Η απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τον ρόλο του εγγυητή της ευρωπαϊκής ασφάλειας, έφερε στο προσκήνιο τις αδυναμίες της ευρωπαϊκής αμυντικής αγοράς.
Η εξάρτηση από την Ουάσινγκτον και η εθνική αμυντική διακυβέρνηση της Ευρώπης, την έχουν αφήσει κατακερματισμένη, αποδυναμωμένη και με τεχνολογικά κενά. Η επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο άνοιξε πλέον νέα σελίδα, που καθιστά απαραίτητη τη μεγαλύτερη συνεργασία για να καλυφθούν τα τεχνολογικά κενά και να μειωθεί το κόστος επανεξοπλισμού.
«Υπάρχει επίγνωση ότι απλώς λειτουργούσαμε παρασιτικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτό ισχύει από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Αν ρίξετε μια ματιά στους προϋπολογισμούς κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ήταν πιο ουσιαστικοί. Αλλά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, αυτή ήταν η ιδέα ότι ήταν αέναη ειρήνη. Νομίζω ότι αυτό που είναι τρομερό, αυτό που είναι ειλικρινά εξοργιστικό είναι ότι έπρεπε να περιμένουμε έως ότου μια αγενής προσωπικότητα όπως ο 47ος και 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών να μας ταρακουνήσει για κάτι που ήταν ξεκάθαρο εδώ και πολύ καιρό», δηλώνει στο euronews ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Άνα Παλάθιο.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η καλύτερα ενοποιημένη αμυντική αγορά θα αυξήσει τον ανταγωνισμό και θα διευκόλυνει την είσοδο νέων εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας.
«Αν κοιτάξουμε πίσω σε 10 χρόνια, και δεν το έχουμε κάνει σίγουρα θα το μετανιώσουμε, γιατί θα μας κάνει αδύναμους. Και νομίζω ότι βλέπουμε τώρα ότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρώπη. Θα προσπαθήσουμε να ευθυγραμμιστούμε με όσο το δυνατόν περισσότερους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά αν θέλουμε να γίνουμε παγκόσμιος παίκτης, πρέπει να κάνουμε αυτά τα βήματα τώρα. Και αν δεν προχωρήσουμε τώρα, μπορεί να είναι πολύ αργά», δηλώνει στο euronews η πρώην υπουργός Άμυνας, Καΐσα Όλνγκρεν.
Αναφερόμενη στα κίνητρα που δίνει το πρόγραμμα ReArm Europe σε σχέση με την αντιμετώπιση των εθνικών προκαταλήψεων για τις προμήθειες η κ. Όλνγκρεν, σημειώνει: «Λοιπόν, αυτό μένει να το δούμε. Νομίζω ότι είναι το βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, το οποίο κάνει περισσότερα από κοινού, αλλά εξακολουθεί να έχει πολύ εθνικό προσανατολισμό. Και νομίζω ότι απαιτεί πολιτική βούληση και απαιτεί υπουργούς Άμυνας και πρωθυπουργούς που θα εξηγήσουν στο κοινό τους και στις βιομηχανίες τους ότι είναι καλύτερο να δημιουργήσουμε μια κοινή αγορά για την άμυνα, δημιουργώντας αυτές τις οικονομίες κλίμακας που δεν έχουμε για την αμυντική βιομηχανία».
Πλέον, η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Άμυνας κατά τα πρότυπα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας είναι κάτι που συζητείται ευρέως στην Ευρώπη. Ένας τέτοιος μηχανισμός θα κινούνταν προς της κατεύθυνση της δημιουργίας μιας ενιαίας αγοράς αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ των μελών του και παράλληλα θα δημιουργούσε ένα μέσο χρηματοδότησης που θα μπορούσε να καταστήσει τα έργα μεγάλης κλίμακας οικονομικά εφικτά.
Πηγή: euronews.gr