Μια ακόμη μείωση των επιτοκίων ανακοίνωσε σήμερα 17/3 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με φόντο την παγκόσμια ανησυχία που έχει προκαλέσει η δασμολογική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία έχει δημιουργήσει εκτεταμένη αβεβαιότητα και έχει προκαλέσει φόβους για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης.
Παρά τα αρχικά σενάρια που ήθελαν την ΕΚΤ να κάνει παύση στις μειώσεις των επιτοκίων, η «Ημέρα της Απελευθέρωσης» του Αμερικανού προέδρου άλλαξε το κλίμα.
Έτσι, επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως μειώνει τα τρία βασικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.
Συνεπώς, τα επιτόκια της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθούν σε 2,25%, 2,40% και 2,65% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 23 Απριλίου 2025.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΚΤ, «το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Ειδικότερα, η απόφασή του να μειώσει το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων – το επιτόκιο με το οποίο το Διοικητικό Συμβούλιο δίνει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής – βασίζεται στην επικαιροποιημένη αξιολόγησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική».
«Η διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ο πληθωρισμός συνέχισε να εξελίσσεται όπως ανέμεναν οι εμπειρογνώμονες, με τον γενικό πληθωρισμό και τον πυρήνα του πληθωρισμού να υποχωρούν τον Μάρτιο. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών μειώθηκε επίσης σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Οι περισσότεροι δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί γύρω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του Διοικητικού Συμβουλίου για ρυθμό 2% σε διατηρήσιμη βάση. Ο ρυθμός αύξησης των μισθών επιβραδύνεται και τα κέρδη απορροφούν εν μέρει τον αντίκτυπο του ρυθμού αύξησης των μισθών, που εξακολουθεί να είναι υψηλός, στον πληθωρισμό. Η οικονομία της ζώνης του ευρώ έχει αναπτύξει κάποια ανθεκτικότητα σε παγκόσμιες διαταραχές, αλλά οι προοπτικές για την ανάπτυξη έχουν επιδεινωθεί λόγω των αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων. Η αύξηση της αβεβαιότητας είναι πιθανόν να μειώσει την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και η δυσμενής και ευμετάβλητη αντίδραση των αγορών στις εμπορικές εντάσεις είναι πιθανόν να οδηγήσει σε αυστηροποίηση των συνθηκών χρηματοδότησης. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν περαιτέρω δυσμενώς τις οικονομικές προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ.», προστίθεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί με διατηρήσιμο τρόπο στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Ιδίως υπό τις τρέχουσες συνθήκες εξαιρετικής αβεβαιότητας, θα ακολουθήσει μια προσέγγιση που βασίζεται στα εκάστοτε διαθέσιμα στοιχεία και θα λαμβάνει αποφάσεις από συνεδρίαση σε συνεδρίαση για τον καθορισμό της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια θα βασίζονται στην αξιολόγηση που διενεργεί όσον αφορά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών στοιχείων, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική. Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων», αναφέρει ακόμη η σχετική ανακοίνωση.
Σημειώνεται επίσης ότι τα χαρτοφυλάκια APP και PEPP μειώνονται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του εντός των ορίων της εντολής που του έχει ανατεθεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί με διατηρήσιμο τρόπο στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διαφυλάξει την ομαλή λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Επιπλέον, το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument – TPI) είναι διαθέσιμο για να αντισταθμίζει ανεπιθύμητες, άτακτες εξελίξεις στην αγορά που θέτουν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, επιτρέποντας έτσι στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώνει πιο αποτελεσματικά την αποστολή του για σταθερότητα των τιμών», καταλήγει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της.
Αλλαγή πορείας λόγω Τραμπ
Όταν η κεντρική τράπεζα μείωσε για τελευταία φορά τα επιτόκια τον Μάρτιο, βελτίωσε τη γλώσσα της γύρω από τη νομισματική πολιτική, η οποία, όπως είπε, «γίνεται σημαντικά λιγότερο περιοριστική», ενώ τον Ιανουάριο, η ΕΚΤ εξακολουθούσε να χαρακτηρίζει τη νομισματική πολιτική ως «περιοριστική».
Η αλλαγή στη γλώσσα ερμηνεύτηκε από ορισμένους οικονομολόγους ως μήνυμα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής γίνονται πιο προσεκτικοί στο να μειώσουν περαιτέρω τα επιτόκια, δημιουργώντας ερωτήματα για το αν θα μπορούσε να υπάρξει μια παύση στον κύκλο νομισματικής χαλάρωσης.
«Από την «Ημέρα της Απελευθέρωσης», η παύση δεν αποτελεί πλέον επιλογή», ανέφερε ο Carsten Brzeski, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικών της ING, σύμφωνα με το CNBC, υποδηλώνοντας ότι οι παγκόσμιες δασμολογικές πολιτικές έχουν προκαλέσει νέες ανησυχίες για την ανάπτυξη της ευρωζώνης.
Και έτσι, «η ΕΚΤ είναι αναγκασμένη να μειώσει», εκτίμησε ο Brzeski σε σημείωμά του τη Δευτέρα.