Μόλις 61 μετανάστες επιβιβάστηκαν στο αρματαγωγό “Λέσβος”-Κράτος εν κράτει οι ανεξέλεγκτες ΜΚΟ

 
Μόλις 61 μετανάστες επιβιβάστηκαν στο αρματαγωγό “Λέσβος”-Κράτος εν κράτει οι ανεξέλεγκτες  ΜΚΟ

Ενημερώθηκε: 13/01/17 - 15:16

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το μεταναστευτικό στην χώρα μας με την μορφή των τελευταίων δύο ετών έχει ειπωθεί άπειρες φορές η παντελής απουσία του επίσημου Κράτους και η εξίσου αδικαιολόγητη και παράνομη και ανάρμοστη και εντελώς ανεξέλεγκτη δράση των κάθε λογής ΜΚΟ που εκμεταλλεύονται κοινοτικά κονδύλια αλλά δεν ελέγχονται για τις ύποπτες δραστηριότητές τους από την ελληνική Πολιτεία ως οφείλει και δρουν με αυτόκλητες υπερεξουσίες εντός των δομών.

Αυτές οι ΜΚΟ έχουν από μόνες τους ορίσει ως "αρχηγούς" φυλών κάποιους μετανάστες που με την σειρά τους απολαμβάνουν υπερεξουσίες και καταδυναστεύουν τους υπόλοιπους μετανάστες στις δομές φιλοξενίας, δεν τους επιτρέπουν να μεταβούν σε ξενοδοχεία που έχουν μισθωθεί και στο αρματαγωγό "Λέσβος" του ΠΝ στην Λέσβο, ενώ εκείνοι ορίζουν έως και ποιοι θα πάρουν πρωτεραιότητα για την Υπηρεσία Ασύλου...

Κοινώς, ορισμένες τυχάρπαστες ΜΚΟ και ορισμένοι αυτόκλητοι "κατεταναίοι" μετανάστες έχουν αποκτίσει υπερεξουσιές και δρουν ανεξέλεγκτα εντός ενός Κράτους που αποχαυνωμένο παρακολουθεί, όλα όσα έγιναν με τις ΜΚΟ τον προηγούμενο καιρό σε Ειδομένη, Πειραιά και τώρα στις δομές των νησιών...

Συνολικά 61 μετανάστες και πρόσφυγες, όλοι άνδρες από τον καταυλισμό της Μόριας, δέχθηκαν μέχρι σήμερα το μεσημέρι να επιβιβασθούν στο αρματαγωγό πλοίο «Λέσβος» του Πολεμικού Ναυτικού, και να παραμείνουν εκεί όσο θα διαρκέσει η κακοκαιρία αλλά και οι εργασίες ανασύνταξης του καταυλισμού.

Στη Μόρια, όπως είναι γνωστό, πραγματοποιούνται οι καταγραφές των εισερχομένων αλλά και οι διαδικασίες ασύλου. Το τελευταίο φαίνεται πως προκαλεί στους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν στον καταυλισμό μια «σχέση εξάρτησης» μια και θεωρούν πως, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν εκεί, πρέπει να βρίσκονται εκεί συνωστιζόμενοι μάλιστα έξω από την περίφραξη της υπηρεσίας ασύλου ώστε να μη χάσουν την ευκαιρία όταν αυτή υπάρξει. Σε αυτό συντείνει και η λειτουργία, όπως αποδεικνύεται, μέσα στον καταυλισμό μιας άτυπης ιεραρχίας με «ηγέτες εθνικών κοινοτήτων» τους λεγόμενους «community leaders».

Πρόκειται, όπως ειπώθηκε και αρχικά, για πρόσφυγες και μετανάστες διορισμένους για άγνωστους λόγους από Οργανισμούς και ΜΚΟ που έχουν εμπλακεί στη διαχείριση του καταυλισμού και οι οποίοι έχουν δημιουργήσει δικές τους εσωτερικές δομές εξουσίας.

Όπως υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αυτοί έφτασαν εκμεταλλευόμενοι αυτήν την «παραεξουσία» να ελέγχουν ακόμα και το ποιοι θα φτάσουν στην υπηρεσία ασύλου. Όπως καταγγέλλεται από τις ίδιες πηγές, τις τελευταίες μέρες διακινούν και φήμες προκειμένου να κρατήσουν στη Μόρια κόσμο από εθνικές ομάδες στις οποίες ανήκουν ενώ στην ουσία αποτρέπουν τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών είτε σε ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν ενοικιασθεί είτε τα τελευταία 24ωρα προς το αρματαγωγό «Λέσβος».

Στο εν λόγω πλοίο, ας σημειωθεί ότι, από Οργανισμούς και ΜΚΟ που έχουν κληθεί να συνδράμουν, έχουν διαπιστωθεί μεγάλες καθυστερήσεις στη δημιουργία υποδομών όπως οι ντουζιέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτός ήταν και ο λόγος που κάποιοι που ήρθαν στη Μυτιλήνη για να μείνουν στο πλοίο επέστρεψαν στη Μόρια, αφού για να πλυθούν έπρεπε να επιστρέφουν στη Μόρια και να ξανακατεβαίνουν μετά στο πλοίο!

Στο μεταξύ μεγάλες καθυστερήσεις υπάρχουν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες όσον αφορά τη μετακίνηση οικογενειών σε ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων που έχουν ενοικιασθεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα περισσότερα από 400 κρεβάτια αλλά έχουν μετακινηθεί λίγοι περισσότεροι από 200 συνολικά άτομα. Από αυτά χθες μόλις 15!

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που καλούνται να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων δείχνουν απροθυμία όταν διαπιστώνουν ότι αυτά βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Μόρια. Όπως λένε, δεν θέλουν να βρίσκονται μακριά από τον καταυλισμό φοβούμενοι και αυτοί πως έτσι θα καθυστερήσουν οι διαδικασίες παροχής ασύλου. Μάλιστα χθες επέστρεψαν στη Μόρια από ενοικιαζόμενα δωμάτια που απείχαν περί τα 10 χιλιόμετρα από τον καταυλισμό, 25 άτομα.

Σχετικά Θέματα:

Στο πλοίο «Λέσβος» οι πρώτοι 40 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μόρια

Κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό υποχρεωτικού επαναπατρισμού για παράνομους μετανάστες ζητά η Ελλάδα