Οι πρωθυπουργοί της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας αντιτίθενται στην πιθανή κατάργηση του δικαιώματος βέτο στην ΕΕ

 
δδδ

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Petr David Josek

Ενημερώθηκε: 29/04/25 - 14:17

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και ο Σλοβάκος ομόλογός του Ρόμπερτ Φίτσο προειδοποίησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση τη Δευτέρα (28/4) για μια πιθανή κατάργηση του κανόνα της ομοφωνίας, μια επιλογή που έθεσαν διπλωμάτες για να αντιμετωπίσουν το βέτο της Βουδαπέστης στην ένταξη της Ουκρανίας στην ένωση.

«Φανταστείτε να μην ήταν απαραίτητη η ομοφωνία στην εξωτερική πολιτική. Τότε θα μπορούσαμε να παρασυρθούμε σε έναν πόλεμο, αν και ούτε οι πολίτες μας ούτε οι κυβερνήσεις μας το θέλουν αυτό», δήλωσε ο Όρμπαν κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην Μπρατισλάβα, σύμφωνα με το Agerpres.

«Αυτό θα σήμαινε άρνηση της κυριαρχίας των κρατών μας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της Ουγγαρίας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η Ουγγαρία είναι «ένα εποικοδομητικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» που δεν υπερασπίζεται μόνο τα δικά της συμφέροντα.

«Η δημοκρατία δεν βρίσκεται στις Βρυξέλλες, αλλά στα κράτη μέλη. Οι αρμοδιότητες των κρατών μελών περιορίζονται συνεχώς από κρυφές τροποποιήσεις και παρερμηνείες ή επανερμηνείες της θεμελιώδους συνθήκης. Θέλουμε οι Βρυξέλλες να δείξουν σεβασμό προς τα κράτη μέλη, όχι μόνο συμβολικά, αλλά σεβόμενοι τα συμφέροντά τους», τόνισε ο Βίκτορ Όρμπαν.

Από την πλευρά του, ο Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος, όπως και ο Όρμπαν, είναι κοντά στο Κρεμλίνο και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, δήλωσε ανησυχία για «τις τρέχουσες εξελίξεις στην ΕΕ».

«Η κατάργηση του δικαιώματος βέτο είναι ένα βήμα προς την κατάργηση της Ένωσης», είπε, ο οποίος απηύθυνε «έκκληση προς τους μεγάλους παράγοντες». «Μην λαμβάνετε μέτρα που θα απειλούσαν την καταστροφή του μπλοκ», προέτρεψε ο Σλοβάκος ηγέτης.

Σε αυτό το στάδιο, 14 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν μια αλλαγή στους κανόνες, σύμφωνα με την Ευρωπαία Επίτροπο Διεύρυνσης Μάρτα Κος, μια προοπτική που ωστόσο φαίνεται μη ρεαλιστική δεδομένου ότι η ίδια η μεταρρύθμιση απαιτεί ομόφωνη ψήφο.

Πηγή: ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ