Την αντίδραση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, προκάλεσαν δηλώσεις συμβούλου του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος κατηγόρησε τη Γερμανία ότι «χρησιμοποιεί το 'ευρέως' υποτιμημένο ευρώ για να πλουτίζει σε βάρος των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων εταίρων της».
Σε συνέντευξή του συγκεκριμένα στους Financial Times ο Πέτερ Ναβάρο, επικεφαλής σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριξε ότι το ευρώ είναι κάτι σαν ένα «κρυφό» γερμανικό μάρκο, του οποίου η χαμηλή αξία έχει φέρει πλεονεκτήματα στη Γερμανία έναντι των ΗΠΑ και των εταίρων της. Ο Ναβάρο επανέλαβε στην ουσία την κατηγορία ότι η Γερμανία χάρη στο ασθενές ευρώ, όπως παλαιότερα με το ασθενές μάρκο, επιτυγχάνει μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα.
Ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου χαρακτήρισε το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα ως αιτία που εμποδίζει την διατλαντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. «Η δομική ανισορροπία της Γερμανίας στον εμπορικό τομέα σε σχέση με την υπόλοιπη Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, δείχνει ότι δεν μπορούμε να δούμε την Ε.Ε. ως έναν ενιαίο εταίρο», ανέφερε.
Όπως παρατηρεί η Deutshe Welle είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον απευθύνει άμεσα κατηγορίες προς το Βερολίνο και που οι ΗΠΑ αναμειγνύονται σε εσωτερικά νομισματικά ζητήματα, σε μία περίοδο που η ζώνη του ευρώ είναι εκτεθειμένη σε νέες πολιτικές δοκιμασίες.
Η απάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου ήταν άμεση. Στη διάρκεια επίσκεψής στη Στοκχόλμη η κ. Μέρκελ αντέτεινε ότι η Γερμανία είναι μια χώρα που υποστήριζε από την αρχή την ανεξάρτητη πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως συνέβαινε και με την Μπούντεσμπανκ, όταν δεν υπήρχε ακόμη το ευρώ. «Γι' αυτό και δεν θέλουμε να επηρεάσουμε την ΕΚΤ, δεν μπορώ και δεν θέλω να αλλάξω την κατάσταση», είπε. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι Γερμανοί επιχειρηματίες προσπαθούν με ανταγωνιστικά προϊόντα και σε συνθήκες δίκαιου ανταγωνισμού να επικρατήσουν στις αγορές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παρατηρητών μετά την νέα προσφυγική και εμπορική πολιτική απομονωτισμού ο επόμενος στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης είναι η πολιτική συναλλαγματικών ισοτιμιών. Σε συνέντευξη που έδωσε πριν δύο εβδομάδες ο Τραμπ στιγμάτισε το ισχυρό δολάριο ως κάτι που σκοτώνει την αμερικανική οικονομία, αλλά τα λεγόμενά του έγιναν τότε σε αναφορά με την Κίνα.
Εμπειρογνώμονες προβλέπουν «θύελλες» στις αγορές συναλλάγματος. «Για το ασθενές δολάριο τελευταία υπάρχει μια κεντρική μορφή, ο Τραμπ», έγραφαν αναλυτές της HSBC. Αλλά δεν είναι μόνο οι συνεντεύξεις και τα tweets του Αμερικανού προέδρου που επηρεάζουν τις ισοτιμίες, αλλά και τα όσα περιλαμβάνει ή δεν περιλαμβάνει το πολιτικό και οικονομικό του πρόγραμμα. Για παράδειγμα, η συνέντευξη Τύπου στις 11 Ιανουαρίου προκάλεσε πιέσεις στο δολάριο, που συνεχίστηκαν με την επιθετική ομιλία του κατά την ορκωμοσία και το διάταγμα για τους μουσουλμάνους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΑΙΡΟΣ 1/2/2017: Σύννεφα και ασθενείς τοπικές βροχές
ΗΠΑ: Εκτέλεση άντρα στο Μιζούρι - είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία μητέρας και των δύο παιδιών της
Από σήμερα οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
Με υπερπτήσεις απάντησαν οι Τούρκοι στη ρίψη στεφάνου στα Ίμια από τον Π. Καμμένο