βράδυ σημειώνονται επιθέσεις, καθώς οι Αφγανοί, νεαροί συνήθως στην ηλικία, γίνονται κάθε μέρα και περισσότερο προκλητικοί. Η εμφάνιση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων αρκεί τις περισσότερες φορές για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ωστόσο οι μετανάστες φεύγουν από το hotspot και κρύβονται σε διάφορα σημεία του νησιού φοβούμενοι συλλήψεις. «Καθημερινά οι μετανάστες από τη ΒΙΑΛ με πούλμαν που έχει βάλει η Υπατη Αρμοστεία κατεβαίνουν στη χώρα. Πλέον τους δίδονται χρήματα, οπότε μπορούν να ψωνίσουν. Ομως, από την άλλη, κυρίως νεαροί Αφγανοί, πολλές φορές πίνουν πολύ και δημιουργούν επεισόδια, πειράζοντας κορίτσια και προκαλώντας τους ντόπιους», διηγείται ο Σ.Π. «Δεν είναι καθόλου δύσκολο να ανάψει καβγάς ανάμεσα σε άντρες νεαρής ηλικίας», τονίζει. Παράλληλα, λόγω της πολύμηνης αναμονής και της απραξίας, υπάρχει μεγάλος εκνευρισμός και απογοήτευση σε όσους περιμένουν στο νησί. Ενα ελάχιστο γεγονός μπορεί να αποτελέσει αφορμή να βγουν μαχαίρια, αναφέρουν αστυνομικές πηγές.
Η κατάσταση στον καταυλισμό της Σούδας, όπου παραμένουν πολλοί άντρες από την Αλγερία και το Μαρόκο σε σκηνές, πολλές φορές ξεφεύγει από τον έλεγχο, σημειώνουν πηγές της αστυνομίας. Εδώ και πολλούς μήνες το δημοτικό συμβούλιο της Χίου έχει αποφασίσει να κλείσει ο καταυλισμός, ωστόσο ελλείψει άλλων υποδομών οι φιλοξενούμενοι στη Σούδα καθημερινά αυξάνονται. Οι σκηνές πλέον έχουν φθάσει στη θάλασσα....
«Ξέφραγο αμπέλι»
Tο τελευταίο χρονικό διάστημα οι μεταναστευτικές ροές δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στη Χίο. Την τελευταία εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι οι ροές στα άλλα νησιά ήταν σχεδόν μηδενικές, η Χίος είχε πάνω από 200 νέες αφίξεις.
«Στη Χίο υπάρχει το ξέφραγο αμπέλι της Σούδας», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της αστυνομίας. «Το μήνυμα που περνάει λοιπόν σε όσους αποφασίζουν να κάνουν το ταξίδι είναι ότι, αν φτάσεις στη Χίο, δεν πρόκειται να σε στείλουν πίσω», συμπληρώνει. Αντιθέτως, στα άλλα νησιά έχουν δημιουργηθεί προαναχωρησιακά κέντρα και έχουν οργανωθεί επιχειρήσεις επαναπροωθήσεων στην Τουρκία για εκείνους που έχουν απορριπτικές αποφάσεις και σε δεύτερο βαθμό.
Στη Λέσβο έως το τέλος του μήνα οι θέσεις στο προαναχωρησιακό κέντρο (ΠΡΟΚΕΚΑ) θα φθάσουν τις 250, στην Κω (όπου παραμένουν κυρίως Πακιστανοί) στο ΠΡΟΚΕΚΑ οι θέσεις αυξάνονται σε 500. «Στη Λέρο μένουν κυρίως οικογένειες πλέον, ενώ στη Σάμο οργανώνεται προαναχωρησιακό κέντρο εντός του hotspot. Μόνο στη Χίο τα πράγματα είναι δύσκολα και δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση», αναφέρει η ίδια πηγή. Η κατάσταση έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις ανάμεσα στους κατοίκους, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που αναλαμβάνουν δράση και στελέχη της Χρυσής Αυγής.
Πηγή:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ