Νέα παρέμβαση Βαρουφάκη: Κάθε μνημόνιο και Πρωθυπουργός

 
Νέα παρέμβαση Βαρουφάκη: Κάθε μνημόνιο και Πρωθυπουργός

Ενημερώθηκε: 14/12/16 - 16:33

Δεν θα έχει καλό τέλος για τον ίδιο και για την πολιτική του κληρονομιά το μονοπάτι που έχει πάρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και είναι η υποταγή στο δόγμα «νυν υπέρ πάντων, η επόμενη δόση», εκτίμησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Χαρακτήρισε γελοιωδέστατο το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και επανέλαβε ότι η στάση του Βερολίνου στην κυβέρνηση Σαμαρά ήταν απαράδεκτη.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM ερωτηθείς για τις δηλώσεις Σόιμπλε σχετικά με την κυβέρνηση Σαμαρά είπε ότι «προεκλογικά, πριν από τον Ιανουάριο του ΄15, συνεχώς αναφερόμουν, στον σκαιό τρόπο με τον οποίο είχε συμπεριφερθεί το Βερολίνο στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, παρά το γεγονός ότι ήμουν αντίπαλος του κ. Σαμαρά, όπως γνωρίζετε».

«Θεωρούσα και το έλεγα εξαρχής ότι, ουσιαστικά η αντιμετώπιση του κ. Σαμαρά και της κυβέρνησής του από το Βερολίνο, ήταν απαράδεκτη. Είχαν κάνει κάποιες δεσμεύσεις απέναντι στον κ. Σαμαρά, (τις οποίες δεν τήρησα), θυμάστε το Eurogroup, του Νοεμβρίου του 2012. Αυτό που μου είπε ο κ. Σόιμπλε δεν ήταν τίποτα παραπάνω από την επιβεβαίωση αυτού του πράγματος» πρόσθεσε.

Για την στάση του ΔΝΤ στο πρόγραμμα σχολίασε ότι έχει δίκιο ότι το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος, «είναι γελοιωδέστατο, θα ήταν γελοιωδέστατο, αν δεν ήταν τόσο απάνθρωπο για την κοινωνική οικονομία».

Ωστόσο, χαρακτήρισε απαράδεκτο το ΔΝΤ να προσπαθεί να βγάλει την ουρά του απέξω, διότι δεν υπήρξε στιγμή στις ημέρες που ήταν υπουργός που να μην έδινε κάλυψη «στην αναλγησία του Βερολίνου, όσον αφορά τη λιτότητα η οποία είναι συνυφασμένη με το 3,5% και με τη μη αναδιάρθρωση του χρέους».

Σχετικά με το τι θα έκανε ο ίδιος αν ήταν στη θέση του κ. Τσακαλώτου σήμερα, είπε ότι θα έπρεπε να απαιτηθεί 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα για κάθε χρόνο, για τα επόμενα 15 χρόνια και αναδιάρθρωση χρέους «αυτή τη στιγμή» για να επιτευχθεί αυτό.

Εκτίμησε ότι «πολύ απλά τα πράγματα, πάμε στη ρήξη, η ρήξη, θα γίνει. Η ρήξη είναι νομοτελειακά δεδομένη. Είναι πάρα πολύ απλό δεν αποπληρώνουμε την επόμενη δόση του ΔΝΤ. Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να δανειζόμαστε από τον ESM, για να πληρώσουμε το ΔΝΤ, μόνο και μόνο στη βάση πολιτικών που το ίδιο το ΔΝΤ και η ίδια η Κομισιόν συμφωνούν, ότι δεν είναι βιώσιμες».

«Προφανώς θα πρέπει να κάνουμε default, μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Η Τρόικα παίρνει χρήματα από την μία τσέπη της και τα βάζει στην άλλη. Αυτό δεν είναι default; Τι είναι αυτό; Διαλύουμε τον ιδιωτικό τομέα. Κοιτάξτε κάποια στιγμή πρέπει τα πράγματα να έρθουν σε ένα σημείο όπου να βρισκόμαστε όλοι μας αντιμέτωποι με την αλήθεια» πρόσθεσε.

Για τον Πρωθυπουργό και τη δική του συμμετοχή του στην κυβέρνηση Τσίπρα τόνισε ότι ο λόγος που δεν βρίσκεται στην κυβέρνηση είναι ότι δεν είναι η κυβέρνηση στην οποία πίστεψε.

Ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός θα καταλάβει ότι είναι ένας νέος άνθρωπος «και ότι αυτή η πορεία που έχει πάρει και ακολουθεί από την 6η Ιουλίου, ουσιαστικά είναι η υποταγή στο δόγμα Παπακωνσταντίνου, με άλλα λόγια στο « νυν υπέρ πάντων, η επόμενη δόση» ενός μη βιώσιμου δανείου και δανεισμού, ότι αυτό τον οδηγεί σε μία πορεία, σε ένα μονοπάτι, το οποίο δεν θα έχει καλό τέλος για τον ίδιο και για τη δική του την κληρονομιά, την πολιτική».

Εκτίμησε ότι σπαταλήθηκε τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο, ιδίως εκείνο του δημοψηφίσματος. «Είχαμε μία υστερία όλοι μαζί, ως Ελληνικός λαός, να κάνουμε μια επανεκκίνηση» σημείωσε.

Για τη δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών τόνισε ότι ήταν πάντα εναντίον αλλά εργαζόταν για τη δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών σε ευρώ, «το οποίο έπρεπε να ισχύει αυτή τη στιγμή όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε κάθε χώρα».

Ερωτηθείς αν με βάση το αποτέλεσμα του Eurogroup και τα πενιχρά αποτελέσματα για το χρέος αποσύρει ο Σόιμπλε την στήριξή του στον κ. Τσίπρα, απάντησε «όχι προς το παρόν, θα την αποσύρει όταν κρίνει» και πρόσθεσε «είπαμε κάθε μνημόνιο και ένας Πρωθυπουργός».