Ο Τζιχαντιστής Ahmad al-Sharaa, γνωστός προηγουμένως ως επικεφαλής της Αλ Κάιντα Abu Mohammad al-Julani, επιλέχθηκε στον ετήσιο κατάλογο του περιοδικού Time με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή.
Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Συρία Ρόμπερτ Φορντ, ο οποίος διαδραμάτισε ρόλο και υποστήριξε τις πολιτικές της Ουάσινγκτον για την αλλαγή καθεστώτος στη χώρα, πρότεινε τον Σαράα για τη λίστα Time 100.
"Τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά από χρόνια οικοδόμησης μιας ισχυρής ένοπλης παράταξης - της Hayat Tahrir al-Sham (HTS), η οποία έχει χαρακτηριστεί διεθνώς ως τρομοκρατική ομάδα - ο Ahmad al-Sharaa και η ανταρτική του συμμαχία ανέτρεψαν τη βίαιη κυβέρνηση του Bashar Assad στη Συρία.
"Αφού ευθυγραμμίστηκε κάποτε με την Αλ Κάιντα και στη συνέχεια με το ISIS, ο χαμηλόφωνος Sharaa πολέμησε αργότερα επιθετικά και τις δύο ομάδες για να διασφαλίσει ότι οι μαχητές του θα του απαντούσαν. Πιο πρόσφατα, συγκρότησε συμμαχίες με άλλους Σύρους αντάρτες, συχνά υπό την απειλή όπλων, και εξασφάλισε την τουρκική υποστήριξη. Ίδρυσε επίσης ένα θρησκευτικά συντηρητικό κρατίδιο στη βορειοδυτική Συρία που κυβέρνησε αποτελεσματικά και έφτασε να καθησυχάσει τη μειονότητα - για να νικήσει τον Άσαντ, ο φιλόδοξος Sharaa κατάλαβε ότι έπρεπε να γίνει πολιτικός ηγέτης καθώς και στρατιωτική δύναμη", έγραψε ο Ford.
Συνέχισε λέγοντας ότι «τώρα προσωρινός πρόεδρος ολόκληρης της Συρίας, ο Σαράα ισορροπεί μεταξύ των μαχητών των οποίων κάποτε ηγούνταν και των φιλελεύθερων Σύρων που ανακουφίστηκαν από την αποχώρηση του Άσαντ», προσθέτοντας ότι «οι παρατηρητές αναρωτιούνται» αν είναι εξτρεμιστής ή «περισσότερο ένας πραγματιστής πολιτικός που εκμεταλλεύτηκε εξτρεμιστικές ομάδες για να κερδίσει την εξουσία».
Ο φετινός κατάλογος έρχεται την ώρα που ο Σαράα ελπίζει να εξασφαλίσει διεθνή υποστήριξη και ανακούφιση από τις κυρώσεις, λίγο περισσότερο από ένα μήνα αφότου οι δυνάμεις της κυβέρνησής του σκότωσαν περίπου 1.700 αλαουίτες σε μια σειρά από θρησκευτικές δολοφονίες κατά μήκος των συριακών ακτών.
Οι δολοφονίες συνεχίστηκαν. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), 42 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε θρησκευτικές δολοφονίες από το τέλος του Ραμαζανιού στις 30 Μαρτίου. Τα επεισόδια έχουν εξαπλωθεί από τη Λατάκεια στην Ταρτούς και στην ενδοχώρα στη Χομς. Οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Σαράα έχουν επίσης πρόσφατα εμποδίσει τις παραδόσεις βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.
Μέχρι πέρυσι, ο νέος πρόεδρος της Συρίας ήταν γνωστός ως Abu Mohammad al-Julani. Ήταν επικεφαλής της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), της εξτρεμιστικής μαχητικής οργάνωσης που ανέλαβε την εξουσία στη Συρία τον περασμένο Δεκέμβριο μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η ομάδα του έχει τις ρίζες της στο Μέτωπο Νούσρα - το οποίο ήταν το επίσημο παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία πριν μετονομαστεί αρκετές φορές και γίνει γνωστό ως HTS. Αποτελεί τώρα το μεγαλύτερο μέρος του νέου συριακού στρατού, μαζί με άλλες φατρίες που συνδέονται με το ISIS και την Αλ Κάιντα και υποστηρίζονται από την Τουρκία.
Παλιότερα ο Sharaa είχε σπουδάσει για λίγο μέσα ενημέρωσης και στη συνέχεια εντάχθηκε στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Δαμασκού πριν φύγει για να ενταχθεί στην Αλ Κάιντα στο Ιράκ (AQI) μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003.
Υπηρέτησε ως αναπληρωτής του επικεφαλής του ISIS Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι όταν η ομάδα ήταν γνωστή ως Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ (ISI). Ο Sharaa στάλθηκε από τον Baghdadi το 2011 για να εισέλθει στον πόλεμο κατά της κυβέρνησης Άσαντ στη Συρία, όπου συμμετείχε στην εξαπόλυση θανατηφόρων επιθέσεων αυτοκτονίας τόσο κατά του προσωπικού ασφαλείας όσο και κατά αμάχων, προτού ιδρύσει το Μέτωπο Nusra το 2012.
Ο χαρακτηρισμός των ΗΠΑ ως τρομοκράτη και η αμοιβή ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων για τη σύλληψη του Sharaa καταργήθηκε τον Ιανουάριο του 2025.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τις κυρώσεις κατά της Συρίας και η Ουάσινγκτον παρείχε εξάμηνη εξαίρεση από ορισμένες κυρώσεις τον Ιανουάριο. Οι ΗΠΑ φέρεται να έχουν δώσει στη Συρία έναν κατάλογο απαιτήσεων που θέλουν να εκπληρώσει η Δαμασκός σε αντάλλαγμα για μερική απαλλαγή από τις κυρώσεις.
Η κυβέρνηση Σαράα πρόκειται επίσης να λάβει στήριξη από την Τουρκία, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.