Οι Κινέζοι κατασκευαστές αναστέλλουν την παραγωγή και στρέφουν την προσοχή τους σε εναλλακτικές αγορές, καθώς ο αντίκτυπος των δασμών που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες γίνεται ολοένα και πιο ορατός, σύμφωνα με εταιρείες και αναλυτές, αναφέρει το CNBC.
Ο Κάμερον Τζόνσον, ανώτερος συνεργάτης στην εταιρεία συμβούλων Tidalwave Solutions με έδρα τη Σαγκάη, δήλωσε ότι πολλά εργοστάσια σε κλάδους όπως τα παιχνίδια, τα αθλητικά είδη και τα προϊόντα χαμηλού κόστους έχουν στείλει τους μισούς υπαλλήλους τους στο σπίτι και έχουν σταματήσει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, ειδικά στους κόμβους εξαγωγών Γιγού και Ντονγκουάν.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs, μεταξύ 10 και 20 εκατομμυρίων Κινέζων εργαζομένων ασχολούνται με εξαγωγικές επιχειρήσεις προς τις ΗΠΑ. Αφού οι ΗΠΑ επέβαλαν πρόσθετους δασμούς άνω του 100% αυτόν τον μήνα, η Κίνα απάντησε με αμοιβαία μέτρα, αν και το Πεκίνο αρνείται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Ο Ash Monga, Διευθύνων Σύμβουλος της Imex Sourcing Services, λέει ότι ο αντίκτυπος των πρόσφατων δασμών είναι «πολύ μεγαλύτερος» από αυτόν που έγινε αισθητός κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και για τις μικρές επιχειρήσεις, η ξαφνική αύξηση των δασμών θα μπορούσε να είναι μοιραία.
Εταιρείες όπως η Woodswool, μια εταιρεία κατασκευής αθλητικών ειδών στο Νίνγκμπο, μετέφεραν γρήγορα τις πωλήσεις τους στο διαδίκτυο μέσω πλατφορμών ζωντανής μετάδοσης για να αντισταθμίσουν τις απώλειες. Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του, το Woodswool έλαβε πάνω από 30 παραγγελίες μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου της Baidu, χρησιμοποιώντας εικονικούς πωλητές που δημιουργήθηκαν από τεχνητή νοημοσύνη.
Η JD.com και η Meituan ανακοίνωσαν την υποστήριξη των εξαγωγέων που επηρεάζονται, με την JD.com να δεσμεύεται να επενδύσει 200 δισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 27,22 δισεκατομμύρια δολάρια) για την αγορά προϊόντων που προορίζονταν προηγουμένως για εξαγωγή.
Ωστόσο, αυτό το ποσό αντιπροσωπεύει μόνο το 5% της συνολικής αξίας των εξαγωγών της Κίνας προς τις ΗΠΑ το 2024 (524,66 δισεκατομμύρια δολάρια).
Τα προϊόντα που αναπτύσσονται για Αμερικανούς καταναλωτές στα προάστια δεν ταιριάζουν πάντα άμεσα στην κινεζική αγορά, γεγονός που περιπλέκει τη μετάβαση. Οι εταιρείες έχουν στραφεί σε κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Xiaohongshu και το Douyin (η κινεζική εκδοχή του TikTok), για να ζητήσουν υποστήριξη από τους τοπικούς καταναλωτές, αλλά η κόπωση του κοινού αρχίζει να γίνεται αισθητή, προειδοποιεί η Ashley Dudarenok του πρακτορείου μάρκετινγκ ChoZan.
Αναζήτηση ξένων αγορών
Όλο και λιγότερες κινεζικές εταιρείες θεωρούν πιθανό να ανακατευθύνουν τις εξαγωγές τους προς τις ΗΠΑ μέσω άλλων χωρών, λόγω των αυξημένων ελέγχων στις επανεξαγωγές. Πολλές εταιρείες διαφοροποιούν την παραγωγή τους προς την Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία, ενώ άλλες αναπροσανατολίζουν τις εξαγωγές τους προς την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.
Πηγές: CNBC