Με την αξιολόγηση ακόμη να έχει κλείσει και την κυβέρνηση να επιδείδεται σε λεονταρισμούς απέναντι στους δανειστές και σε... διαρροές προς το εσωτερικό της χωράς για «κλείσιμο» της συμφωνίας, ο λογαριασμός συνεχίζει να γίνεται όλο και πιο ασήκωτος για τις πλάτες του λαού.
Στα 20 δισ. ευρώ δείχνει να έχει εκτοξευτεί ο λογαριασμός με το ερώτημα να είναι πως θα καταφέρει η κυβέρνηση να καλύψει το χαμένο έδαφος. Η Τράπεζα της Ελλάδος γκρέμισε τις προβλέψεις για ανάπτυξη στο 1,8% από το 2,7% που έλεγε ο Προϋπολογισμός, ενώ υπάρχουν φορείς που τοποθετούν τις προβλέψεις στο 0,5%
Κι αν το εξάμηνο Βαρουφάκη έφερε ακόμη ένα Μνημόνιο ύψους 86 δισ. ευρώ στη χώρα, οι παλινωδίες της κυβέρνησης φέρνουν εκ νέου μέτρα που «στραγγαλίζουν» συνταξιούχους και επαγγελματίες, με το 4ο Μνημόνιο να.. αχνοφαίνεται στον ορίζοντα.
Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε πως η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στο τέλος Οκτωβρίου. Το έτος άλλαξε, ο χειμώνας έχει πλέον τελειώσει, το Πάσχα είναι προ των πυλών, αλλά η αξιολόγηση ακόμα οχι μόνο παραμένει ανοικτή, αλλά το χάσμα δεν δείχνει να γεφυρώνεται. Ο στόχος της 7ης Απριλίου που είχε θέσει η κυβέρνηση (εσχάτως), δείχνει να απομακρύνεται, και το συνολικό deal που θα περιελάμβανε και το χρέος στις 22 Μαΐου φαίνεται να γίνεται ακόμα πιο δύσκολο.
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που φέρνει χρήματα σε όλη την Ευρώπη δείχνει όνειρο απατηλό για την Ελλάδα καθώς η χώρα δεν έχει ξεφύγει από την αβεβαιότητα. Καταθέσεις και επενδύσεις φεύγουν μακριά, αλλά η διαπραγμάτευση συνεχίζεται...
Αυτός είναι ο λογαριασμός
Η καθυστέρηση της αξιολόγησης έχει φέρει νέα έκρηξη της ανεργίας καθώς οι εργοδότες προσπαθούν να περιορίσουν τα έξοδα τους σε μια οικονομία που συρρικνώνεται. Τα χρέη πνίγουν τα νοικοκυριά, οι καταθέτες τραβούν τα χρήματά τους από τις τράπεζες και οι επενδύσεις παραμένουν «παγωμένες».
Μετρώντας τις απώλειες όχι με βάση το 2014 και το τι παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με το πού έλεγε το 2015 ότι θα βρισκόταν η χώρα σήμερα, η ζημιά από τις καθυστερήσεις αγγίζει τα 15 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα:
■ 7,6 δισ. (ή έως και 9,6 δισ. ευρώ) οι δόσεις που δεν έρχονται:
Τον Νοέμβριο του 2016 η χώρα θα έπρεπε να έχει πάρει δόση 6,1 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι τον Μάρτιο του 2017 έπρεπε να εισπράξει άλλο 1,5 δισ. ευρώ. Και αν ακόμα έρθουν τελικά αυτά τα χρήματα μέχρι τον Ιούνιο, τότε θα ξεκινάει η αξιολόγηση για τα επόμενα 9,6 δισ. ευρώ, που όμως με βάση το ίδιο το πρόγραμμα θα έπρεπε να έχουν έρθει ήδη μέσα στο β' τρίμηνο του 2017. Αρα η χώρα στερείται ήδη τα 7,6 δισ. και, ακόμα και αν αυτά έρθουν, θα μείνει «στο περίμενε» για τα άλλα 9,6 δισ. ευρώ. Στη χειρότερη περίπτωση βέβαια, που όλοι απεύχονται, αν δεν κλείσει η αξιολόγηση έως τις γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο, θα λείψουν φέτος συνολικά έως και 17,2 δισ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία.
■ Το χαμένο ΑΕΠ που θα φτάσει στα 7,2 δισ. ευρώ
Η ζημιά στην οικονομία αποτυπώνεται στη μείωση του ΑΕΠ της χώρας. Στο δ' τρίμηνο του 2016 το ΑΕΠ κατέρρευσε και η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε μείωση κατά 1,4% σε σχέση με το δ' τρίμηνο 2015, αντί αύξησης 0,2% που είχε εκτιμηθεί αρχικά με τις πρώτες ενδείξεις του χειμώνα. Τι σημαίνει αυτό;
Η απώλεια των 2,8 δισ. μεταφέρεται στο 2017 και θα αυξηθεί κι άλλο καθώς στο α' τρίμηνο του 2017 το ΑΕΠ θα έπρεπε να εκτιναχθεί σε σχεδόν 2%, πράγμα που δεν συνέβη ποτέ. Όπως επίσης και ο στόχος της κυβέρνησης που ήταν ετήσια αύξηση 2,7% σε ολόκληρο το 2017 δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται. Η ελληνική οικονομία φαίνεται ότι έχει χάσει συνολικά πάνω από 4 δισ. σε δύο συνεχόμενα τρίμηνα, και δείχνει πως θα ξεπεραστούν τα 5 δισ. ευρώ οι ζημιές.
Η μείωση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη που σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος προσθέτει στον λογαριασμό ακόμα 2 δισ. ευρώ, ενώ μοναδικό σημείο ελπ΄θδας είναι πως θα υπάρξει μια ανάκτηση των απωλειών μετά την καταστροφή....
■ 4 δισ. λιγότερες καταθέσεις στις τράπεζες:
Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 2,4 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Τραπεζικές πηγές εκφράζουν ανησυχία ότι η εκροή καταθέσεων συνεχίστηκε και στο δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου, ξεπερνώντας τα 3 ή και τα 4 δισ. ευρώ
■ Στάση πληρωμών μισό δισ. ευρώ
Η κυβέρνηση... ό,τι έδωσε, έδωσε ως τον Δεκέμβριο σε ιδιώτες από το δάνειο των 6 δισ. που πήρε τον Ιούνιο για να πληρώσει τα 9 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους, αλλά τον Ιανουάριο... φρέναρε απότομα και δημιούργησε νέα χρέη ύψους 300 εκατ. ευρώ, που τον Μάρτιο ξεπέρασαν κατά πολύ το μισό δισ. ευρώ με τον λογαριασμό να συνεχίζεθ να γράφει.
Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους τον Ιανουάριο ανήλθαν στα 3,602 δισ. ευρώ (από 3,31 δισ. τον Δεκέμβριο) και μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων οι συνολικές οφειλές που καθυστερούν πάνω από τρεις μήνες ανέρχονταν τον Ιανουάριο στα 4,808 δισ. ευρώ (έναντι 4,536 δισ. τον προηγούμενο μήνα). Τα χρήματα αυτά λείπουν από ιδιώτες, επιχειρήσεις και τράπεζες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η κρίση έκοψε μέχρι και το ψωμί από τους Έλληνες