28 Απριλίου 1986: Έφυγε από τη ζωή, ταλαιπωρημένος σωματικώς αλλά ακμαίος πνευματικώς, ο Αντιστράτηγος Σπύρος Μουστακλής

 
28 Απριλίου 1986: Έφυγε από τη ζωή, ταλαιπωρημένος σωματικώς αλλά ακμαίος πνευματικώς, ο Αντιστράτηγος Σπύρος Μουστακλής,

Ενημερώθηκε: 29/04/25 - 17:44

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Στις 28 Απριλίου 1986 έφυγε από τη ζωή, ταλαιπωρημένος σωματικώς αλλά ακμαίος πνευματικώς, ο Αντιστράτηγος Σπύρος Μουστακλής, ένας στρατιωτικός καριέρας απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) αλλά και μεγάλος πολέμιος της χούντας.

Ο Μουστακλής, γεννήθηκε στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, 100 χρόνια μετά την ηρωική Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων, το 1926. Το διάστημα από 2 Απριλίου 1943 μέχρι και τις 12 Φεβρουαρίου 1945, όταν υπογράφτηκε η Συνθήκη της Βάρκιζας, με την οποία έληξαν τα «Δεκεμβριανά» και διαλύονταν επισήμως όλες οι αντιστασιακές οργανώσεις, ο νεαρός Μουστακλής συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση ως μέρος των ενόπλων τμημάτων της αντιστασιακής οργανώσεως ΕΔΕΣ – ΕΟΕΑ του τότε Συνταγματάρχη Ναπολέοντος Ζέρβα.

Ως μέλος του ΕΔΕΣ συμμετέσχε σε μάχες εναντίον των Γερμανών και των Ιταλών, αλλά και εναντίον των ανταρτών του ΕΛΑΣ, στη διάρκεια του λεγόμενου «Πρώτου γύρου του Εμφυλίου» στη διάρκεια της Κατοχής.

Ο νεαρός Μουστακλής με τον ΕΔΕΣ συμμετείχε στις μάχες:

α) 4 Ιουλίου 1943, στη Γέφυρα Αχελώου εναντίον των Ιταλών.

β) 16-17 Ιουλίου 1943, στο Μακρυνόρος και Σαραντίνα Κρίκελο εναντίον των Ιταλών

γ) 2-3 Οκτωβρίου 1943, στον Άγιο Γεώργιο Καστανοχωρίου (Τσακνοχώρι) εναντίον των Γερμανών

δ) 16-17 Οκτωβρίου 1943, στους Χαλκιοπούλους Βάλτου εναντίον των ΕΛΑΣιτών, οι οποίοι τους είχαν επιτεθεί αιφνιδιαστικώς

ε) 21 Οκτωβρίου 1943, στη μάχη Τετρακώμου κατά των Γερμανών

στ) 3-7 Σεπτεμβρίου 1944, στο Κορφοβούνι και τη Φιλιππιάδα κατά των Γερμανών

ζ) 21 Δεκεμβρίου 1944, στον Προφήτη Ηλία Άρτας ξανά εναντίον των ΕΛΑΣιτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προαναφερθείσα τελευταία μάχη του Προφήτη Ηλία Άρτας τραυματίσθηκε σοβαρά, υποστάς συντριπτικό κάταγμα περόνης, με αποτέλεσμα να διακομιστεί για περίθαλψη και νοσηλεία σε Συμμαχικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, στο Μπάρι της Ιταλίας.

Μετά την απελευθέρωση, το 1946, σε ηλικία 20 ετών αλλά ήδη έμπειρος πολεμιστής, εισάγεται στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, που τότε λόγω των αναγκών του Εμφυλίου ήταν διετούς φοιτήσεως, από την οποία αποφοίτησε το 1948, ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού, και αμέσως μετά στάλθηκε στις πολεμικές επιχειρήσεις του Εμφυλίου ως το τέλος του, στα τέλη Αυγούστου 1949 (Μάχες Βελούτας, Τούρκα Βάλτου, Γέφυρα Κόρακα Τριχωνίδος, Τρίκορφο κ.λπ.). Ακολούθως ο Μουστακλής, ως Υπολοχαγός πλέον, συμμετέσχε με το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα, στον Πόλεμο της Κορέας!

Στη διάρκεια της δικτατορίας ο Μουστακλής ως παλαιός Ταγματάρχης βρίσκεται από την πρώτη στιγμή εναντίον της και αναπτύσσει έντονη αντιδικτατορική δράση, μέσα από την οργάνωση «Ελεύθεροι Έλληνες».

Στις 7 Ιουνίου 1969, ο Μουστακλής συνελήφθη για πρώτη φορά από τους χουντικούς για τις πρώτες αντιστασιακές κινήσεις στο στράτευμα, που είχαν τότε εκδηλωθεί, αλλά δεν βρέθηκαν στοιχεία εναντίον του και γρήγορα αφέθηκε ελεύθερος. Στη συνέχεια, συνελήφθη εκ νέου και εξορίστηκε αρχικώς στη Σαμοθράκη και ακολούθως στο Καστρί Κυνουρίας. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1971 ο Μουστακλής αποφυλακίστηκε στο πλαίσιο της αμνηστίας που είχε λάβει η χούντα σε μία προσπάθεια «φιλελευθερωποιήσεώς» της.

Το 1973, μετέχει στο «Κίνημα του Ναυτικού», έχοντας ως αποστολή να καταλάβει τη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Στρατού στη Σύρο, ώστε να εγκατασταθεί εκεί η προσωρινή – αντιδικτατορική – κυβέρνηση.

Στις 22 Μαΐου 1973, μετά την προδοσία του «Κινήματος του Ναυτικού», ο Μουστακλής συλλαμβάνεται και για 45 μέρες θα κρατηθεί στο κολαστήριο του ΕΑΤ-ΕΣΑ, χωρίς να ειδοποιηθεί η οικογένειά του! Εκεί, θα υποστεί φρικτά βασανιστήρια, υπό την επίβλεψη του αρχιβασανιστή Ταγματάρχη Αναστασίου Σπανού, αλλά δεν θα προδώσει τους συναγωνιστές του. Στη διάρκεια των βασανιστηρίων αυτών από κτύπημα καράτε ΕΣΑτζή στην καρωτίδα θα υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία, η οποία θα του προκαλέσει παραλυσία στα δεξιά άκρα και αργότερα τον πρόωρο θάνατο.

Για σχεδόν 50 μέρες η οικογένειά του αγνοούσε τόσο το που βρισκόταν, όσο και το σε ποια κατάσταση ήταν, αφού κανείς δεν έλεγε το παραμικρό. Τελικώς, τον Ιούλιο του 1973, η χούντα ενημερώνει τη σύζυγό του ότι νοσηλευόταν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου μόλις τον συνάντησε τρόμαξε να τον γνωρίσει καθώς ήταν αγνώριστος από το φοβερό ξύλο και όλα τα άλλα βασανιστήρια που είχε υποστεί, και είχαν ως αποτέλεσμα την παραλυσία του δεξιού μέρους του σώματός του!

Μετά τη μεταπολίτευση, ο Μουστακλής στάλθηκε για θεραπεία τόσο στις ΗΠΑ, με φροντίδα του Γερουσιαστή Έντουαρντ Κέννεντυ, όσο και στη Μόσχα για δύο μήνες, χωρίς όμως ουσιαστικά αποτελέσματα.

Τελικώς, ο Μουστακλής πέθανε στις 28 Απριλίου 1986 και κηδεύτηκε στη γενέτειρά του στο Μεσολόγγι, με πλήρεις στρατιωτικές τιμές ήρωος, ως Αντιστράτηγος εν ενεργεία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ