Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός της Ελλάδας έχει ενοχλήσει την Τουρκία, η οποία αντέδρασε εκ νέου, αυτή την φορά μέσω «πηγών» του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, οι οποίες τόνισαν ότι οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι έτοιμες να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.
«Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ελλάδα δεν έχει νομική ισχύ» δήλωσαν οι στρατιωτικές πηγές από την Τουρκία ενώ πρόσθεσαν ότι τα μονομερή ελληνικά σχέδια για την δικαιοδοσία σε θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιο.

Ακόμα, οι πηγές από το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας τόνισαν ότι: «Ως τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, είμαστε πλήρως αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».
Έπειτα, τόνισαν ότι: «Η Τουρκία υποστηρίζει ότι μια δίκαιη και συμβατή, με το διεθνές δίκαιο, κατανομή της δικαιοδοσίας στις θαλάσσιες ζώνες στην βάση αμοιβαίου διαλόγου και καλής θέλησης. Οι μονομερείς ενέργειες, ισχυρισμοί και δηλώσεις της Ελλάδας που αγνοούν τις υπάρχουσες διαφορές και παραβιάζουν τα δικαιώματα της τουρκικής πλευράς είναι απαράδεκτες».
Στο σημείο αυτό πρόσθεσαν πως: «Οι δηλώσεις αυτές [για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό] δεν έχουν καμία νομική συνέπεια για τη χώρα μας και βάσει της Γαλάζιας Πατρίδας, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν το καθήκον τους να προστατεύουν όλα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στις θαλάσσιες περιοχές που έχει δικαιοδοσία με αποφασιστικότητα και εάν χρειαστεί, λαμβάνονται άμεσα τα απαραίτητα μέτρα».
Όταν ρωτήθηκαν για τις δηλώσεις του Έλληνα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Δημήτριου Χούπη, ο οποίος είπε ότι: «Είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε στην Τουρκία εντός 5 λεπτών», πηγές του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας είπαν: «Μην περιμένετε να απαντήσουμε σε δηλώσεις που ούτε αυτοί πιστεύουν ότι είναι αληθινές και τις κάνουν να φαίνονται γελοίες».
Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης μίλησε στο περιθώριο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ και τόνισε ότι: «Οι ένοπλες δυνάμεις είναι πανέτοιμες για το οτιδήποτε κι είμαστε αποφασισμένοι χωρίς αν και αλλά, στο πεντάλεπτο να ανταποκριθούμε, αν και οπουδήποτε χρειαστεί».
Σημειώνεται ότι μετά την χθεσινή (16.04.2025) ανακοίνωση για τον ελληνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, η Τουρκία «απάντησε» με δικό της χάρτη, ενώ λίγη ώρα αργότερα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε λέγοντας: «Πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς κινήσεις σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος».
Υποβαθμίζει η Αγκυρα το μηχανισμό αποκλιμάκωσης με το Ισραήλ: Δεν σημαίνει εξομάλυνση των σχέσεων – Στόχος η αποτροπή άμεσης σύγκρουσης στη Συρία
Ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ δεν σημαίνει εξομάλυνση των σχέσεων, αλλά έχει στόχο την αποτροπή μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών στη Συρία και την ασφαλή διεξαγωγή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων τους, ανέφεραν πηγές του τουρκικού υπουργείου ‘Αμυνας, κατά την εβδομαδιαία τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων που καλύπτουν θέματα άμυνας.
Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε η πρώτη επαφή αντιπροσωπειών των δύο πλευρών στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση πηγή του τουρκικού υπουργείου ‘Αμυνας δήλωσε: «Ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ δεν είναι μια εξομάλυνση, αλλά μια δομή επικοινωνίας και συντονισμού που αποσκοπεί στην αποτροπή μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής και η ελεγχόμενη διεξαγωγή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων στη Συρία και να αποφευχθούν ανεπιθύμητα γεγονότα». Παράλληλα πρόσθεσε: «Ο μηχανισμός αυτός δημιουργείται προκειμένου να αποτραπεί η κλιμάκωση των εντάσεων, να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις, να διατηρηθεί η σταθερότητα στην περιοχή και να εξαλειφθεί η πιθανότητα σύγκρουσης μέσω της αλληλοενημέρωσης για τις δραστηριότητες που διεξάγονται στο πεδίο».
Κατά τη συνήθη πρακτική, την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση του Τύπου από τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου ‘Αμυνας, ακολουθούν ρεπορτάζ που αποδίδονται σε απαντήσεις «πηγών» σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις στο πλαίσιο της ίδιας ενημέρωσης.