Το διαστημόπλοιο Cassini εκτοξεύτηκε το 1997 για την εξερεύνηση του πλανήτη Κρόνου, των δορυφόρων και των δακτυλίων του ετοιμάζεται για το τέλος της πορείας του, «θυσιάζοντας» τον εαυτό του για να μας προσφέρει μια πιο κοντινή παρατήρηση στον Κρόνο.
Το ρομποτικό διαστημικό όχημα αποτελεί κοινή προσπάθεια της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής ESA, μέλος της οποίας είναι και η Ελλάδα.
Η πολύχρονη αποστολή του στον Κρόνο και στους δορυφόρους φτάνει πια στο τέλος της και το σκάφος, κινούμενο με ταχύτητα 21.000 χιλιομέτρων την ώρα, πέρασε σε απόσταση 979 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του δορυφόρου «Τιτάνα», επιτρέποντας στους επιστήμονες να κάνουν νέες παρατηρήσεις για τις λίμνες και τις θάλασσες μεθανίου και άλλων υγρών υδρογονανθράκων, που είναι διάσπαρτες στο βόρειο ημισφαίριο του Τιτάνα.
Το πέρασμα από τον Τιτάνα αποτελεί το προοίμιο για το μεγάλο «φινάλε» του Cassini, το οποίο στη συνέχεια προγραμματίζεται να κάνει 22 τολμηρές διαβάσεις ανάμεσα στον και στους εσωτερικούς δακτυλίους του, κάτι που δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν.
Η βαρύτητα του Τιτάνα θα αλλάξει την τροχιά του Cassini όσο χρειάζεται, ώστε να χαράξει την κατάλληλη πορεία ανάμεσα στον Κρόνο και στους δακτυλίους του.
Όλα θα τελειώσουν για το σκάφος με μια στον ίδιο τον γιγάντιο πλανήτη στις 15 Σεπτεμβρίου.
Η Google αφιέρωσε το σημερινό Doodle της στο Cassini:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αρχαία πλάκα αποκαλύπτει πτώση κομήτη στη Γη πριν 13.000 χρόνια (ΦΩΤΟ)
Γιατί εκτόξευσε ένα τεράστιο μπαλόνι γύρω από την Γη η NASA; (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)
Έλληνας κατασκευάζει την πρώτη επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου με την βοήθεια του ήλιου