Εκδόθηκαν 55 εντάλματα σύλληψης για χρηματοδότηση του κινήματος του Γκιουλέν

 
Εκδόθηκαν 55 εντάλματα σύλληψης για χρηματοδότηση του κινήματος του Γκιουλέν

Ενημερώθηκε: 10/12/16 - 14:17

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος 55 ανθρώπων, ανάμεσά τους και επιχειρηματιών, τους οποίους θεωρούν ως υπόπτους για παροχή οικονομικής υποστήριξης στο δίκτυο του εξόριστου στις ΗΠΑ κληρικού τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Οι επιχειρηματίες που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με το δίκτυο του κληρικού φέρεται ότι μετέφεραν μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετρητά από και προς την Τουρκία, την Τανζανία, την Ουγκάντα και το Καζακστάν από το 2014, σύμφωνα με το NTV.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν ότι οργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, κατά το οποίο στρατιώτες κατέλαβαν άρματα μάχης, πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα προκειμένου να επιτεθούν στο κοινοβούλιο και στην προσπάθεια να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Ο Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια από το 1999, αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη και καταδίκασε το πραξικόπημα.

Αστυνομικοί της μονάδας δίωξης οικονομικών εγκλημάτων της Κωνσταντινούπολης πραγματοποίησαν σήμερα επιχειρήσεις σε 57 διευθύνσεις προκειμένου να εντοπίσουν υποστηρικτές του Γκιουλέν, ανέφερε το NTV, το οποίο πρόσθεσε ότι ορισμένοι χρησιμοποιούσαν το Bylock, μια εφαρμογή για μηνύματα σε έξυπνα τηλέφωνα (smartphones), την οποία σύμφωνα με την Άγκυρα χρησιμοποιούσαν οι οπαδοί του Γκιουλέν για να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει φυλακίσει περίπου 36.000 ανθρώπους οι οποίοι πρόκειται να δικαστούν και έχει θέσει σε διαθεσιμότητα ή έχει απολύσει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους από τον στρατό, το δικαστικό σύστημα, τη δημόσια υπηρεσία και άλλους.

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας έχουν εκφράσει ανησυχία για την έκταση των εκκαθαρίσεων υπό τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει απορρίψει επανειλημμένα τις επικρίσεις αυτές, λέγοντας πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη εκριζώσει τους εχθρούς της τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η Τουρκία κατέταξε το κίνημα Γκιουλέν, το οποίο υιοθετεί τη φιλανθρωπία, τον διαθρησκευτικό διάλογο και τη βασισμένη στην επιστήμη παιδεία, στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων τον Ιούλιο του 2015. Υποστηρίζει πως υποστηρικτές του Γκιουλέν εισχώρησαν τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες στη γραφειοκρατία και στις δυνάμεις ασφαλείας με απώτερο σκοπό να αναλάβουν τον έλεγχο του κράτους.