Γεννημένος στις 29 Απριλίου 1863 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου και πέθανε την ίδια ημέρα το 1933, σε ηλικία 70 ετών, ο Κωνσταντίνος Καβάφης είναι ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές.
Ο Κωνσταντίνος Καβάφης είχε μια περιπετειώδη ζωή. Παρότι έζησε το μεγαλύτερο μέρος της στην Αλεξάνδρεια, σε ηλικία 9 ετών, αναγκάστηκε, μετά τον θάνατο του πατέρα του, να μετακομίσει με τη μητέρα του στην Αγγλία.
Εκεί έμεινε για επτά χρόνια και το 1879 επέστρεψε στην Αλεξάνδρεια, χωρίς όμως να τον περιμένει εκεί το πατρικό του και η οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα του, η οποία είχε καταρρεύσει μετά τον θάνατό του. Τότε ξεκίνησε να μελετά συστηματικά δανειζόμενος βιβλία από τις βιβλιοθήκες της πόλης, ενώ παράλληλα άρχισε να συγγράφει και τη σπουδαία συλλογή ποιημάτων του.
Το 1882, όμως, λόγω οικονομικών δυσκολιών και της εξέγερσης των Αιγυπτίων κατά των Άγγλων, η οικογένειά του αναγκάζεται να εγκατασταθεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου και θα διαμείνει για τρία χρόνια, όταν επέστρεψε στην Αλεξάνδρεια φρόντισε να λάβει την ελληνική υπηκοότητα αφήνοντας την αγγλική που είχε ως τότε.
Κοσμογυρισμένος όπως ήταν, όταν ήρθε σε επαφή με την τέχνη της ποίησης, ο Κωνσταντίνος Καβάφης κατάφερε να την εμπλουτίσει με τεχνικές και εικόνες που μέχρι τότε κανείς άλλος δεν είχε επιδιώξει.
Η αναγνώριση και η άνοδος του Καβάφη αρχίζει το 1891 όταν δημοσίευσε σε μονόφυλλο το πρώτο του ποίημα με τίτλο «Κτίσται».
Κύριο γνώρισμα της ποίησης του Καβάφη είναι η πρωτοποριακή μορφή, η ιδιότυπη γλώσσα με μείγμα καθαρεύουσας και δημοτικής, ενώ ο ίδιος ο ποιητής είχε κατατάξει τα ποιήματά του σε τρεις κατηγορίες: τα ιστορικά, τα φιλοσοφικά και τα ηδονικά ή αισθησιακά.
Τα πιο χαρακτηριστικά από τα ποιήματα του πολυδιαβασμένου Έλληνα ποιητή του εξωτερικού είναι τα «Τείχη», «Τρώες», «Περιμένοντας τους βαρβάρους», «Ιθάκη», «Θερμοπύλες», «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον», «Η Πόλις» και «Η σατραπεία».
Ο Καβάφης χρησιμοποιούσε συχνά συμβολισμούς και καταπιανόταν με φιλοσοφικά θέματα αλλά και με ήρωες βγαλμένους από την ιστορία και τη μυθολογία, ενώ πολλές φορές άγγιζε θέματα μέσα από την καρδιά του και έγραφε ποιήματα πιο ρομαντικά και ερωτικά, τα οποία βέβαια στην πλειονότητά τους δεν αναγνώρισε ως επίσημο μέρος του έργου του.
Μέχρι και τον θάνατό του, ο Καβάφης ολοκλήρωσε 266 ποιήματα, από τα οποία τα 154 είχε αναγνωρίσει και τα 37 είχε αποκηρύξει ο ίδιος, ενώ 75 βρέθηκαν ολοκληρωμένα μετά τον θάνατό του και χαρακτηρίστηκαν «Κρυμμένα».
Το 1927 ο Καβάφης διαγνώστηκε με καρκίνο του λάρυγγα και αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να λάβει θεραπευτική αγωγή.
Ωστόσο, όταν ξαναεπέστρεψε στην Αλεξάνδρεια, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα να εισαχθεί στο νοσοκομείο. Στις 29 Απριλίου 1933, την ημέρα που έκλεινε 70 χρόνια πάνω στη Γη, ο Κωνσταντίνος Καβάφης έχασε την άνιση μάχη με τον καρκίνο και έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας όμως πίσω του μία σπουδαία λογοτεχνική παρακαταθήκη και γράφοντας με ανεξίτηλα γράμματα πολλές σελίδες στην ιστορία της ποίησης.
Στο διώροφο νεοκλασικό της οδού Φρυνίχου στην Πλάκα στεγάζεται πλέον το Αρχείο Καβάφη, όπου το 2012 παραδόθηκε στο Ίδρυμα Ωνάση από τον Μανόλη Σαββίδη, γιο του καθηγητή Γ.Π. Σαββίδη, που υπήρξε ο τελευταίος στη σειρά κάτοχός του.
Σαν σήμερα γεννήθηκε και πέθανε ο Κωνσταντίνος Καβάφης

Ενημερώθηκε: 29/04/25 - 11:39