Οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ζητούν από την Ουγγαρία να εξηγήσει γιατί δεν συνέλαβε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου όταν επισκέφθηκε τη Βουδαπέστη νωρίτερα αυτό το μήνα.
Το δικαστήριο της Χάγης κίνησε διαδικασία μη συμμόρφωσης κατά της Ουγγαρίας αφού η χώρα επεφύλαξε στον Νετανιάχου υποδοχή με κόκκινο χαλί παρά το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε σχέση με τον πόλεμο στη Γάζα.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα εγκαταλείψει το δικαστήριο, υποστηρίζοντας στο τοπικό ραδιόφωνο ότι το ΔΠΔ "δεν είναι πλέον ένα αμερόληπτο δικαστήριο, δεν είναι ένα δικαστήριο του νόμου, αλλά ένα πολιτικό δικαστήριο".
Ο Ούγγρος ηγέτης, που θεωρείται από τους επικριτές του αυταρχικός και ο πιο αδιάλλακτος χαφιές της ΕΕ στη λήψη αποφάσεων του μπλοκ, υπερασπίστηκε την απόφασή του να μην συλλάβει τον Νετανιάχου.

"Υπογράψαμε μια διεθνή συνθήκη, αλλά ποτέ δεν κάναμε όλα τα βήματα που διαφορετικά θα την καθιστούσαν εκτελεστή στην Ουγγαρία", δήλωσε ο Όρμπαν, αναφερόμενος στο γεγονός ότι το ουγγρικό κοινοβούλιο δεν θέσπισε ποτέ το καταστατικό του δικαστηρίου στο ουγγρικό δίκαιο.
Οι δικαστές του ΔΠΔ έχουν απορρίψει στο παρελθόν παρόμοια επιχειρήματα.
Το ΔΠΔ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί έχουν επικρίνει την αδιαφορία της Ουγγαρίας για το ένταλμα κατά του Νετανιάχου.
Λίγες ημέρες πριν από την άφιξή του, ο πρόεδρος του εποπτικού οργάνου του δικαστηρίου έγραψε στην κυβέρνηση της Ουγγαρίας υπενθυμίζοντάς της την "ειδική υποχρέωσή της να συμμορφώνεται με τα αιτήματα του δικαστηρίου για σύλληψη και παράδοση".
Εκπρόσωπος του ΔΠΔ αρνήθηκε να σχολιάσει τη διαδικασία μη συμμόρφωσης.
Η απόφαση της Ουγγαρίας να αποχωρήσει από το ΔΠΔ, μια διαδικασία που θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί, θα την καταστήσει το μοναδικό μη υπογράφοντα μέλος εντός της 27μελούς Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με 125 σημερινές υπογράφουσες χώρες, μόνο οι Φιλιππίνες και το Μπουρούντι έχουν αποχωρήσει ποτέ από το δικαστήριο όπως προτίθεται η Ουγγαρία.

Είναι η τρίτη φορά τον τελευταίο χρόνο που το δικαστήριο ερευνά ένα από τα κράτη μέλη του για την παράλειψη σύλληψης υπόπτων.
Τον Φεβρουάριο, οι δικαστές ζήτησαν από την Ιταλία να εξηγήσει γιατί η χώρα έστειλε έναν Λίβυο ύποπτο για βασανιστήρια και δολοφονίες στην πατρίδα του με ιταλικό στρατιωτικό αεροσκάφος αντί να τον παραδώσει στο δικαστήριο.
Ενώ τον Οκτώβριο οι δικαστές ανέφεραν τη Μογγολία στον οργανισμό εποπτείας του δικαστηρίου επειδή δεν συνέλαβε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν όταν επισκέφθηκε τη χώρα.
Η Ουγγαρία έχει προθεσμία έως τις 23 Μαΐου για να υποβάλει στοιχεία για την υπεράσπισή της.