Σε μια ύστατη προσπάθεια να πειστούν και οι τελευταίοι ιδιοκτήτες σπιτιών στις ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής στον Βροντάδο, να συνταχθούν με την τοπική κοινωνία και να πραγματοποιηθεί τελικά το έθιμο του ρουκετοπόλεμου, προχώρησε με δήλωση του στο «Ράδιο Αλήθεια» της Χίου ο αντιδήμαρχος Χίου, Στρατής Γδύσης.
Όπως έγινε γνωστό έως και σήμερα η συντριπτική πλειονότητα των σπιτιών της περιοχής έχουν καλυφθεί με συρματόπλεγμα, προκειμένου να μη υποστούν ζημιές από τη ρίψη των ρουκετών. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Χίου παραμένουν χωρίς συρματοπλέγματα τέσσερα σπίτια στην ενορία του Αγίου Μάρκου και δυο στην ενορία της Παναγίας Ερυθιανής, τα οποία ο δήμος προτίθεται να περιφράξει, εφόσον κάτι τέτοιο γίνει δεκτό από τους ιδιοκτήτες τους.
Φυσικά αυτό για να γίνει απαιτείται κάποιος χρόνος, πράγμα που σημαίνει ότι οι όποιες εργασίες πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.
Ο κ. Γδύσης επικαλούμενος την εμπειρία του 2015, όταν είχε εμπλακεί ενεργά με τη θωράκιση της περιοχής για τον ρουκετοπόλεμο, αλλά και την αποκατάσταση των ζημιών στα σπίτια, εκτιμά ότι, σήμερα, που η τοπική κοινωνία είναι αποφασισμένη να συνεχιστεί το έθιμο και εφόσον εξασφαλίζονται όλα όσα ζητούσαν οι θιγόμενοι, τότε δεν θα έπρεπε να υπάρχουν αντιδράσεις, αποδίδοντας όσες υπάρχουν «σε παραξενιά».
Οι προτάσεις του συλλόγου Βρονταδουσιακών Εθίμων, όπως είπε, κάνουν δεκτά όλα αυτά που ζητούσαν οι θιγόμενοι, προκειμένου το φαντασμαγορικό έθιμο, που ξεκίνησε από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, να συνεχιστεί. Σημειώνεται ότι μόνο στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής και στα πρώτα χρόνια της δικτατορίας το έθιμο δεν πραγματοποιήθηκε.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Χίου, υπάρχει σχέδιο για ρίψη μικρότερου αριθμού ρουκετών, ακούγεται για ένα σύνολο 10.000 και από τις δύο πλευρές, αριθμός που ίσως να είναι και μικρότερος, θα μειωθούν οι ρουκετοσύρτες ενώ τέλος ο χρόνος ρίψης θα μειωθεί από τις 11 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου έως τις 12.15 τα μεσάνυχτα. Επίσης, θα απομακρυνθούν από τα πεδία ρίψης ρουκετών και θα απαγορευθεί να ρίξουν ρουκέτες όσοι δεν έχουν σχέση με την περιοχή.
«Δίνεται μια ευκαιρία στο έθιμο να επιστρέψει στις ρίζες του και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι» ανέφερε, εστιάζοντας στις πληγές που έχουν δημιουργηθεί στην τοπική κοινωνία του Βροντάδου, λόγω αυτής της αντιπαλότητας.
«Ρουκέτες φέτος θα πέσουν» κατέληξε με βεβαιότητα ο αντιδήμαρχος Χίου τονίζοντας ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια αυτό να γίνει από συγκεκριμένες θέσεις και με ασφάλεια, κάτι που προϋποθέτει να μην εξελιχθεί η επιβίωση του εθίμου σε «κλεφτοπόλεμο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΑΙΡΟΣ 12/4/2017: Τοπικές βροχές στα βόρεια, κεντρικά και νότια
Συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία αποφασίζει η Ολομέλεια