Το έθιμο της περιφοράς του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα – Πού θα το δείτε

 
σσσ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 18/04/25 - 10:16

Μέσα σε κλίμα βαθιάς θρησκευτικής κατάνυξης και συγκίνησης, αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο, γίνεται τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου σε παραλιακές περιοχές της Πελοποννήσου και άλλων περιοχών στη νότια Ελλάδα.

Σε περιοχές όπως το Λουτράκι της Κορινθίας, το Τολό της Αργολίδας, οι Κιτριές και ο Αγιος Ανδρέας της Μεσσηνίας, το Καμίνι της Υδρας και η Νάξος, η περιφορά του Επιταφίου γίνεται και μέσα στη θάλασσα. Εκεί οι ψαράδες με τα καΐκια τους υποδέχονται τους Επιταφίους υπό το φως των κεριών, των βεγγαλικών και των καπνογόνων, ενώ στον Τυρό της Αρκαδίας η θάλασσα γεμίζει με φαναράκια τη στιγμή που η περιφορά των Επιταφίων περνά από τον παραλιακό δρόμο.

Στο Λουτράκι, αφού πρώτα ο Επιτάφιος του ναού της Παναγίας της Γιάτρισσας περάσει από γειτονιές της πόλης φθάνει στον παραλιακό δρόμο, όπου εκεί γίνεται η περιφορά κατά μήκος της παραλίας. Στη συνέχεια ο Επιτάφιος μεταφέρεται στην παραλία και ακολουθεί η είσοδός του στη θάλασσα.

Εκείνη τη στιγμή, μία βάρκα υποδέχεται τον Επιτάφιο μέσα στο νερό και ταυτόχρονα αλιείς ανάβουν βεγγαλικά και πυρσούς φωτίζοντας την περιφορά, ενώ πολλές άλλες βάρκες τον συνοδεύουν μέχρι να επιστρέψει στην παραλία.

Στο παραλιακό Τολό της Αργολίδας το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής κάτοικοι και επισκέπτες ακολουθούν την περιφορά του Επιταφίου, ο οποίος καταλήγει στην παραλία. Στην συνέχεια ο Επιτάφιος μεταφέρεται στη θάλασσα από νέους του χωριού και οι ψαράδες τον υποδέχονται μέσα από τις βάρκες τους με βεγγαλικά και καπνογόνα, ενώ μυροφόρες ψάλλουν τα εγκώμια του επιτάφιου θρήνου.

Το έθιμο της περιφοράς του Επιταφίου στη θάλασσα έχει τις ρίζες του στα χρόνια όπου Κρήτες έφθασαν στο Τολό για να κατοικήσουν μόνιμα, μεταφέροντας παράλληλα ένα από τα έθιμά τους. Με την περιφορά λοιπόν του Επιταφίου μέσα στο νερό οι κάτοικοι θέλουν να τιμήσουν τη θάλασσα, διότι τους προσφέρει τροφή και ταυτόχρονα να ευλογηθεί.

Η περιφορά του Επιταφίου στις Κιτριές Μεσσηνίας είναι ξεχωριστή, διότι η Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου ξεκινά αργά το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

Πάνω στα καΐκια

Λίγη ώρα πριν από τα μεσάνυχτα ξεκινά η περιφορά, με τους πιστούς να τον ακολουθούν από το παλιό καλντερίμι μέχρι το λιμανάκι του χωριού. Στη συνέχεια, οι ψαράδες τοποθετούν με ευλάβεια τον Επιτάφιο στα καΐκια τους, όπου με τη συνοδεία των υπόλοιπων σκαφών, τα οποία είναι ελλιμενισμένα, κάνουν τον κύκλο του όρμου των Κιτριών. Κατόπιν, επιστρέψουν στο λιμάνι για να συνεχιστεί η περιφορά του Επιταφίου μέσα στο χωριό.

Το έθιμο έχει τις ρίζες τους στους ψαράδες της περιοχής που ήθελαν να «προσκυνήσουν» τον Επιτάφιο τα θαλάσσια νερά της περιοχής.

Εκτός από τις Κιτριές, περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα γίνεται και στον Αγιο Ανδρέα της Μεσσηνίας. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής η περιφορά ξεκινά από την εκκλησία του χωριού και φθάνει στο λιμανάκι.

Εκεί τον περιμένουν οι ψαράδες, όπου με τη συνοδεία αλιευτικών κάνει τον κύκλο του λιμανιού και κατόπιν επιστρέφει στην παραλία.

Στον παραλιακό Τυρό της Αρκαδίας, οι Επιτάφιοι των ιερών ναών της Αγίας Μαρίνας και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος συναντώνται στον παραλιακό δρόμο, όπου ψάλλεται κοινή δέηση.

Τους δύο Επιταφίους τους συνοδεύουν από τη θάλασσα ψαροκάικα και σκάφη των επισκεπτών που συμμετέχουν στην περιφορά, ενώ η θάλασσα γεμίζει με εκατοντάδες αυτοσχέδια φαναράκια, μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Επίσης, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου η παραλία του Τυρού γεμίζει από άκρη σε άκρη με χιλιάδες φαναράκια που φωτίζουν τη θάλασσα και συμβολίζουν τις ψυχές των Τσακώνων ναυτικών και ψαράδων που έχουν χαθεί.

Ομοίως ο Επιτάφιος ευλογεί διά της περιφοράς του τη θάλασσα σε πολλές νησιωτικές περιοχές της χώρας, όπως στην Τήνο, τη Νάξο, στο Καμίνι της Υδρας και αλλού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ