Την πεποίθηση ότι η αξιολόγηση θα κλείσει και μάλιστα με θετικό πρόσημο εκφράζει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας και προβλέπει εκ νέου νίκη ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019. Τάσσεται υπέρ των ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων αποκλείοντας ωστόσο συνεργασία με τη ΝΔ. «Δεν μπορεί να πάμε σε τεχνητές συγκολλήσεις» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μπαλάφας εκφράζει ανησυχία για την ενδυνάμωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο του λαϊκισμού και των φωνών που τάσσονται κατά του ενιαίου νομίσματος και αναδεικνύει το ερώτημα «μήπως πρέπει και όσοι στην Ευρώπη υπερασπίζονται το ενιαίο νόμισμα να συζητήσουν και για ενιαίες πολιτικές». «Μήπως εκτός από το νόμισμα πρέπει να δούμε και θέματα ανάπτυξης, στήριξης επενδύσεων, αντιμετώπισης της ανεργίας και βεβαίως αντιμετώπισης του προσφυγικού;».
Όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου που δέχθηκαν τις μεγάλες προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές, σημειώνει ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν επιτρέπει τη μεταφορά στην ενδοχώρα προσφύγων αν δεν έχει ολοκληρωθεί με θετική έκβαση το αίτημα ασύλου τους. Ωστόσο σημειώνει η Υπηρεσία Ασύλου έχει τριπλασιαστεί, υπάρχει αύξηση τόσο του προσωπικού όσο και του αριθμού των αποκεντρωμένων υπηρεσιών ασύλου, γεγονός που «θα λειτουργήσει καταλυτικά στην επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο στον πρώτο βαθμό».
«Ευελπιστούμε, τα νησιά μετά το Πάσχα καθημερινά θα έχουν αισθητά μειωμένο πληθυσμό από όσο είχαν στις αρχές του χρόνου», προσθέτει. Αναλυτικά η συνέντευξη του υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μπαλάφα στην Αγγελική Λάζου και το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:
-Κύριε υπουργέ η χώρα βρίσκεται για ακόμα μια φορά υπό την πίεση των δανειστών, στο παρά πέντε του κλεισίματος της αξιολόγησης. Πόσο αισιόδοξος είστε ότι στις 20 Φεβρουαρίου θα βγει «λευκός» καπνός από τη συνεδρίαση του Eurogroup χωρίς πρόσθετα μέτρα;
"Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα ολοκληρωθεί θετικά. Δεν συμφέρει κανέναν από όσους πιστεύουν στην ενωμένη Ευρώπη να συνεχιστεί η αβεβαιότητα. Μόνο όσοι θέλουν Ευρώπη με κάθε είδους φράκτες και αποκλεισμούς έχουν συμφέροντα από μια μακρόσυρτη και ατελέσφορη διαπραγμάτευση. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, υπάρχουν οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, οι οποίες περιγράφουν τις δεσμεύσεις και των δυο πλευρών. Εμείς θα είμαστε απολύτως συνεπείς σε σχέση με αυτές τις δεσμεύσεις. Νέα μέτρα «παράλογα», αντίθετα από τις αρχές μας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δεν θα γίνουν δεκτά".
-Από κάθε κατεύθυνση καθίσταται σαφές ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει καθώς όσο καθυστερεί ανεβαίνει ο λογαριασμός. Εάν οι δανειστές επιμείνουν σε νομοθέτηση προληπτικών μέτρων ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης; Μπαίνει στο τραπέζι ακόμα ζήτημα πρόωρων εκλογών ή θα αναζητήσετε εθνική συνεννόηση;
"Οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019 και πάλι νικητής θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι τότε έχουμε πολλά να κάνουμε. Σε ό,τι αφορά την εθνική συνεννόηση πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα: Εμείς ψηφίσαμε την απλή αναλογική η οποία οδηγεί υποχρεωτικά σε ευρύτερες συναινέσεις. Αυτοί οι οποίοι καταψήφισαν την απλή αναλογική δεν μπορεί να υπερασπίζονται τέτοιες λογικές. Όμως άλλο οι ευρύτερες συναινέσεις και άλλο οι σκέψεις για οικουμενικές κ.λπ. Δεν μπορεί να πάμε σε τεχνητές συγκολλήσεις. Για παράδειγμα, εμείς με τη Νέα Δημοκρατία πιστεύετε ότι μπορούμε να βρεθούμε μαζί σε μια κυβέρνηση; Στο άλλο σκέλος της ερώτησης σας για την αξιολόγηση: Ναι και εγώ πιστεύω ότι πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί. Για τα προληπτικά μέτρα η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί. Δεν θα κάνουμε πίσω σε θέματα αρχών".
-Η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στο ευρωπαϊκό όχημα και το ευρώ; Οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη αλλά και του βουλευτού των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη περί εθνικού νομίσματος εκφράζουν κάποια τάση στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης;
"Η Ελλάδα είναι στο ευρώ και θα παραμείνει στο ευρώ. Είναι απόφαση μας και την υπηρετούμε με συνέπεια. Αν ψάχνετε να βρείτε ποιοι είναι κατά του ευρώ, κοιτάξτε κυρίως αλλού. Όντως, εκτός Ελλάδος υπάρχουν κάποιοι που με τη στάση και τις αποφάσεις τους υπονομεύουν την ενιαία Ευρώπη, υποσκάπτουν το κύρος της, δημιουργούν κύμα αντιπάθειας σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα τα οποία έλκονται από λαϊκίστικες φωνές. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία είναι γνωστό, οι τοποθετήσεις της κ. Λεπέν στη Γαλλία επίσης, παρακολουθούμε με ανησυχία να δυναμώνουν όσοι σε Γερμανία, Ολλανδία αλλά και Ιταλία τάσσονται κατά του ενιαίου νομίσματος. Μήπως όμως πρέπει και όσοι στην Ευρώπη υπερασπίζονται το ενιαίο νόμισμα να συζητήσουν και για ενιαίες πολιτικές; Μήπως εκτός από το νόμισμα πρέπει να δούμε και θέματα ανάπτυξης, στήριξης επενδύσεων, αντιμετώπισης της ανεργίας και βεβαίως αντιμετώπισης του προσφυγικού;"
-Κύριε υπουργέ η χώρα μας εκτός της οικονομικής κρίσης που βιώνει τα τελευταία 7 χρόνια, αντιμετωπίζει και πολύ σοβαρό πρόβλημα με τις προσφυγικές ροές. Το είδαμε καθαρά από την ένταση που προκλήθηκε στο Ελληνικό κατά την επίσκεψη του κ. Μουζάλα. Ποιες πρωτοβουλίες έχουν παρθεί από το υπουργείο και για την αποσυμφόρηση των hot spots, αλλά και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την παροχή ασύλου;
"Αρχικά επιτρέψτε μου να πω πως η ιστορία που προβλήθηκε ως τόσο σημαντική από ορισμένα ΜΜΕ για την επίσκεψη του κ. Μουζάλα στο Ελληνικό, έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις από τις πραγματικές. Ο υπουργός επισκέφθηκε τον χώρο για να συνομιλήσει με τους απέχοντες από το συσσίτιο και να προσπαθήσει να δοθεί λύση στο πρόβλημα και συνάντησε ένα «εξεγερμένο πλήθος» λίγων μεταναστών-προσφύγων και κάποιων που αισθάνονται πως ανακάλυψαν το νέο επαναστατικό υποκείμενο. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κάνει πολιτικό παιχνίδι στις πλάτες των μεταναστών και προσφύγων από όποια πλευρά του νομίσματος και αν το κάνει.
Προτεραιότητά μας είναι και θα είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων που διαμένουν σε καλές, μέτριες ή κακές συνθήκες εντός των δομών και με τη φράση αυτή επιτρέψτε μου να περάσω στο ουσιαστικό σκέλος της ερώτησής σας.
Είναι πρωταρχικός μας στόχος να βελτιώσουμε τις συνθήκες στα νησιά και ειδικότερα στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης- οι αδυναμίες μας στα νησιά είναι υπαρκτές αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο. Η εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας δεν μας αφήνει περιθώρια να μεταφέρουμε στην ενδοχώρα κόσμο αν δεν έχει ολοκληρωθεί με θετική έκβαση το αίτημα ασύλου τους. Από την άλλη οι τοπικοί άρχοντες δεν συνεργάστηκαν μαζί μας όπως θα περιμέναμε και θα θέλαμε, απευθύναμε επανειλημμένα εκκλήσεις να μας υποδείξουν χώρους για να αναπτυχθούν υποδομές που να μπορούν να στεγάσουν και να φιλοξενήσουν τον κόσμο σε ανθρώπινες συνθήκες, συναντήσαμε είτε άρνηση, είτε αρχικά συμφωνία και μετά υπαναχώρηση. Ξέρετε η εικόνα πρέπει να είναι συνολική για να υπάρχει αντικειμενική κρίση. Πολύ φοβάμαι πως θα χρειαζόμασταν μια ειδικού θέματος συνέντευξη για να αναλύσουμε το θέμα διεξοδικά".
-Η ένταση μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας, στη σκιά της μη έκδοσης των 8 στρατιωτικών πόσο δυσκολεύει τη διαχείριση του προσφυγικού; και γιατί δεν διαπιστώνουμε τις ίδιες πιέσεις από τον Ερντογάν προς τη Γερμανία;
"Η Ελλάδα είναι μια χώρα που η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα. Η απόφαση μη έκδοσης των 8 στρατιωτικών δεν πρέπει να συγχέεται με οτιδήποτε άλλο. Ούτε με τουρκικές απειλές στο Αιγαίο και σε βραχονησίδες, ούτε με απελευθέρωση των προσφυγικών ροών, ούτε με οτιδήποτε άλλο. Για να είμαστε σαφείς όμως, δεν έχει διαπιστωθεί αύξηση των προσφυγικών ροών προς τα νησιά του Αιγαίου. Θα παρακολουθήσουμε βεβαίως με τη δέουσα προσοχή το τι θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα. Όσο για τη Γερμανία, πρώτο να μην είμαστε άδικοι, έχουν δεχτεί και φιλοξενούν πολύ περισσότερους πρόσφυγες από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Βεβαίως, ο κ. Ερντογάν δεν μπορεί να πιέσει με τον ίδιο τρόπο μια χώρα με μεγάλη οικονομική δύναμη και μακριά από τα σύνορα του με μια άλλη χώρα με τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας".
-Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής όπως και ο υπουργός κ. Μουζάλας βρέθηκαν αρκετές φορές στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης και για τις προσλήψεις υπαλλήλων, που τελικά παρέμειναν στους δήμους, όσο και για τα ευρωπαϊκά κονδύλια, που ισχυρίστηκαν ότι «χάθηκαν» στον δρόμο. Ποια είναι η απάντηση σας σε αυτή την κριτική;
"Φαντάζομαι πως αναφέρεστε στους επιτυχόντες του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας που ξεκίνησε πέρσι την άνοιξη. Από την περιγραφή του προγράμματος οι δήμοι είχαν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το μισό από το προσωπικό που προσελήφθη για τις ανάγκες τους. Επιτρέψτε μου να πω πως η αλήθεια είναι πως αρκετοί δήμοι τήρησαν την υποχρέωσή τους, άλλοι έστειλαν όλο το προσωπικό στις δομές και άλλοι έστειλαν ελάχιστους ή κανέναν. Νομίζω πως για τις αιτίες που έκαναν αυτή την επιλογή κάποιοι δήμαρχοι, καλύτερο θα ήταν να ερωτηθούν οι ίδιοι, να ερωτηθούν όμως και αυτοί που τήρησαν τα συμφωνηθέντα και με το παραπάνω για να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα.
Όσον αφορά τα ευρωπαϊκά κονδύλια που δεν έτυχαν απορρόφησης, αντί να εξαπολύουν κατηγορίες οι κύριοι της αντιπολίτευσης ας δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία, από ποιους πόρους είναι τα κονδύλια αυτά, ποιοι είναι οι δικαιούχοι, ποιοι οι φορείς υλοποίησης. Να γίνουν συγκεκριμένοι για να απαντήσουμε συγκεκριμένα. Να μας πουν όμως, όσο ήταν οι ίδιοι στην διακυβέρνηση, τι προετοιμασία είχαν κάνει για να ετοιμάσουν τη χώρα να υποδεχθεί πιο ομαλά πρόσφυγες και μετανάστες; Μέχρι το 2010 θα σας πω απολύτως καμία. Αν θέλετε κάντε μια δημοσιογραφική έρευνα για το ποιος εξέταζε τα αιτήματα ασύλου πριν το 2011, αν υπήρχε δυνατότητα προσφυγής σε δεύτερο βαθμό και ποιος την εξέταζε, αν υπήρχε υπηρεσία υποδοχής και πώς λειτουργούσε. Θα βρείτε πράγματα που είμαι σίγουρος πως θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Να μην παρεξηγηθώ όμως, δεν λέω πως πετύχαμε απορρόφηση του επιπέδου 90% από όλους τους διαθέσιμους πόρους, σε καμία περίπτωση, λέω όμως πως η νέα προγραμματική περίοδος τόσο στους πόρους της ΕΕ όσο και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) θα μας βρει καλύτερα προετοιμασμένους, με καλύτερα στελεχωμένες υπηρεσίες για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη χρηματοδότηση που μας δίνεται".
-Υπάρχει σχέδιο για την αποσυμφόρηση των νησιών; Ποια είναι τα αποτελέσματα από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο;
"Επιτρέψτε μου να πω δύο πράγματα, συνδυαστικά, για την κατάσταση στα νησιά και τις προσπάθειες που κάνουμε για την αποσυμφόρησή τους. Η κατάσταση, όπως είναι σήμερα, έχει διαμορφωθεί από δύο βασικούς παράγοντες. Ο ένας είναι η ερμηνεία που κάνει η Τουρκία, με τη συμφωνία της ΕΕ, για την υλοποίηση των επιστροφών μόνο από τα νησιά, που καταλαβαίνετε πως δεν μπορούμε να επηρεάσουμε, και ο άλλος είναι όπως σωστά είπατε οι χρόνοι για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Η Υπηρεσία Ασύλου στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 2011. Το τέλος του 2014 η Υπηρεσία είχε 218 άτομα προσωπικό, ενώ στο τέλος του 2015 είχε 290 άτομα και την 1η Ιανουαρίου του 2017, 650. Η Υπηρεσία έχει τριπλασιαστεί, χάρη κυρίως στην ταχεία απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και τη συνδρομή του ΑΣΕΠ. Όταν παραλάβαμε το 'Ασυλο είχε δυο γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το 2015 έφτασε τα 9 σημεία και σήμερα υπάρχουν 17 γραφεία σε όλη τη χώρα. Συνδυαστικά, η αύξηση του προσωπικού και του αριθμού των αποκεντρωμένων υπηρεσιών θα λειτουργήσει καταλυτικά στην επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο στον πρώτο βαθμό. Ευελπιστούμε, τα νησιά μετά το Πάσχα, και με δεδομένο πως δεν θα υπάρξει αλλαγή στο πλήθος των νέων εισόδων, καθημερινά θα έχουν αισθητά μειωμένο πληθυσμό από όσο είχαν στις αρχές του χρόνου. Σε αυτό το σημείο θέλω να εξάρω την προσπάθεια που καταβάλλεται προς την κατεύθυνση αυτή από τους υπάλληλους που δρουν στο πεδίο παρά τις συχνά αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν. Ήδη έχουμε καθημερινή ροή προσφύγων, που έχουν κριθεί δικαιούχοι ασύλου, από τα νησιά προς την ενδοχώρα, αλλά αυτό που θα επιταχύνει εξίσου σημαντικά την αποσυμφόρηση είναι η καλύτερη λειτουργία της διαδικασίας επιστροφών".
Σχετικά Θέματα:
Βάζει “πλάτη” ο Γκάμπριελ στον Τσίπρα έναντι του Σόιμπλε
Παρέμβαση Μέρκελ αναμένουν στην κυβέρνηση
Φωτιά και λάβρα ο Φίλης στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ: Θα πάρουμε τελικά νέα μέτρα και θα μας χρεώσουν
Δ. Τζανακόπουλος: Διαπιστευτήρια υποταγής από Ν.Δ. - Μητσοτάκη σε Σόιμπλε - ΔΝΤ
Τσίπρας: Παίζουν με τη φωτιά όποιοι παίζουν παιχνίδια για "ευρωζώνη δύο ταχυτήτων"!
Πολιτική συμφωνία θα διεκδικήσει ο Τσίπρας για την άρση του αδιεξόδου με τους δανειστές
Μίνι Eurogroup: Από την αισιοδοξία στην εμπλοκή
Κοινό μέτωπο Ευρωπαίων-ΔΝΤ και τελεσίγραφο στην Ελλάδα
Άτυπο Eurogroup για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες
Ευρωζώνη - ΔΝΤ κατέληξαν σε συμφωνία για κοινή στάση για την Ελλάδα
Κρίσιμες συναντήσεις Εκλ. Τσακαλώτου για άρση αδιεξόδου - Συνάντηση και με Μέρκελ;
Επαφές Τσακαλώτου για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση