Δυστοκία στις συνομιλίες με τους θεσμούς – Παράταση στην αβεβαιότητα

 
Δυστοκία στις συνομιλίες με τους θεσμούς – Παράταση στην αβεβαιότητα

Ενημερώθηκε: 01/03/17 - 14:31

Με το... «αριστερό» ξεκίνησε ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς. Ενώ ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ολονυχτία, η διαπραγμάτευση διακόπηκε νωρίτερα το βράδυ, χωρίς να υπάρξουν δηλώσεις από ελληνικής πλευράς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί ζητούν μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ (3,5 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, διαφαίνεται «σπάσιμο» της διαδικασίας σε δύο μέρη, με τον κίνδυνο παράτασης της αβεβαιότητας στην οικονομία να ελλοχεύει.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή μίλησε για τεχνική συμφωνία εντός του Μαρτίου και μετά, σε δεύτερη φάση, θα ξεκινήσει η συζήτηση με τους θεσμούς για το ύψος και τη διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων καθώς και για τα μέτρα απομείωσης του χρέους.

Στον χθεσινό γύρο επαφών κυριάρχησε η ευρεία σύσκεψη -διάρκειας περίπου δυόμισι ωρών- για τον συντονισμό αυτής της φάσης των διαβουλεύσεων και τον καθορισμό της ατζέντας. Ωστόσο, ενώ ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε να υπάρξει διαπραγμάτευση και για το εξαιρετικά κρίσιμο θέμα των δημοσιονομικών, η διαπραγμάτευση διακόπηκε στις 22:00 χωρίς να υπάρξουν δηλώσεις από ελληνικής πλευράς.

Στην πρώτη ευρεία συνάντηση με τους θεσμούς πήραν μέρος, πέραν του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης οι θεσμοί κατέστησαν σαφές πως επιμένουν σε μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ (3,5 δισ. ευρώ) για το 2019, ήτοι 1% από τη μείωση του αφορολόγητου και 1% από τη μείωση των συντάξεων.
Ανάλογα με τις εκτιμήσεις των θεσμών για το δημοσιονομικό κενό του 2018, ενδεχομένως κάποια από τα μέτρα αυτά μπορεί να εφαρμοστούν και νωρίτερα.

Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού παράγοντα με γνώση των διαπραγματεύσεων, «ως σημείο εκκίνησης για τις διαρθρωτικές κινήσεις λαμβάνεται το ύψος του 2% του ΑΕΠ».

Ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας σημείωνε: άρα αυτό μπορεί να μειωθεί στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης και «όποιος κι αν είναι ο αριθμός, ισχύει και για τα καλά και για τα κακά μέτρα».

Νωρίτερα, δεν υπήρξε κάποια πρόοδος κατά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και των συνεργατών του με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα ενεργειακά. Κυρίως έγινε καταγραφή των θέσεων των δύο πλευρών και διατυπώθηκαν τα επιχειρήματα κάθε μιας.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες σε τεχνικο-πολιτικό επίπεδο, ενώ ο ίδιος ο κ. Σταθάκης εξερχόμενος της συνάντησης έκανε λόγο για δουλειά που μένει να γίνει ώστε πιθανότατα την Παρασκευή να υπάρξει νέα συνάντηση του ιδίου με τους δανειστές.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι τα βασικά θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι ο νέος διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και η αξιολόγηση της πορείας των ΝΟΜΕ, των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας, σχετικά με τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, κάτι που αποτελεί βασικό μνημονιακό στόχο. Οι θεσμοί έχουν ζητήσει την αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων.

Εν τω μεταξύ, στη γεφύρωση του χάσματος που χωρίζει την κυβέρνηση και τους θεσμούς ως προς την τελική μορφή του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων προσδοκά το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών δεν κρίνονται επί της ουσίας ιδιαίτερα σημαντικές, γι' αυτό και στελέχη του υπουργείου επισημαίνουν ότι είναι εφικτό να κλείσει το συγκεκριμένο θέμα στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων. Το ραντεβού της διαπραγματευτικής ομάδας και των επικεφαλής των δανειστών για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, εκτός απροόπτου, προγραμματίζεται για σήμερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι θεσμοί διαφωνούν με τα εξής σημεία του σχεδίου που έχει δημοσιοποιηθεί:

Να μην εξαιρείται από τον νόμο η διαγραφή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ) που αποτελεί κυβερνητική θέση.

Ο χρόνος βεβαίωσης των οφειλών να μην είναι έως την 31η Δεκεμβρίου 2016, αλλά προγενέστερος.

Να αυξηθεί το κατώφλι των χρεών για την υπαγωγή στον νόμο, το οποίο η κυβέρνηση έχει ορίσει στις 20.000 ευρώ.

Η ισχύς του νόμου να λήξει πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2018 που προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο.

Πηγή: in.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Χειρόφρενο» Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ λόγω απεργίας των εργαζομένων

Σεισμός κοντά στη Μυτιλήνη

Ακινητοποιημένα Μετρό, Ηλεκτρικός και Τραμ

ΚΑΙΡΟΣ 1/3/2017: Πρόσκαιρη επιδείνωση

Οδηγός ταξί βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμό στην Κηφισιά