Δεν γνωρίζουμε εάν οι τελευταίες εξελίξεις στην ΟΝΝΕΔ έπαιξαν τον ρόλο τους, ως προς την επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει σε βαθιές τομές στο κόμμα. Όλα δείχνουν όμως πως ο πρόεδρος της ΝΔ έχει λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις τις οποίες θέλει να υλοποιήσει άμεσα. Η πρώτη αλλαγή είναι αυτή του καταστατικού.
Την Τρίτη λοιπόν τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο του καταστατικού της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο και αναμένεται να εγκριθεί στο 10ο Τακτικό Εθνικό Συνέδριο, που πραγματοποιείται το τριήμερο 22 – 24 Απριλίου. (http://synedrio.nd.gr)
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει ένα ελπιδοφόρο πολιτικό μήνυμα ως απάντηση στην ασφυξία που νιώθουν οι Έλληνες πολίτες ενώ βασικό αντικείμενο του Συνεδρίου θα είναι οι οργανωτικές και καταστατικές αλλαγές με στόχο ένα πιο σύγχρονο, πιο ανοιχτό και πιο δημοκρατικό Κόμμα σε ευρωπαϊκά πρότυπα.
Σύμφωνα με την ΝΔ "το γενικό πνεύμα τους νέου καταστατικού είναι ότι η Νέα Δημοκρατία ανήκει στα μέλη της κάτι που σημαίνει ότι όλες οι εκλογικές διαδικασίες, η χρηματοδότηση με «λίγα από πολλούς», η αξιολόγηση των στελεχών, αλλά και η παραγωγή πολιτικής θα στηρίζονται στα μέλη.
Πρώτο βασικό στοιχείο του νέου καταστατικού είναι ο διαχωρισμός Κόμματος – Κράτους όπου εισάγονται ασυμβίβαστα για κομματικές και κυβερνητικές θέσεις με έμφαση σε αυτές που αφορούν στη διαχείριση δημόσιου χρήματος. Η Συγγρού αναφέρει ως ριζοσπαστική αλλαγή την καταστατική απαγόρευση δανεισμού του κόμματος από τις τράπεζες και υποχρέωση τήρησης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Παράλληλα, δίνεται μεγάλη έμφαση στη συμμετοχή των μελών και των στελεχών στην παραγωγή πολιτικής. Αυτό, σύμφωνα με την ΝΔ, απαιτεί μικρότερα, πιο ευέλικτα όργανα με συχνές τακτικές συνεδριάσεις και ουσιαστικό αποφασιστικό ρόλο ενώ σε όλα τα συλλογικά όργανα του Κόμματος τα αιρετά μέλη θα είναι περισσότερα από τα ex officio.
Το Συνέδριο θα είναι ετήσιο, με 1.000 αιρετά και μέχρι 1.000 μέλη λόγω ιδιότητας ενώ η Πολιτική Επιτροπή θα συνέρχεται ανά τρίμηνο και θα συγκροτείται από 100 αιρετά μέλη, από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ ex officio θα συμμετέχουν αυτοδιοικητικά στελέχη από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Παράλληλα θεσπίζεται ετήσιος πολιτικός κύκλος ο οποίος ανοίγει και κλείνει με το Συνέδριο ώστε να υπάρχει συνεχώς έντονη κινητικότητα και διάδραση. Σύμφωνα με τη ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρόεδρος που αυτοπεριορίζεται και μάλιστα με αναδρομική ισχύ ενώ η θητεία του προέδρου παρατείνεται εφόσον στη λήξη της είναι πρωθυπουργός.
Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, που δόθηκε σε διαβούλευση, η θητεία του προέδρου, που έχει παραταθεί πέραν της πενταετίας λόγω του ότι είναι πρωθυπουργός, λήγει αυτοδίκαια εφόσον ηττηθεί σε Εθνικές Εκλογές και προκηρύσσονται άμεσα οι εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή νέου Αρχηγού.
Επίσης ανοίγει ο δρόμος για συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωση ψηφοδελτίων καθώς δημιουργείται εθνικό μητρώο υποψηφίων βουλευτών και ο πρόεδρος ζητά τη γνώμη των μελών ανά περιφέρεια ώστε να διαμορφώνονται με αξιοκρατία τα ψηφοδέλτια.
Τέλος, σύμφωνα με τη ΝΔ, το προτεινόμενο καταστατικό είναι πολύ πιο λιτό, κατανοητό, λειτουργικό και μικρότερο σε έκταση καταστατικό ενώ είναι ενδεικτικό ότι το προσχέδιο του νέου καταστατικού είναι περίπου 5.500 λέξεις σε αντίθεση με το παλιό των 11.000 λέξεων.