Όσο και αν προς στο τέλος οι δύο υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας προσπάθησαν να "μαζέψουν" το τεταμένο κλίμα που κράτησε από την αρχή στις μεταξύ τους επαφές, δεν μπόρεσαν να καλύψουν αυτό που κατάλαβαν τα ΜΜΕ ολόκληρου του πλανήτη...
Ότι πλέον οι σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων εισέρχονται σε μια ακόμα πιο κλιμακούμενη προς το αρνητικό κατάσταση με πεδίο σύγκρουσης την Συρία και τον Άσαντ. Και αυτό δεν φάνηκε μόνο στη σημερινή επίσκεψη Τίλερσον στην Μόσχα, αλλά και σε όσα ακολούθησαν στο Συμβουλίο Ασφαλείας του ΟΗΕ με τα απανωτά Βέτο της Ρωσίας στην πρόταση ψηφίσματος ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας που θα άνοιγε τον δρόμο για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, αλλά και από τις δηλώσεις Τραμπ για το ΝΑΤΟ και τον ρόλο που βρίσκονται σε απόλυτη μεταστροφή, σε σχέση με αυτά που πίστευε προεκλογικά.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρέξ Τίλερσον μπορεί να έχει μια μεγάλη εμπειρία από το παρελθόν ως επιχειρηματίας και πρόεδρος της Exxon Mobil στις ρωσο-αμερικανικές εμπορικές σχέσεις κάτι που είχε αναγνωρίσει στο παρελθόν και η η Μόσχα, τιμώντας τον με το παράσημο της φιλίας των λαών, αλλά αυτή την φορά με την ιδιότητα του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ του επεφύλαξε μια εξαιρετικά συγκρατημένη υποδοχή.
Το πρακτορείο Reuters την χαρακτήρισε «εχθρική». Αλλά ακόμα και αν δεν συμφωνεί κανείς με την εκτίμηση αυτή, το λιγότερο που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι η υποδοχή αυτή ήταν ψυχρή. Και δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετική, ιδιαίτερα μετά τις κατηγορίες που δέχθηκε από την Ουάσιγκτον για τις δήθεν ευθύνες που είχε η Μόσχα στην χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Ούτε φυσικά θα μπορούσε να αγνοήσει τις δηλώσεις που έκανε ο Τίλερσον μετά την λήξη των εργασιών της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της G7, ότι η Μόσχα θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ του Άσαντ ή της Δύσης.
Το στίγμα της ατμόσφαιρας μέσα στην οποία έγινε δεκτός ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών το έδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Την ώρα που άρχιζαν οι συνομιλίες μεταξύ Τίλερσον και Λαβρόφ, ο Ρώσος πρόεδρος, δήλωνε σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Μιρ», «ότι το επίπεδο εμπιστοσύνης με την Ουάσιγκτον επί Τραμπ, στον τομέα της συνεργασίας, ιδιαίτερα στον στρατιωτικό τομέα, δεν βελτιώθηκε, αλλά αντίθετα υποβαθμίσθηκε», υπονοώντας προφανώς ότι οι σχέσεις Μόσχας-Ουάσιγκτον είναι χειρότερες απ ότι ήταν την περίοδο Ομπάμα.
Αλλά και πριν φθάσει ακόμη στην Μόσχα ο Τίλερσον, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, αναφερόμενος στην αμερικανική πολιτική, χρησιμοποίησε μια εξαιρετικά σκληρή γλώσσα, όταν δήλωνε ότι «η απρέπεια και ο πρωτογονισμός είναι τα χαρακτηριστικά της τρέχουσας ρητορικής της Ουάσιγκτον», εκφράζοντας την ελπίδα για το ότι αυτά τα δύο στοιχεία «δεν θα γίνουν η ουσία της αμερικανικής πολιτικής».
Η ψυχρότητα όμως στην ατμόσφαιρα φάνηκε και κατά την έναρξη της συνάντησης στην έπαυλη του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών όπου διεξάγονται παρόμοιου επιπέδου συναντήσεις. Μόλις εμφανίσθηκε στην αίθουσα ο Σεργκέι Λαβρόφ, οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι σύμφωνα με την περιγραφή της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα , άρχισαν να φωνάζουν με όλη τους την δύναμη «Mr Lavrov. Mr Lavrov...» βομβαρδίζοντας τον με ερωτήσεις του τύπου «είναι αλήθεια ότι υποστηρίζετε την κυβέρνηση της Συρίας; Τι έχετε να πείτε για τις χθεσινές ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου;..».
«Ποιος σας έχει διαπαιδαγωγήσει;» ήταν το ερώτημα με το οποίο απευθύνθηκε ο Λαβρόφ στους Αμερικανούς δημοσιογράφους, και όχι στον επίσημο προσκεκλημένο, όπως επεσήμαινε σε σχόλιο του το πρακτορείο Ria Novosti. Η Μαρία Ζαχάροβα πάντως έγραψε στην σελίδα της στο Facebook ότι τέτοια «αγοραία συμπεριφορά» δεν είχε υπάρξει εδώ και 100 χρόνια στην έπαυλη του υπουργείου Εξωτερικών. Ο Λαβρόφ άρχισε να μιλάει και μόλις ολοκλήρωσε την προσφώνηση του και ήταν έτοιμος να δώσει τον λόγο στον Αμερικανό ομόλογο του, έκανε μια παύση και απευθυνόμενος στους Αμερικανούς δημοσιογράφους είπε «Τώρα μπορείτε να φωνάξετε, αν θέλετε».
Ωστόσο παρά την σχετικά τεταμένη ατμόσφαιρα, που επικράτησε πριν την συνάντηση Τίλερσον –Λαβρόφ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, προϊδέασε για τις προθέσεις του στις συνομιλίες όταν έλεγε «Θα ήθελα ήδη να κατανοήσω τις πραγματικές προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, λαμβάνοντας υπ' όψιν την πληθώρα των διαφορετικών δηλώσεων του Λευκού Οίκου και την επίθεση κατά της Συρίας, η οποία επακολούθησε των δηλώσεων αυτών», ή όταν έλεγε ότι «μας έχουν δημιουργηθεί πολλά ερωτήματα, όσον αφορά τις αμφίσημες και αντιφατικές απόψεις που έχει διατυπώσει η Ουάσιγκτον για όλο το φάσμα των διμερών και πολυμερών σχέσεων».
Η όλη ατμόσφαιρα, υποδείκνυε ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να δεχθεί τελεσίγραφα, του τύπου «ή με τον Άσσαντ ή με την Δύση».
Ο Τιλερσον από την πλευρά του, που είχε αποκτήσει πριν γίνει πρόεδρος την φήμη ότι είναι φίλος του Πούτιν, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αρχίσει ένας ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος μεταξύ των δύο χωρών και κατά κάποιο τρόπο θα εναρμονισθούν οι σχέσεις. Οι συνομιλίες διήρκεσαν πέντε ολόκληρες ώρες και ήταν οξύτατες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων των αναλυτών.
Ωστόσο, παρά το τεταμένο κλίμα στις σχέσεις Μόσχας και Ουάσιγκτον, η απορία όλων ήταν αν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Τίλερσον και Λαβρόφ θα συναντηθούν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά το περάς των συνομιλιών.
Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξει συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, είχε δηλώσει ότι "υπάρχει κάποια πιθανότητα", σε περίπτωση που οι δύο υπουργοί Εξωτερικών "θεωρήσουν σκόπιμο να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των μεταξύ τους συνομιλιών".
Οι δύο υπουργοί αποχώρησαν, αλλά λίγες ώρες αργότερα, ανακοινώθηκε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δέχθηκε στο Κρεμλίνο τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τιλερσον και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Προφανώς και οι δύο τους «θεώρησαν σκόπιμο» ότι είχαν κάτι να συζητήσουν με τον Ρώσο πρόεδρο.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι αν και ο Τίλερσον επέμεινε στις αμερικανικές θέσεις να φύγει από την ηγεσία της Συρίας ο Άσαντ και κάθε συγγενικό του πρόσωπο, ο Λαβρόφ στη συνέχεια φάνηκε λίγο πιο συγκαταβατικός όχι ως προς τον Άσαντ και την Συρία, αλλά ως προς το κλίμα που δημιουργήθηκε, δηλώνοντας, ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για μια "αμείλικτη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και τόνισε ότι «ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν επιβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να επαναφέρει σε ισχύ την συμφωνία για αποτροπή αεροπορικών επεισοδίων, δεδομένου ότι κοινός μας στόχος είναι η μάχη ενάντια στην τρομοκρατία», δήλωσε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον.
Τίλερσον: Στο ναδίρ οι σχέσεις εμπιστοσύνης Ρωσίας-ΗΠΑ
Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ σηματοδοτούνται από ένα «χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών μας είναι χαμηλό. Οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις δεν μπορούν να έχουν αυτού του είδους τις σχέσεις» υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα.
Νωρίτερα οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Τζον ΜακΚέιν και Λίντσεϊ Γκράχαμ κάλεσαν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αναλάβει άμεσα στρατιωτική δράση κατά του καθεστώτος Άσαντ στην Συρία.
ΟΗΕ: Βέτο Ρωσίας στο ψήφισμα καταδίκης για τον Ασαντ από ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία
Την πρόταση ψηφίσματος καταδίκης προς τον Άσαντ από τον ΟΗΕ "μπλόκαραν" με Βέτο οι Ρώσοι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η πρόταση προέβλεπε την έκδοση κοινού κειμένου που θα καταδίκαζε την κυβέρνηση της Συρίας για την επίθεση με χημικά στην Ιντλίμπ.
Η πρόταση έγινε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Βρετανία, οι οποίες είχαν εκδηλώσει τις προθέσεις τους από τις προηγούμενες συνεδριάσεις, με σκοπό να νομιμοποιήσουν μία πιθανή στρατιωτική επέμβαση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία.
Βέτο από την Ρωσία και στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για διεξαγωγή έρευνας για την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία
Η Ρωσία άσκησε σήμερα για πολλοστή φορά βέτο ενάντια στο σχέδιο απόφασης που προέβλεπε τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας και απαιτούσε "την πλήρη συνεργασία" από το συριακό καθεστώς στην έρευνα για την επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να εξαπέλυσαν δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, το οποίο είχαν παρουσιάσει το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Πρόκειται για την 8η φορά που η Ρωσία χρησιμοποιεί το προνόμιό της αυτό στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ για να εμποδίσει την ανάληψη δράσης από τον ΟΗΕ εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
"Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι: Δέκα ψήφοι υπέρ, δύο ψήφοι κατά, τρεις αποχές. Το σχέδιο απόφασης δεν υιοθετείται εξαιτίας της καταψήφισης του από ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου", ανακοίνωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα ΗΕ, Νίκι Χέιλι, που προεδρεύει του ΣΑ.
Η Κίνα που έχει ασκήσει 6 φορές βέτο ενάντια σε ψηφίσματα για την Συρία έπειτα από την έναρξη του πολέμου, απείχε από την σημερινή ψηφοφορία, μαζί με την Αιθιοπία και το Καζακστάν. Μαζί με την Ρωσία ενάντια στο σχέδιο ψήφισε και η Βολιβία.
Άλλαξε γνώμη για το ΝΑΤΟ ο Τραμπ: Δεν είναι πλέον παρωχημένο, αλλά ασπίδα για τη διεθνή ειρήνη
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι μια "ασπίδα για την διεθνή ειρήνη".
Ο Τραμπ, που είχε προκαλέσει ανησυχίες στην Ευρώπη χαρακτηρίζοντας "παρωχημένο" το ΝΑΤΟ, δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία "δεν είναι πλέον παρωχημένη", τονίζοντας όμως ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.
"Δήλωσα ότι ήταν παρωχημένο. Δεν είναι πλέον παρωχημένο", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, σημειώνοντας πως το ΝΑΤΟ προσαρμόζεται σε μια ευρύτερη επιχείρηση ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, την οποία είχε καλέσει.
Παράλληλα ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τα μέλη της Συμμαχίας για την στήριξη τους για την απόφαση των ΗΠΑ να εκτοξεύσουν 59 πυραύλους πλεύσης εναντίον συριακού αεροδρομίου σε απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να εξαπέλυσε η Δαμασκός. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να δοθεί ένα τέλος στον συριακό πόλεμο. Από την πλευρά του ο Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι είχε μια εξαιρετική και παραγωγική συνάντηση με τον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο.
Σχετικά Θέματα:
Άλλαξε γνώμη για το ΝΑΤΟ ο Τραμπ: Δεν είναι πλέον παρωχημένο, αλλά ασπίδα για τη διεθνή ειρήνη
ΟΗΕ: Βέτο Ρωσίας στο ψήφισμα καταδίκης για τον Ασαντ από ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία
Ρωσία: Ψυχρο-πολεμική η υποδοχή Τίλερσον στην Μόσχα-Ομιλίες σε τεταμένο κλίμα
Γερουσιαστές ζητούν από τον Τραμπ στρατιωτική δράση στη Συρία κατά ISIS και Άσαντ
Βόρεια Κορέα: "Κάτι μεγάλο και σημαντικό" θα συμβεί στις 13 Απριλίου
ΟΗΕ: Θετικά στο Σαρίν τα δείγματα που ανέλυσαν Βρετανοί επιστήμονες από τη Συρία
Βομβαρδισμός Συρίας: Βέτο της Μόσχας στο σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας
ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία ζητούν από τον ΟΗΕ έρευνα για την χρήση χημικών στη Συρία
Τουρκία: Χρησιμοποιήθηκε σαρίν στη χημική επίθεση στην Συρία
Πούτιν: Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέα προβοκάτσια με χημικά στη Συρία
Η Τουρκία κάνει υποδείξεις και στην Ρωσία: Σταματήστε να υποστηρίζετε τον Άσαντ
Βομβαρδισμός Συρίας- Η παιδαριώδης χαρά Ερντογάν για τους ΤΟΜΑΧΟΚ στην Συρία
Βομβαρδισμός Συρίας- Τα αντίποινα Πούτιν στον Τραμπ
Βομβαρδισμός Συρίας: ΗΠΑ: Να συμμορφωθεί η Δαμασκός-Τι υποστήριξε νωρίτερα στον ΟΗΕ