Καθώς οι χώρες σε όλο τον κόσμο ξαναγράφουν τους κανόνες του εμπορίου τους μετά την αβεβαιότητα που δημιουργούν οι δασμοί των ΗΠΑ, μια νέα στρατηγική έκθεση προβλέπει ότι οι πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι ακριβώς το φάρμακο που χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση για να γίνει μια πραγματική ενιαία αγορά, τροφοδοτώντας την ανάπτυξη, την παραγωγικότητα και τα κέρδη μακροπρόθεσμα.
Αν και η Ευρώπη δεν θα αποφύγει την ύφεση, η συντονισμένη δημοσιονομική στήριξη, η πιθανή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η ανανεωμένη ώθηση στην ολοκλήρωση «θα αμβλύνουν το πλήγμα και θα ενισχύσουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας επενδυτικών ερευνών BCA με τίτλο "Trump The Unifier" (Τραμπ ο ενοποιητής).
«Κατά ειρωνικό τρόπο, ο Τραμπ κάνει περισσότερα για να προωθήσει την ευρωπαϊκή ενότητα από οποιονδήποτε μετά τον Σουμάν, τον Μονέ και τον Αντενάουερ», σημείωσε ο Ματιέ Σαβαρί, επικεφαλής Ευρωπαίος στρατηγικός αναλυτής της BCA.
Παρά την προσωρινή παύση 90 ημερών για τους δασμούς 20% που πλήττουν τις εξαγωγές αγαθών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ, η BCA δήλωσε ότι η ύφεση είναι σίγουρα στα σκαριά.
Σύμφωνα με την έκθεση, η οικονομία της ευρωζώνης μαστίζεται από την αβεβαιότητα, την αποδυνάμωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και την επιδείνωση των κεφαλαιουχικών δαπανών. Οι προκλήσεις αυτές έρχονται σε μια εποχή που η περιοχή ήδη δυσκολεύεται, με το ΑΕΠ να αυξάνεται μόνο κατά ένα μέτριο 0,1% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2024.
Οι δασμοί και η αβεβαιότητα αναμένεται να ωθήσουν μια ήδη εύθραυστη οικονομία σε συρρίκνωση τουλάχιστον για δύο συνεχόμενα τρίμηνα γύρω στα μέσα του 2025.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να εξαλείψουν το 0,2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης έως το 2027. Σε ένα πιο σοβαρό σενάριο, εάν οι δασμοί είναι μόνιμοι ή εάν υπάρχουν συνεχή αντίμετρα, το χτύπημα αυτό υπολογίζεται σε 0,5%-0,6% σε τρία χρόνια.
Τι βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τις ΗΠΑ
Η BCA αναμένει ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν αρκετό καιρό, καθώς οι ΗΠΑ θα θελήσουν να συνάψουν νέες εμπορικές συμφωνίες με το Μεξικό και τον Καναδά προτού συνεργαστούν με την ΕΕ. Στον Καναδά διεξάγονται επίσης ομοσπονδιακές εκλογές στις 28 Απριλίου, γεγονός που αναβάλλει κάθε σοβαρή συνομιλία μέχρι τότε.
Ο Σαβαρί πιστεύει ότι οι συζητήσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ θα τεθούν σε πλήρη ισχύ το τρίτο τρίμηνο του 2025.
Οι συνομιλίες αυτές δεν θα είναι εύκολες, καθώς τα περισσότερα από τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος συνδέονται με μη δασμολογικά εμπόδια. Πολλά από αυτά συνδέονται με εσωτερικούς κανόνες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του κανονισμού DGPR της ΕΕ για την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, του κοινού κανονισμού CSDR για τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων και της κοινής γεωργικής πολιτικής.
Αυτό που ενδεχομένως βοηθάει τη διαπραγματευτική θέση της ΕΕ είναι ότι οι ΗΠΑ εξάγουν πολύ περισσότερες υπηρεσίες στην ΕΕ από ό,τι η ΕΕ στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το συνολικό διμερές εμπόριο στον τομέα αυτό ανέρχεται σε 746 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023.
Ένα μέτρο που θα μπορούσε να βοηθήσει την ΕΕ να πετύχει μια συμφωνία είναι εάν το μπλοκ προσφερόταν να αγοράζει περισσότερη ενέργεια από τις ΗΠΑ. Ο Σαβαρί δήλωσε στο Euronews Business ότι «μια εμπορική συμφωνία θα εξαρτηθεί από το αν η Ευρώπη μαλακώσει μερικούς ονομαστικούς κανόνες, αλλά κυρίως αν αγοράσει πολύ περισσότερη αμερικανική ενέργεια».
Οι ΗΠΑ θέλουν να αυξήσουν την παραγωγή ενέργειας, ενώ η Ευρώπη αναζητά προσιτές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς κατασκευάζει μια τεράστια εγκατάσταση επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη βόρεια ακτή για να βοηθήσει στην κάλυψη των αναγκών σε όλο το μπλοκ.
Ο στρατηγικός αναλυτής κάνει λόγο για μια κατάσταση win-win: «Για τις Ηνωμένες Πολιτείες το να έχουν έναν σταθερό αγοραστή φυσικού αερίου είναι μια νίκη. Για την Ευρώπη να είναι πλήρως εφοδιασμένη σε φυσικό αέριο είναι μια νίκη».
Πώς θα δοθεί ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία που υστερεί
Η τελευταία αναδίπλωση της Ουάσινγκτον όσον αφορά τους δασμούς έχει επιφέρει εμπορική αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα η οικονομία της ΕΕ να βιώνει πτώση του επιχειρηματικού κλίματος, μείωση των εταιρικών κερδών και μείωση των ευρωπαϊκών κεφαλαιουχικών δαπανών και των επενδυτικών ποσοστών. Εν ολίγοις, αυτό οδηγεί σε ύφεση στην Ευρώπη.
Ένα κρίσιμο βραχυπρόθεσμο βήμα που αναμένει η BCA είναι η δημοσιονομική στήριξη από χώρες όπως η Γερμανία, όπου το πακέτο μέτρων τόνωσης της κυβέρνησης υπόσχεται επιπλέον 1% ετησίως στην ανάπτυξη για τα επόμενα 2 χρόνια.
Μια άλλη κίνηση για την τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης θα μπορούσε να είναι η μείωση του επιτοκίου καταθέσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κάτω από το 2%.
Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να επαναλάβει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ένα εργαλείο που επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα να αγοράζει ομόλογα από εμπορικές τράπεζες, διοχετεύοντας πρόσθετη ρευστότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία και ενισχύοντας τις επενδύσεις.
Περαιτέρω μέτρα πολιτικής της ΕΕ αναμένεται να περιλαμβάνουν τη διαφοροποίηση του εμπορίου μακριά από τις ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ασφαλιστική δικλείδα για τυχόν εξωτερικούς εμπορικούς κλυδωνισμούς που μπορεί να αντιμετωπίσει το μπλοκ στο μέλλον.
Η βελτίωση του εμπορίου με την Ινδία, τον Καναδά, τη Λατινική Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης στο τραπέζι, δήλωσε ο Σαβαρί.
Πώς είναι ο Τραμπ καλή είδηση για την ευρωπαϊκή οικονομία
Με την επείγουσα ανάγκη να προστατευθεί η ευρωπαϊκή οικονομία από εξωτερικούς κλυδωνισμούς και περαιτέρω επιπτώσεις από τους συνεχώς μεταβαλλόμενους δασμούς της Ουάσινγκτον, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να κάνει μερικά πολυαναμενόμενα άλματα πίστης, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης της ενιαίας αγοράς.
Η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθεί να είναι πολύ κατακερματισμένη και οι ρυθμιστικές διαφορές μεταξύ των χωρών λειτουργούν συχνά ως μη δασμολογικά εμπόδια μεταξύ των κρατών μελών, ένα μακροχρόνιο εμπόδιο για την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία της Ευρώπης.
Η άρση των κανονιστικών φραγμών θα μπορούσε να δώσει ώθηση στη συνολική οικονομία της ΕΕ - όπως υποστηρίζεται σε διάφορες εκθέσεις υψηλού κύρους της ΕΕ.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι μη δασμολογικοί φραγμοί εντός της ΕΕ ισοδυναμούν με δασμούς 44% για τα αγαθά και 110% για τις υπηρεσίες.
«Είναι σαν να υπάρχει δασμός 44% μεταξύ της Γερμανίας και της Ιταλίας, για παράδειγμα», δήλωσε ο Σαβαρί, προσθέτοντας ότι «αυτό αρχίζει να έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το χάσμα στην παραγωγικότητα μεταξύ της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών».
Οι υπηρεσίες δυσκολεύονται περισσότερο, αν και ο τομέας αυτός παρέχει το 65% της οικονομικής παραγωγής της ΕΕ.
«Υπάρχει πολύ λιγότερο εμπόριο υπηρεσιών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών από ό,τι βλέπουμε μεταξύ των πολιτειών των ΗΠΑ, για παράδειγμα», εξήγησε ο Σαβαρί.
Η εφαρμογή της Ένωσης Κεφαλαιαγορών (CMU), που τώρα ονομάζεται Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων (SIU), αποτέλεσε πρόκληση για την ολοκλήρωση της ΕΕ. Η SIU αποσκοπεί στην αξιοποίηση των ιδιωτικών αποταμιεύσεων για τη διοχέτευσή τους σε επενδύσεις στην Ευρώπη, καθώς και στον εξορθολογισμό των κατακερματισμένων χρηματοπιστωτικών κανονισμών στα κράτη μέλη.
Ωστόσο, υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος μπροστά για τους Ευρωπαίους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μέχρι να γίνει πραγματικότητα. «Η πιθανότητα να συμβεί αυτό έχει αυξηθεί πολύ χάρη στον πρόεδρο Τραμπ», δήλωσε ο Σαβαρί.
Ποια επένδυση στην Ευρώπη φαίνεται να είναι η πιο ευνοϊκή;
Εν μέσω ευμετάβλητων κινήσεων στα χρηματιστήρια, τα γερμανικά ομόλογα φαίνεται να είναι μία από τις ασφαλέστερες επιλογές, σύμφωνα με την BCA. «Δεν είναι τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, δεν είναι οι βρετανικές συντεχνίες, είναι τα γερμανικά Bunds», δήλωσε ο Σαβαρί.
Η αγορά περιφερειακών ομολόγων θεωρείται επίσης ασφαλής στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, με την Ισπανία να οδηγεί την κούρσα, χάρη στα ισχυρά δημόσια οικονομικά της.
Εκτός από τα κρατικά ομόλογα, οι λεγόμενες αμυντικές μετοχές (αυτές που υπεραποδίδουν όταν οι αγορές και η οικονομία βρίσκονται σε πτώση) προσφέρουν επίσης προστασία από την τρέχουσα αναταραχή, σύμφωνα με την έκθεση. Οι αμυντικές μετοχές περιλαμβάνουν μετοχές εταιρειών κοινής ωφέλειας και εταιρειών τηλεπικοινωνιών.
Οι ευρύτερες ευρωπαϊκές μετοχές θα μπορούσαν να παραμείνουν ασταθείς για τους επόμενους 3 έως 6 μήνες, δήλωσε η BCA. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, η έκθεση αναμένει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα αποδώσουν ελκυστικές αποδόσεις, βλέποντας τη στιγμή που θα επαναδραστηριοποιηθούν, καθώς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πιάσουν τόπο.
Οι προοπτικές του μπλοκ αναμένεται να βελτιωθούν, καθώς «η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης θα συνεχίσει να εξασθενεί, οι παγκόσμιες επενδύσεις θα ανακάμψουν και, το σημαντικότερο, τα γερμανικά δημοσιονομικά κίνητρα και η βαθύτερη ολοκλήρωση θα ανεβάσουν την ευρωπαϊκή ανάπτυξη και παραγωγικότητα», αναφέρει η έκθεση. Προστίθεται ότι η τρέχουσα βραχυπρόθεσμη υποχώρηση των ευρωπαϊκών μετοχών έχει δημιουργήσει μια ευκαιρία αγοράς για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές.
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ ισχυρότερη βάση για να αναπτυχθεί από ό,τι ήταν σε οποιαδήποτε στιγμή τα τελευταία 15 χρόνια περίπου», δήλωσε ο Σαβαρί.
Σε αυτό το πλαίσιο, καθώς οι εμπορικές πολιτικές του Αμερικανού προέδρου ωθούν την Ευρώπη σε ταχύτερες μεταρρυθμίσεις, η BCA προβλέπει ώθηση στην αύξηση της παραγωγικότητας και των κερδών στην Ευρώπη.
«Πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα παραμείνουν αρκετά φιλικά για τις ευρωπαϊκές μετοχές σε σχέση με τις αμερικανικές μετοχές και για τα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία σε σχέση με τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής.
Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες αυτές δεν συνιστούν χρηματοοικονομικές συμβουλές, να κάνετε πάντα τη δική σας έρευνα στην κορυφή για να βεβαιωθείτε ότι είναι σωστή για τις δικές σας συγκεκριμένες συνθήκες. Επίσης, να θυμάστε ότι είμαστε ένας δημοσιογραφικός ιστότοπος και στόχος μας είναι να παρέχουμε τους καλύτερους οδηγούς, συμβουλές και συμβουλές από ειδικούς. Εάν βασίζεστε στις πληροφορίες αυτής της σελίδας, τότε το κάνετε αποκλειστικά με δική σας ευθύνη.
Πηγή: euronews.gr